1. 1

  Misschien lees ik het nu verkeerd, maar volgens mij wordt in de waanlink juist betoogd dat Zwarte Piet zou zijn gebaseerd op de negerslaaf van een Palestijn, buitgemaakt door kruisvaarders.

 2. 3

  Tja, maar door de tekst “Nee, dat maakt het makkelijker…” eronder dacht ik eerder dat de boodschap van dat vraagteken was dat de bewering wel vaststond maar niet politiek salonfähig was.

  Bovendien vind ik de argumentatie in de waanlink overtuigend. Schenkman noemt Zwarte Piet zelf nergens een Saraceen, maar van Benthem stelt dat als hij dat personage heeft gebaseerd op de slaven uit Ivanhoe van Scott, en als die slaven Saracenen waren, dat je dan zou kunnen stellen dat Zwarte Piet indirect is gebaseerd op Saraceense slaven. Maar Scott zelf heeft dus blijkbaar expliciet in een latere editie in een voetnoot gesteld dat de slaven in zijn boek negerslaven waren. Volgens mij is daarmee de kous af.

 3. 4

  Saracenen zijn Arabieren, ze worden door Scott ook “Moslem slaves” genoemd volgens Smoop.
  In de laatste alinea staat dat Bois-Guilbert en Hamet and Abdalla goed overweg konden in hun gemeenschappelijke minachting van de Joden.

  Sinterklaas en Zwarte Piet zijn dus een antisemitisch complot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren