Het Rijk verwaarloost doelbewust de Nederlandse volkshuisvesting

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Er is jaren onvrede over de verhuurdersheffing die de woningcorporaties krijgen opgelegd van de overheid. Cody Hochstenbach, stadsgeograaf van Amsterdam en postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dat de regering doelbewust de volkshuisvesting om zeep helpt. Want:

Wie heft er nou belastingen op sociale huurwoningen? Geen land ter wereld doet dat.

Het was ook niet zomaar een crisismaatregel:

De diepe financiële crisis en de misstanden bij woningcorporaties (de kostbare derivatenspeculatie door Vestia voorop) boden enkel de politieke window of opportunity om corporaties af te straffen. De heffing is namelijk geen geïsoleerde maatregel maar onderdeel van een langlopend ideologisch project, gericht op het bevorderen van de markt en het terugdringen van de gereguleerde huursector. Van volkshuisvesting naar woningmarkt.

Open artikel

Reacties (2)

#1 Jos van Dijk

Precies zoals de marktwerking in de zorg de volksgezondheid om zeep moest helpen. Het is zo langzamerhand wel duidelijk wat er gebeurd is en waarom. Welke partij/politicus heeft de moed het tij te keren?

#2 beugwant

@1: Dat zullen er een paar zijn die in de eerste plaats gekozen moeten worden en daarna niet alsnog het bedrijfsleven in willen.
Dat is de grote pest: geen zinnig mens houdt die slangenkuil die het parlement is geworden een leven lang vol, dus moet je als politicus ook aan je tijd erná gaan denken. Wie niet overloopt naar de krachten die de politiek juist moet beteugelen, wordt door het ongeïnformeerde publiek weer als wachtgeldverteerder aangekeken. Terwijl dat wachtgeld juist daarvoor ìs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*