1. 5

  mwoah, het lijkt wel weinig. Je hebt altijd in je hoofd dat het grootste deel van het aardoppervlak uit water bestaat. Maar ja, die 8 km max diepte, stelt op planetaire schaal natuurlijk niets voor. Net zoals de Mt. Everest maar een ribbeltje is…

 2. 6

  Onder de aardse schil waarop we leven zit dan overal tot het middelpunt van de planeet zo’n 10.000 km (wild guess) vaste stof. Daarbij is dan de hoeveelheid water marginaal. Goed idee om dat eens gevisualiseerd te zien.

 3. 9

  Oké een poging met zuurstof: Volgens hunnie is er ongeveer 1.5 x 10^18 kg zuurstof. In vloeibare toestand gaan er volgens wikipedia 1.141 kg in een liter. Dus dan hebben we zo’n beetje 1.315*10^18 liter zuurstof. Dat is 1.315*10^6 kubieke km. Ik kom dan uit op een bal met een diameter van grofweg 136 km. Dat zou op dit kaartje een balletje zijn waar je nog niet half Ierland onder kon verstoppen (Ulster zou er net onder passen). Corrigeren mag.

 4. 10

  Nog een rekensommetje: wat is de kans dat 1 afzonderlijk watermolecuul 2 of meer keer in (en uit) je lichaam aanwezig is geweest. De kans dat ik afgewerkte urine van Bismarck heb gedronken zeg maar…

 5. 11

  Dat zijn twee verschillende vragen. Aangezien je vermoedelijk stroomafwaarts van mij woont is de tweede kans aanmerkelijk groter dan de eerste (in Holland halen ze hun drinkwater toch uit de rivier, niet? Dat is mijn riool ;-).

 6. 12

  Over het eerste wel eens ergens gelezen dat die kans heel groot is, zelfs meerdere malen.

  Het 2e is geenszins geruststellend, een dompertje zelfs. Alleen al de gedachte dat er misschien nog “een stukje” aan een quark is blijven hangen vergaat de lust om uit de kraan te drinken. Ik ga dan ook over op flessenwater..

 7. 13

  Als je uitgaat van 7 miljard mensen van gemiddeld 70 kilo, en je gaat uit van 1 kilo mens = 1 liter mens … en je perst deze mensen samen tot een mooie, vermoedelijk kastanjebruin tot roze-achtige bol, dan zou deze bol een diameter van 978 meter hebben.

  Op deze kaart dus eigenlijk niet meer zichtbaar, zeg maar de binnenstad van Amsterdam (binnen ’t Singel) in bolvorm ongeveer.

 8. 15

  Wist je dat mijn drinkwater (en niet te vergeten bierwater) opgepompt wordt van onder lagen waar het sinds de regenval tienduizenden jaren doorheen gezakt is? Die kans op mijn eigen pis drinken is dus toch wat kleiner… Zondag eet ik trouwens een flinke lading verse asperges. Laat het water smaken volgende week!

  /evilgrin

 9. 16

  Flauwekul, een biljartbal heeft geen berg van 9km hoogte, want die is maar 7cm in doorsnede. Ik bedoel dat niet relatief, maar absoluut:

  zo glad als een biljartbal.

 10. 17

  Ik dacht altijd dat we op een dun schilletje van (enkele tientallen km) vaste stof zaten dat dreef op een pudding van gesmolten smurrie. Nou lees ik op Wikipedia echter dat alleen de kern vloeibaar is en dat de mantel grotendeels vaste stof bevat.

 11. 18

  Mijn docent natuurkunde/scheikunde liet eens een berekening zien dat de kans dat je een molecuul uit de laatste adem van Caesar inademt in procenten minder dan 3 getallen achter de komma is. 0,00x%. In principe een bizar grote kans.
  Ik zou het waarom niet kunnen navertellen maar ik moest er aan terugdenken toen je dit schreef.

 12. 19

  Bij het artikel staan ook een paar zeer interessante links die suggereren dat de hoeveelheid water zoals die op het plaatje staat veel minder is dan er werkelijk is. Onderzoek wijst namelijk uit dat de mantel ook water kan bevatten, en er wordt geschat dat er tot 30 oceanen aan water is opgeslagen in de mantel.

 13. 20

  Volgens mij is die kans veel groter. Heb eens een berekening gezien met het aantal moleculen in een glas water ten opzichte van het aantal glaasjes water die je kan vullen met al het water op de wereld.

  Dus, 700km is ongeveer 1.43676E+18 m3. 1 m3 is 1000 liter, dus dat maakt 1.43676E+21 liter

  Aantal moleculen in een liter water: 3.35E+25.

  Die kans lijkt me dus groter dan een paar duizendsten van een %

  Dus als je alle moleculen van 1 glas water verdeelt over al het water op de aarde, dan krijg je nog duizenden moleculen per glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren