“Het Europa van mijn dromen is kapot gemaakt”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Na Elma Drayer en Patrick van Schie is het een verademing om te lezen dat Trouw ook goede columnisten kan hebben: Ger Groot met een column over de Griekse crisis die mij uit het hart gegrepen is.

Open artikel

Reacties (15)

#1 Tank

De reacties daar zijn tekenend: Griekenland heeft het aan zichzelf te danken en er is overduidelijk de afgelopen jaren niet genoeg kapot gemaakt. Gewoon lekker doorgaan dus. Want, “wat is het alternatief?”.

Nou, iets minder op de centen gaan zitten en wat meer sociaal gevoel en realisme misschien?

#2 Joop

Kan uitgelegd worden waarom dit uit het hart is gegrepen van de aandrager?

Zoals de kille rekenmeester wordt omschreven:

http://www.volkskrant.nl/opinie/hoe-europa-een-kille-rekenmeester-is-geworden~a4100169/

#3 Nonkel

een artikel waarin de tweede alinea al luidt: “Nog altijd beschouw ik de eenwording van dit continent als een van de nobelste ondernemingen van de westerse beschaving. Zonder oorlog, uit vrije wil en omwille van het welzijn van iedereen sloten de volkeren van Europa zich aaneen. Een halve eeuw heeft dat welvaart, vrede en harmonie gebracht.” kan ik niet serieus nemen. Wat een gebrainwashde dommeriken.

#4 Joop

@3.

Jij begrijp dat verkeerd. Hij heeft dat als een ‘gebrainwashde dommerik’ altijd zo beschouwd, nu zet hij dat ter discussie. Dat zou jij alleen maar moeten toejuichen, in plaats van die gebruikelijke azijnpisserij.

#5 okto

@2: Omdat het precies verwoordt wat het probleem is met de opstelling van de EU inzake Griekenland: krenterigheid en geniepige rancune.

@3: toegegeven, het is wat bombastisch, maar in de historische context van een continent dat inderdaad verscheurd is door oorlogen is het toch echt een belangrijk punt. En.. wat @4 zegt

#6 Dehnus

Ik ben het met de beste man eens. Vooral Nederland kan het boetekleed aantrekken in dit geval. Haar belasting ontduiking stimulerende omgeving heeft Europa en de wereld veel schade toegebracht. En om wat? Een paar centen want het leverde Nederland bijna niks op ook.

Het is niet de schuld van de EU or EURO, dat zijn maar symbolen. Nee het is de schuld van de haatdragende, irritante grijze muizen en haar politiek. Groepen mensen die elkaar niks gunnen maar wel op vakantie gaan naar een land wat ze anders verdoemen.

En nu lopen ze juichend naar de slachtbank van de gretige grootkapitalisten die hun overwinning al ruiken. Al snuivend kijken zij al uit naar dichte grenzen voor arbeider, die daardoor niet buiten de grenzen kan kopen of werken zonder toestemming van de grootkapitalist en voor hem een volledige open unie van obfuscatie, treiterijen en afpersing. Ruiken kan hij het al, dat de armen weer aan het land toebehoren en het land aan hem. Dat ze weer bij hem inkopen moeten doen waardoor arbeid eigenlijk weer gratis is en hij meer en meer goederen binnen kan harken.

En het leuke is, we kunnen er niks tegen doen behalve lachen dat diegene die nou juichend naar hun graf marcheren straks het bokje zijn, met een melancholische sneer.

#7 Amateur Commenter

Na het innige onderzoek over Verhofstadt lijkt het mij vrij duidelijk waar die technocraten graag naar toe willen. Totale vernedering van het volk, ontdaan van al haar basale rechten.. Nu zijn het de luie Grieken, straks zijn het de slapende Nederlanders. Iemand wel eens nagedacht over het feit dat een hypotheek van meer dan 5 keer je jaarloon wellicht ook geen plan is dat nog veel langer stand kan houden?

#8 Thallman

Weer zo’n “maar nu is het niet leuk meer” stukje, recht uit de linkse onderbuik. De rekening van deze droom wordt afgeserveerd als “een paar stuivers”, het is juist deze mentaliteit die tot de crisis in dromenland heeft geleid.

#9 Joost

@8: Is dat een leuk nieuw variantje van “links heeft het gedaan”?

#10 Tank

@9: Mijn onderbuik vindt het al heel lang niet leuk meer. Hoe de “linkse mentaliteit” tot zoiets heeft geleid is me onduidelijk, tenslotte heeft er al decennia lang geen overwegend linkse wind in Europa gewaaid. Waarom krijgt links dan zo vaak de schuld?

#11 Anton

@8: wereldvreemd stukje, viel mij ook op. Zijn altijd de lui die nog nooit een dag echt hebben hoeven werken die laatdunkend doen over een ‘grijpstuiver’ uit de portemonee van de ander.

t’Is wat Tatcher al zei: ’the problem with socialism is that at some point they run out of other peoples money’.

#12 Joop

Vroeger waren het de Joden, nu is het links, of beiden, Marx was een Jood, natuurlijk, net zoals de Joden vaak met bankiers worden gelijkgesteld. Dat was wat Richard Wagner al beweerde. Nog steeds springlevend bij velen. Want ja iemand moet de schuld krijgen van alle misère. Liefst een minderheid die zichtbaar afwijkt van de ‘stille’ meerderheid.

Dat er nooit linkse regimes zijn geweest de laatste decennia is onzin. Zo was de eerste Griekse premier tijdens het lidmaatschap van de EEG, een socialist, Papandeao genaamd. Die wist vanaf het begin hoe je miljarden euro’s toen nog drachmes uit Brussel kon krijgen:

http://www.elsevier.nl/Economie/blogs/2015/7/Hoe-Europa-de-afrikanisering-van-Griekenland-uitlokte-1787452W/?masterpageid=158566

In gelinkt artikel, de derde column.

#13 Tank

@12: Dat er nooit linkse regimes zijn geweest de laatste decennia is onzin.

Ik had het over een “linkse wind door Europa”, een enkele overheid noem ik geen “linkse wind”.

#14 Joop

@13.

Dan moet je eens naar de samenstellingen kijken van de regeringen de afgelopen decennia die de agenda bepaalde in Brussel. En dan is het natuurlijk weer het voorspelbaar verhaaltje dat Jospin en Schröder eigenlijk een rechtse agenda hadden enzovoort.

#15 Bernard Weiss

Het gaat me wat ver om Ger Groot op basis van één stukje waarin ‘ie (waarschijnlijk zonder het zelf te beseffen) een keer een spijker op de kop weet te slaan te bombarderen tot een “goede columnist”.

Tot nog toe weet hij enkel en alleen een soort fact free gebazel uit te slaan dat Diederik Stapel nog een intellectuele reus doet lijken.

En vergeet niet, de man is filosoof, en er nog trots op ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*