Houdt het kabinet het?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Houdt het kabinet het?

PvdA zet verhoudingen op scherp.

0

Reacties (26)

#1 Rob

Als de PvdA volhoudt tonen ze weer eens dat ze ballen hebben. Respect.

#2 Robert

Heeft Hamer ballen?

#3 Rob

Stinkt een koe uit zijn reet?

#4 Robert

Er komt wel CO2 uit.

#5 Rob

En methaan. Dus in ieder geval een hoop lucht :)

#6 Robert

En koude kak.

#7 Inje

Laat maar vallen dat kabinet. Dan kunnen straks CDA/VVD en een derde lekker gaan bezuinigen.

#8 Jonas

Bezuinigingen zijn lekker, doe dan ook maar sambal bij. Vooral die rechtse hobbies moeten ze hard aanpakken.

#9 Guido

Ik zat zo te denken, kunnen we niet weg uit afghanistan, en zo korten op kosten richting defensie?

Zo kunnen we en bezuinigen, en weg uit afghanistan. ( Gezien onze beloftes nu wel zijn ingelost, en afgezien van onze ethische plicht om te blijven )

#10 Bismarck

@9: En als je niet meer aan megalomane missies meedoet (zoals Nederland afgelopen decennium) valt er ook nog best veel te korten bij defensie. Daar gaat jaarlijks toch even een slordige 8,5 miljard heen (en het is onduidelijk of de kosten van Afghanistan à 850 miljoen/jaar daarin zijn meegeteld). Verder zou zo’n CDA/VVD kabinet natuurlijk fors kunnen bezuinigen op de rijkemensensubsidie, ook wel bekend als het H-woord.

#11 Rob

@9 @10 En als we dan toch dure hobbies aanstippen, dan is er nog zoiets als de JSF.

#12 Jonas

Rijke mensen hebben koopkracht en dat is hard nodig. Plus dat we ze moeten koesteren niet laten vertrekken naar het buitenland. De werkgelegenheid zal sterk dalen, belastingopbrengsten zullen verminderen, en een gebrek aan capabele bestuurders (wat nu eigenlijk al is) zal nijpend worden.

Dus aub die rijke mensen hobbies, laat ze toch ongemoeid, pak de mensen aan die alleentje drie hoog achter wonen, die kunnen zich niet verzetten en brengen gemiddeld geen maatschappelijke bijdrage mee.

#13 Inje

@10
Hypotheekrenteaftrek is geen subsidie. een subsidie kan namelijk per direct ingetrokken worden, de hypotheekrenteaftrek is vastgelegd in de wet. Technish gezien is het niet mogelijk de twee gelijk te stellen, maar ik snap je punt.
Laten we voorl gaan bezuinigen zodat we onze schulden kunnen afbetalen. Hierboven staat dat er 8,5 miljard naar defgensie gaat, minstens het dubbele gaat naar het betalen van rente over leningen!!! Dus, kappen met ontwikkelingshulp (0,8% BNP), kappen met cultuursubsidies, kappen met integratiebeleid, ministeries samenvoegen, ambtenaren ontslaan, gemeentes samenvoegen, minder provincies en minder betalen aan de EU. Laat eerst de Overheid maar bezuinigen, voordat we weer over belastingverhogingen gaan praten. In Nederland is de belastingdruk al absurd hoog.

#14 Bismarck

@13: Heel populaire maatregelen allemaal, maar ik zou even in het lijstje gaan kijken wat je op lange termijn (of zelfs meteen) meer kost dan het nu opbrengt.

Fusies kosten om te beginnen al geld en leiden uiteindelijk tot meer bureaucratie (waardoor de efficiëntiewinst weer verloren gaat). Nog minder geld naar de EU is ook een boemerang, als straks de euro hyperinflateert, omdat de Zuidelijke/Oostelijke lidstaten zonder EU-hulp hun zaken niet rond krijgen.
Ambtenaren ontslaan = duurdere consultants (inclusief extra overhead) binnenhalen.
Kappen met integratiebeleid is vragen om gettovorming, zuilvorming en andere leukigheden waar je over een generatie de zure vruchten van plukt, waarbij de huidige “allochtonenproblematiek” verbleekt.

#15 VBB

Bezuinigen:
– Stoppen met ontwikkelingshulp.
– Stoppen met immigratie van kanslozen.
– Stoppen ALLE denkbare subsidies (voor particulieren, bedrijven, cultuur, stichtingen, watdanook.)
– Afschaffen kinderbijslag.
– Afschaffen zorgtoeslag.
– Halveren hypotheek rente aftrek.
– Halveren defensie budget (en geen JSF).
– Overbodige ambtenaren eruit (die zijn er zat; en daar hoeven geen duurbetaalde consultants voor terug. De overgebleven ambtenaren moeten gewoon wat harder werken voor hun centen; zal ff wennen zijn.)

Tel het maar ’s op – 50 of 60 miljard per jaar? Beetje compenseren via lagere (loon)belastingen en we zijn er; houden we wel 35 jaar miljard per jaar over.

Het is zo simpel.

#16 Rob

@15
Bij al jouw goede punten ben ik het er mee eens. Met de rest niet.

#17 pedro

@15:

1. kost op den lange duur meer dan het oplevert en bemoeilijkt 2. Je kunt beter pleiten om het ontwikkelingsgeld beter te besteden.

2. Bij gebrek aan kansen in eigen land zullen mensen altijd proberen hierheen te komen. Formeel en wettelijk geregeld komen kanslozen hier al vele jaren niet meer binnen. De praktijk blijkt weerbarstiger.

3. Als je 6 ook geheel wil stoppen, valt daar over te praten. Wel sneu voor opera, ballet, muziektheaters, schouwburgen, enz, maar dat is alleen maar mijn mening.

4. Goed tegen de overbevolking.

5. Heel goed. Al die zieken moeten door professionele krachten verzorgd worden en niet door familieleden, maar dit is dus geen bezuiniging. De zorgtoeslag is juist ingevoerd om te voorkomen, dat we al die mensen door dure beroepskrachten moesten laten verzorgen.

6. Afschaffen HR aftrek. Geen subsidie meer van arm naar rijk.

7. Helemaal afschaffen, net als Costa Rica.

8. Leuke oneliner, doet het altijd goed aan de borreltafels, maar moet nodig gespecificeerd worden. Mijn onderbuik denkt ook dat er veel ambtenaren niet hard genoeg werken, vooral wanneer ze iets voor mij moeten doen, maar mijn onderbuik weet niet hoe veel ambtenaren er dan uit kunnen en hoe veel daar mee bezuinigd kan worden.

Tel het maar ’s op

Nou, dat zijn zo´n dikke 200 letters en tekens. Of is dat iets te simpel?

#18 VBB

Ik denk dat het niet zo moeilijk is 35 miljard te bezuinigen. Mijn lijstje volgen en je bent er ruimschoots.

OK – sommige dingen zullen niet direct 100% gaan. Maar begin er maar aan.

Ik ben dan wel rechts, maar toch voor afschaffing / zware beperking van de hypotheekrente aftrek. Rare subsidie is dat. Punt is dat als je ‘m nu afschaft er een heel groot deel van de huizenbezitters in de problemen komen. Allemaal tobbers met een veel te grote broek aan en te ruim gefinancieerd huis. Maar laat je die failliet gaan, stort de huizenmarkt in, en wordt ook jouw en mijn huis minder waard. Ik heb zelf kinderen en een hypotheek; maar ik heb vantevoren nagedacht en kan dat ook bekostigen zonder overheidssubsidies. Dat zou iedereen moeten kunnen, kun je dat niet leef je op te grote voet. Misschien moet dat wel afgestraft worden.

Over ambtenaren: prive irritaties laat ik buiten beschouwing. Zakelijk heb ik geregeld met overheden te doen en woon noodgedwongen (helaas) wel ’s vergaderingen bij. Duurt eindeloos en er zitten vaak 6 of 8 mensen die zich ergens tegen aan menen te moeten bemoeien, waar 2 of 3 man het makkelijk zouden kunnen behappen in veel kortere tijd. Mijn indruk is dat de ambtenarij een super inefficient monster is. Kan makkelijk een kwart van weggesanneerd worden; ik denk wel meer.

#19 Obscura

OT Om kwart over vier is er een spoeddebat, aangevraagd door de oppositie. Poging van oppositie om de val van het kabinet te forceren, terwijl ik denk dat de regeringspartijen gaan proberen de gelederen te sluiten.

#20 pedro

@18: jij rechts, ik links, en toch denk ik dat we het (zeker over een aantal zaken) best wel eens zouden worden. En daarbij kunnen we bijvoorbeeld jouw lijstje wel als uitgangspunt gebruiken. Niet voor niks, reageer ik met mijn mening op die punten. Dan zie je al snel, waar de meningen al wat dichter bij elkaar liggen.

Over de HRA zijn we het al bijna helemaal eens. Ik besef ook wel, dat we die niet gelijk 100% af kunnen schaffen, maar vind wel dat we daar op den duur op uit moeten komen. De HRA heeft voor ene grote druk naar boven op de huizenprijzen gezorgd. Met de daarmee gecreëerde overwaarde hebben mensen die te grote huizen gekocht, die ze zonder de HRA nooit hadden kunnen betalen. En voor die situatie was de HRA nooit bedoeld, maar ja, ook toen wilde men subsidies afschaffen, dus werden de premiekoopregelingen gefiscaliseerd, wat er toe heeft geleid, dat we nu ook allemaal aan dure woningen mee betalen.

prive irritaties laat ik buiten beschouwing

Daar had je moeten stoppen dus… Wat je daarna beschrijft is immers een privé irritatie… Maar ik herken dat gevoel wel…

#21 Mark

@VBB: iedereen kan een lijstje maken. Het gaat om de onderbouwing zodat je er draagvlak voor genereert.

Er zijn bv. goede redenen voor kinderbijslag. Onze bevolking zal gaan krimpen.

#22 Bismarck

@21: Los van de effectiviteit van kinderbijslag (krijgen mensen kinderen om de bijslag? En wat betekent dat voor de kwaliteit van het kinderleven en daarmee voor de productiviteit op latere leeftijd?), kun je je afvragen of het wel het beste middel is om bevolkingskrimp tegen te gaan. Bovendien zou je er eens over na kunnen denken of bevolkingskrimp wel zo’n probleem is, gezien de overbevolking die we nu hebben met alle problemen die daarmee gepaard gaan.

#23 Jonas

Ach, je heb altijd mensen die voelen zich aangevallen, moet je eens denken aan de mensen die ze onder zich hebben gehad. Lachwekkend. En dan altijd de vermoorde onschuld spelen.

#24 Mark

@Bismarck:

1) onevenwichtige bevolkingsopbouw (vergrijzing) is sowieso een probleem, staat los van de totale bevolkingsomvang.

2) overbevolking lijkt me vooral een probleem in die delen van de wereld die niet voldoende voedsel en water kunnen bemachtigen, de vraag is hoe sterk dat voor NL zal spelen.

3) krimp geeft ook zijn eigen sociaal-economische problemen, die zie je al bij trek van de dorpen naar steden.

#25 Obscura

kijk, daar is het bewijs nogmaals: RTL verslaat LIVE de crisis, midden in de nacht, en de Staatsomroep doet NIETS.
En daar betalen we dan belasting voor?!
Schande!

#26 Mark

nu ja, ze zijn een kwartier geleden met een extra journaal begonnen op NL3, dus je stelling klopt niet helemaal.

Maar RTL doet het natuurlijk veel beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*