Gidsland IJsland gooit topbankiers wél in de cel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Vanwege hun rol in de financiële crisis aldaar zijn in IJsland inmiddels al 26 bankiers veroordeeld tot gevangenisstraffen van alles bij elkaar opgeteld 74 jaar.

Klasse, Justitie.

(via)

Open artikel

Reacties (9)

#1 Henk van S tot S

Wel erg kort.
Maar beter kort, dan helemaal niet.

#2 Grolschje

Omdat je eerst iets strafbaars moet vinden. Bij het Libor schandaal zijn er bijvoorbeeld een paar bankiers de bak in gegaan.

Het hele idee dat er bij een economische crisis sowieso mensen de bak in moeten draaien is compleet achterlijk.

Bij de woekerpolis affaire in NL hadden ook wel mensen de bak in gemogen. Maar dat had dan weer verder niks met de crisis te maken.

#3 Joost

@2: Als die economische crisis wordt veroorzaakt door roekeloos speculeren met andermans geld wel.

#4 Grolschje

@3:
Een slechte investering is niet strafbaar.

#5 Gilgamesh

@4:
Het verschil tussen het Westen en door ons vaak als minderwaardig beschouwde andere landen is dat corruptie en nepotisme daar klipklaar is en hier gelegitimeerd door wetten en het systeem. Wil nog niet zeggen dat het minder corrupt en fout is, in tegendeel.

#6 Arjan

@4

Het gaat hier niet om “slechte investeringen”, het gaat hier om met willens en wetens financiële constructies bouwen om bestaande wet- en regelgeving te omzeilen. Je doet het voorkomen alsof de bankiers gewoon een foutje hebben gemaakt, terwijl ze gewoon voor eigen gewin onaanvaardbare risico’s hebben genomen met ieders geld.

#7 analist

@4: The former top bosses of Kaupþing have received the longest sentences to date. Hreiðar Már Sigurðsson, the former CEO of failed bank Kaupþing and Magnús Guðmundsson, the CEO of Kaupþing Luxembourg, top the list, having been sentenced to a combined six years in prison for extensive market manipulation, embezzlement and breach of fiduciary duties.

Lees je uberhaupt de artikelen of begin je meteen met blaten?

#8 Nonkel

Ik zie het probleem niet zo. We leven toch in een rechstaat?

#9 Krekel

@8: Het probleem is dat banken en bankiers die zich schuldig hebben gemaakt aan (strafbare) wanpraktijken vaak wegkomen met het betalen van een schikking of dat afzonderlijke bankiers bijvoorbeeld hun bonus een aantal jaren moeten inleveren o.i.d., maar ze gaan niet in de gevangenis. Ze zijn dus schuldig aan strafbare feiten, dat blijkt uit die boetes en schikkingen, maar worden niet aangeklaagd.

En vaak is de enige aanwijsbare reden dat de bankiers in kwestie deel uitmaken van hetzelfde netwerk als de mensen die belast zijn met het aanklagen van die bankiers.

Matt Taibbi heeft hier veel over gepubliceerd voor als je het naadje van kous wilt weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*