Hevig verzet tegen vernieling bedoeïenendorp

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De ontruiming van Khan al-Ahmar is begonnen onder hevig protest.

Het dorp dat zou moeten wijken voor uitbreiding van Joodse nederzettingen ligt tussen Jeruzalem en Jericho op een strategische plek in de zogenaamde E1-zone tussen Jeruzalem en een aantal grote nederzettingen. Als die nederzettingen worden doorgetrokken, wordt de Westelijke Jordaanoever definitief in tweeën gesneden.  Activisten vrezen dat de sloop van Khan el-Ahmar een domino-effect heeft op de andere bedoeïenendorpen in Area C, het door Israël gecontroleerde gedeelte van de Westelijke Jordaanoever. „Er worden vaker huizen gesloopt, maar dit is voor het eerst een hele gemeenschap”, zegt David Zonscheine van mensenrechtenorganisatie B’tselem.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft in mei bepaald dat de sloop van het dorp door kan gaan omdat de bewoners geen vergunning hebben van Israël om daar te wonen. De bewoners zeggen dat ze er al sinds 1950 wonen, toen ze door Israël verdreven zijn uit de Negev woestijn. De vergunningen waar het Hooggerechtshof zich op baseert worden overigens zeer zelden gegeven aan Palestijnen of bedoeïenen.

Het verzet tegen de sloop van het dorp is internationaal. Het Europees Parlement heeft vorige week een motie aangenomen die Israël waarschuwt voor de vernieling van Khan al-Ahram. Frank Romano, de Fransman die door de Israëlische autoriteiten was vastgezet is inmiddels weer vrijgelaten.

Reacties (6)

#1 su

Wat voor juristictie heeft een bezettende hooggerechtshof uberhaupt over bezette gebieden? Nul en generlei lijkt mij.

#2 Joop

Een feit. De inlijving van de westelijke jordaanoever door israel. Blij we met zn allen ons daar druk over maken. Volgens mij helpt het geen sikkepit.

Trouwens over de situatie daar, hoor ik gisteren op de radio dat de Nederlandse regering een speciale gezant (dame) heeft benoemd die zich bezig houdt met het vredesproces tussen de Israëlische regering en de Palestijnen.

Waarom moet daar ons belastinggeld aan gespendeerd worden?

#3 su

@2 Liever belastinggeld aan vrede dan aan oorlog.

#4 Joop

@3.

Liever wat nuttigs. Ik zie geen rol voor NL weggelegd.

#5 Henk van S tot S

@3:

Daar heb je op zich gelijk in, maar ik begin toch wel een zeer sterk vermoeden te krijgen, dat Israël (en zeker de corrupte meneer Netanyahu) helemaal geen vrede wil.

#6 Joop

@5.

Bepaalde Israeli’s, net zoals bepaalde Palestijnen geen vrede willen.

Bij Israël zijn er genoeg die de gehele westbank willen laten opslokken. Pak de landkaarten er maar bij, door de jaren heen zie je hoe de Palestijnen daar steeds minder land hebben. Dat is gewoonweg beleid van Israël.

Dan is er geen vrede meer nodig, dan zijn de Palestijnen verstrooid over de buurlanden. Ik sta er van te kijken dat het bijvoorbeeld in Jordanië nog altijd stabiel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*