‘Het gaat helemaal niet beter met Griekenland’

Meent Dimitris Pavlopoulos in de Volkskrant:

Het resultaat van het beleid van bezuinigingen, privatiseringen en liberaliseringen was geen oplossing, maar juist een verdieping van de crisis. […]

Volgens de trojka (Europese Commissie, IMF en Europese Centrale Bank) en de Griekse regering heeft Griekenland in 2014 een primair overschot van een half miljard euro. Echter, de data van Eurostat laten zien dat Griekenland in de eerste negen maanden van 2013 een primair tekort had van maar liefst 17 miljard euro.

Bovendien, en in tegenstelling tot wat de Europese Commissie en de Griekse regering beweren, is de trend van de Griekse economie allesbehalve positief. Het volume-indexcijfer van de detailhandel is gedaald met 8,1 procent in 2013. De volume-index is gedaald met 6,7 procent. De investeringen zijn slechts 12 procent van het bruto binnenlands product (bbp), het op zes na laagste percentage in de wereld! Naar alle waarschijnlijkheid is in 2013 het Griekse bbp gedaald met 7 procent, ondanks de expliciete voorspelling van de Europese Commissie en het IMF van een klein herstel. De staatsschuld is opgelopen tot 170 procent van het bbp en is veel groter dan voor de crisis!

Niemand had kunnen voorspellen dat extreme bezuinigingen een dergelijk effect zouden hebben!

Open waanlink

 1. 1

  @0: “De staatsschuld is opgelopen tot 170 procent van het bbp en is veel groter dan voor de crisis!”
  Vreemd? nee daarom heet het crisis!

 2. 3

  @2: Het is zelfs nog erger: Omdat door alle bezuinigingen de economie krimpt, wordt zelfs als de schuld in absolute zin niet zou oplopen, je relatieve schuld (als % van het BNP) toch groter.

 3. 4

  Tja, als er nog mensen zijn die denken dat je 40 jaar financieel wanbeleid in 5 jaar tijd kan oplossen dan heb ik slecht nieuws voor die mensen.

 4. 6

  Binnenkort ook beschikbaar in West-Oekraine.

  Precies bolke, griekenland is nog slechts in de stabiliserings fase, aan het bodemen, herstel komt pas veel en veel later.

  Het westen als geheel gaat overigens ook barre economische tijden tegenmoet nu de wereld de USD langzaam laat vallen.

 5. 7

  Alsof Griekenland hard zou groeien door investeringen… Dan hadden ze een gigantische productiviteitsslag moeten maken, op Chinees tempo, dat was ze echt niet gelukt. Nu met de bezuinigingen zitten ze in een neergaande spiraal, maar ( @2 ) dat is een geometrische reeks, de spiraal gaat dus steeds minder hard naar beneden en uiteindelijk stabiliseert de Griekse economie op een niveau dat hun ware productiviteit weerspiegelt (dan hebben ze bv. het BNP/hoofd van Tsjechie waar mensen ook niet verhongeren). Daarna kunnen ze op een duurzame manier gaan groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren