GroenLinks wil wel en niet bezuinigen op defensie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GroenLinks wil wel en niet bezuinigen op defensie

Dat krijg je als je partij een fusie is van pacifisten en revolutionairen

0

Reacties (7)

#1 Bismarck

Arnoud moet wel iets beter lezen: Het gaat de fractie om een bezuiniging van 10% van de 7 miljard (dus 0,7 miljard) voor defensie (overigens heeft het defensiebudget inmiddels al ruim de 8 miljard/jaar overschreden, ik weet niet of dat inclusief de hoger uitgevallen kosten voor de Uruzgan-missie is).

Maar ik ben ook benieuwd hoe pacifistisch de opvolger van de PSP nog is.

#2 Koos

Dit is naar aanleiding van het wetenschappelijk bureau van de partij, wat onafhankelijk is. De Tweede Kamerfractie schrok zich rot, en is furieus over deze hersenspinselen.

#3 pedro

Het is maar net de vraag, van welke stellingen en uitgangspunten het wetenschappelijk bureau uit is gegaan. Voor zo ver ik na kan gaan, zijn zij bij de bepaling van hun standpunt minimaal uitgegaan van een gelijk blijven of een groei van het aantal buitenlandse missies, waar ons leger aan deel neemt. In dat geval kan dat nooit met bezuinigingen gepaard gaan (dat is gewoon boekhouden). Of dat echter wel zo zal zijn en of dat echt wel nodig is, zijn echter politieke overwegingen. Als we minder aan buitenlandse missies deelnemen, zijn bezuinigingen heel goed mogelijk. Vooralsnog voorzie ik geen bezuinigingen op defensie, gezien de samenstelling van het parlement, en zo bezien is het wetenschappelijk bureau heel realistisch in de vaststelling, dat bezuinigingen voorlopig niet haalbaar zijn. Dat hoeft dan echter nog niet per se strijdig te zijn met de politieke opvatting, dat bezuinigingen mogelijk zijn door bepaalde taken niet of anders uit te voeren.

#4 Martijn

Maar Halsema is een ontzettende Obama-aanhanger en die wil zoals bekend de beuk erin gooien in Afghanistan en bovendien dat Europa daarbij helpt.

#5 Mark

Hans van Baalen zei dat nog mooi tijdens de verkiezingsavond: als Obama bij Halsema om meer troepen komt vragen is de verliefdheid snel over…

#6 Sjaak

Ik vind Groenlinks steeds meer op een neoliberale partij lijken dan op een linkse partij. Ze hebben wat “linkse” dingetjes, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Bovendien vind ik dat Groenlinks een beetje teveel is van het “wijzen met het vingertje” en zeggen dat dingen “slecht zijn”. Zoals in hun nieuwe visie en het boek van Halsema blijkt. In plaats van dat ze zaken zoals bioindustrie willen aanpakken wijzen ze liever naar de consumenten wat ik zelf een inconsequente subjectivistische aanpak vind. De rest zijn ze volgens mij ook niet tegen marktwerking waaruit al jaren achtereen volgend blijkt dat het niet werkt!

#7 Martijn

@6: GroenLinks is inderdaad neo- oftewel links-liberaal, in tegenstelling tot de klassiek liberale VVD.

GroenLinks wil overigens de bio-industrie zeker aanpakken, maar een betere wereld begint bij jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*