Het effect van een kolencrash op pensioenfondsen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

The Guardian heeft als onderdeel van haar Keep it in the Ground campagne onderzoek gedaan naar de effecten van het ineenstorten van de kolensector op pensioenfondsen. Nederland heeft 2 pensioenfondsen in de top 5 van meest aan de kolensector blootgestelde pensioenfondsen:

The second highest stake among pension funds in the top 50 coal companies is owned by Dutch pensions giant APG, which provides pension for one in five families in the Netherlands, including teachers, public sector workers and medical staff. It has $1.7bn invested in 26 of the coal companies but is reducing its coal exposure.

(…)

The pension fund with the fifth biggest stake in the top 50 coal companies is another Dutch provider, PGGM, which serves 1.5m people and has $399m in the coal firms.

Uit het artikel wordt me niet duidelijk of indirecte belangen van pensioenfondsen via investeringsmaatschappijen, banken en verzekeraars zijn meegeteld. Een woordvoerder van APG geeft in een reactie aan The Guardian wel aan dat de laatste jaren verschillende investeringen in de kolensector zijn afgewezen en verwacht dat de investeringen in de kolensector op termijn terug zullen lopen.

Voor wie denkt dat de kolensector een bloeiende sector is, de Stowe index (een van de belangrijkste indexen voor de sector) is sinds 2012 met 75% gedaald.

Open artikel

Reacties (3)

#1 Bismarck

Ik mis een beetje wat de titel impliceert te beantwoorden. Wat is het effect van een kolencrash op de pensioensfondsen? Dat wordt niet erg duidelijk, maar misschien komt dat omdat het effect graag overdreven wordt? $1,7 miljard dollar is net iets meer dan een half procent van het beheerd vermogen van APG. Zelfs als de hele investering verdwijnt in een kolencrash, moet dat toch op te vangen zijn.

#2 Grolschje

De daling van 75% sinds 2012 zegt natuurlijk helemaal niets. Kan namelijk ook heel goed beteken dat daardoor kolen momenteel erg ondergewaardeerd zijn. Daarnaast is diversificatie het beste middel om risico’s te dempen, en een klein beetje in kolen kan daarvoor een uitstekende strategie zijn.

#3 Hans Verbeek

Mondiaal steenkoolverbruik steeg in 2014 nog met 0,4%, vooral dankzij India. (11% meer steenkool verstookt dan in 2013)
Of er volgend jaar ook nog een kleine groei zal optreden is de vraag:
http://uk.businessinsider.com/global-coal-demand-is-slowing-fast-2015-6?r=US

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*