Griekenland zegt nee

Het nee-kamp heeft een beslissende voorsprong genomen.

Volg het laatste nieuws en commentaar op het live-blog van The Guardian.

Er is inmiddels ook commentaar van Krugman, getiteld Europe Wins (u leest het goed):

Tsipras and Syriza have won big in the referendum, strengthening their hand for whatever comes next. But they’re not the only winners: I would argue that Europe, and the European idea, just won big — at least in the sense of dodging a bullet.

I know that’s not how most people see it. But think of it this way: we have just witnessed Greece stand up to a truly vile campaign of bullying and intimidation, an attempt to scare the Greek public, not just into accepting creditor demands, but into getting rid of their government. It was a shameful moment in modern European history, and would have set a truly ugly precedent if it had succeeded.

Dat neemt niet weg dat de kans op een grexit nu fors is toegenomen. Het is nu afwachten hoe de rest van Europa reageert.

Open waanlink

 1. 1

  Obama had Hollande van de week al aan de lijn, die zijn echt vastbesloten dat Griekenland erin moet blijven. Merkel haat Tsipras, maar ‘verdwijnt in de prullenbak van de geschiedenis’, zoals Thomas Piketty het zei, als ze de Eurozone niet bijelkaar weet te houden. Dus morgen als Merkel en Hollande elkaar spreken gaat hij haar zonder veel moeite overtuigen. Ik denk dat er een betere deal komt voor de Grieken.

 2. 2

  De grieken zijn bereid te bezuinigen, enkel niet meer op de destructieve en contraproductieve wijze van de euro instituties. Benieuwd of we Dijsselbloem, Merkel en co een draai gaan maken.

 3. 3

  Reacties vanuit de gehele wereld:

  Cristina KirchnerGeverifieerd account ‏@CFKArgentina
  Grecia: Rotunda victoria de la Democracia y la Dignidad. El pueblo griego le ha dicho NO… #Greferendum

 4. 4

  Die minister van het geld is opgestapt, vanwege zijn verhouding met collegas geldzaken. Zoals Dijsselbloem. Mag ie weer op de motor met zijn jonge mooie vrouw, zou ik ook doen.

 5. 5

  @2: Daar hebben ze 8 jaar de tijd voor gehad. En al die tijd komen ze niet met die voorstellen en blijven ze met de armen over elkaar staan en geld vragen?
  Flikker de Griek er maar uit en eis terugbetaling van alle schuldenlasten. In Euros wel te verstaan. Ben benieuwd naar de wisselkoers van de nieuwe Drachme.

 6. 9

  @8 Voor zover ik het tot nu toe begrepen heb is het alleen een triomf van de democratie als de greep van schuldeisers op Griekenland verlicht wordt. Als je het de Slowaken vraagt, zullen die er vermoedelijk aan vasthouden dat ze hun geld terug willen.

 7. 10

  @5: Jij hebt ook 8 jaar de tijd gehad om door dat luie griek dogma heen te prikken.

  Griekenland heeft het meeste hervormd van alle landen in Europa, doorgaans zoals opgelegd door anderen, en met keer op keer belabberde resultaten. Iedere euro bezuiniging haalt tot nu toe meer dan een euro uit de economie. Dus geld rolt niet en de economie wordt gesloopt, maar Europa wilt niet luisteren.

  https://decorrespondent.nl/2988/Vijf-feiten-over-het-land-waar-iedereen-nu-een-mening-over-heeft/179761961412-07367a18

 8. 11

  Het referendum is een grote overwinning voor Tsipras. Hij heeft een stevig mandaat gekregen voor zijn manier van onderhandelen, en Europa kan nu niet meer om hem als gesprekspartner heen.

  Hoe dit uitpakt moet blijken. Hij heeft nu de ruimte om een nieuw pakket met Europa te onderhandelen, en dit inclusief vervelende maatregelen (die zijn echt onvermijdelijk) door het parlement te loodsen. Of het wordt een grexit, omdat hij op dezelfde voet doorgaat, en alleen maar blijft eisen.

  Het vertrek van Varoufakis schept ruimte en is in die zin positief. Maar ik ben vrij somber, de aangerichte schade is aanzienlijk.

 9. 12

  @4:

  Mag ie weer op de motor met zijn jonge mooie vrouw, zou ik ook doen.

  Het klopt wel dat mevrouw Varoufakis niet bepaald onknap is. Haar naam is Danae Stratou en ze schijnt van 1964 te zijn (kan je allemaal opzoeken). Dan zou ze maar liefst drie jaar jonger zijn dan haar echtgenoot.

  Volgens mij bedoelde je dat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren