1. 3

  Als Khadaffi het idee heeft dat er geen houden meer aan is, en dat hij met zijn honderden miljoenen kan rentenieren in Zuid-Amerika zonder lastig gevallen te worden met uitleveringsverzoeken en tribunalen, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat hij eieren voor zijn geld kiest.

  Als ik zijn kinderen was zou ik dat in ieder geval wel doen. Pappie, ik vind het prima allemaal, maar geef me vier miljoen mee en ik vermaak me wel in Rio.

 2. 4

  @Steeph: het is zeker niet stil in Libië. Wel gaan de ontwikkelingen per dag, en niet per uur.

  Afgelopen weekend zijn goed voorbereide aanvallen uitgevoerd op de kuststeden Zawiya en Surman, en op Gharyan in de bergen. Beiden op een aanvoerroute naar Tripoli. De snelheid heeft de rebellen ook verrast; Ghadaffi’s troepen gingen er vandoor, bovendien kregen de rebellen veel steun vanuit de steden zelf, die echt het gevoel hebben bevrijd te worden.

  Een schitterende kaart van de huidige stand van zaken:
  http://www.twitpic.com/66cdqg/full

  Er zijn ook berichten dat Mizdah, onderin de kaart, ingenomen is/wordt. Als dat klopt, betekent dat Tripoli omsingeld is, er is geen ontsnappingsroute meer die door Ghadaffi gecontroleerd wordt.

 3. 5

  Er gaat nog veel bloed vloeien in Libië, ook na de val van Gaddhafi. De smeerlap heeft 40 jaar lang de boel cultureel onderontwikkeld gelaten en tribalisme aangemoedigd. Wie Arabisch verstaat hoort hoe tenenkrommend achterlijk de “rebellen” klinken. Een dramatisch verschil met het Tahrir-plein of zelfs Jemen.

 4. 6

  @Jos: ik heb niet het idee dat er veel bloed vloeit in de door de rebellen gecontroleerde gebieden. Integendeel, er lijkt sprake van een Libische renaissance.

  Het zal nog een hele klus worden om het land weer op de rails te zetten, geen twijfel daarover, maar niets dan bewondering voor hoe ver ze al gekomen zijn.

 5. 9

  @6

  Dat de rebellen nu al rekeningen aan het vereffenen zijn voorspelt weinig goeds. En Saoedi-Arabië, de kampioen van de Arabische contra-revolutie, heeft teveel invloed in Benghazi, ook een slecht teken. Natuurlijk respecteer ze, het is niet niks om de straat op te gaan tegen een gewetenloze dictator.

  @7

  Ze zeggen heel veel en ja, ik versta het, het is m’n moedertaal. Jij kunt toch ook onderscheid maken in je eigen moedertaal tussen ontwikkeld en minder ontwikkeld ?

 6. 11

  @10

  Het gaat niet om concrete uitspraken, wat een gezeur zeg. Libiërs die geïnterviewd worden op al-Jazeera of al-Arabiya zijn minder welbespraakt, stamelen om de juiste woorden te vinden, blijven steken in cliché’s, in tegenstelling tot mensen die bijvoorbeeld vanuit Caïro gehoord werden. Dit is een generaliserende uitspraak, daar ben ik me van bewust, maar het is opvallend.

 7. 12

  Je kunt best gelijk hebben hoor, Jos, maar dat wil ik dan graag zelf kunnen beoordelen a.d.h.v. een aantal typerende uitspraken van die Libiërs.

  “Er gaat nog veel bloed vloeien in Libië, ook na de val van Gaddhafi. De smeerlap heeft 40 jaar lang de boel cultureel onderontwikkeld gelaten en tribalisme aangemoedigd. Wie Arabisch verstaat hoort hoe tenenkrommend achterlijk de “rebellen” klinken.”

  vs.

  “Het gaat niet om concrete uitspraken, wat een gezeur zeg.”

  Als jij uit de uitspraken van de Libiërs de voorspelling afleidt dat er nog heel veel bloed gaat vloeien omdat die mensen zo achterlijk zijn, dan wil ik daar wel concrete voorbeelden van zien. Heel gek, inderdaad…

  Dat jij die voorbeelden vervolgens niet kunt leveren, is niet mijn probleem.

 8. 14

  @9; Wacht even hoor….

  Dus uit het gegeven dat een factie binnen de rebellen één voormalige hoge ome uit de kliek van Ghadaffi heeft omgebracht die nu commandant van de strijdkrachten der rebellen was geworden, leidt jij af “dat de rebellen nu al rekeningen aan het vereffenen zijn”?

  Weet jij überhaupt wie er achter die moord zat? Hoe groot die factie is? Wat hun motieven zijn? Misschien werken ze wel stiekem in opdracht van Ghadaffi, weet jij veel? Of gaat het gewoon om een graai naar de macht.

  Wat jij doet is vergelijkbaar met de partizanen omschrijven als een ongedisciplineerd zooitje plunderaars die met elkaar overhoop liggen.

  En ik wacht nog steeds op concrete voorbeelden van uitspraken waaruit blijkt dat de Libische rebellen een achterlijk zooitje ongeregeld zijn.

 9. 16

  @14

  Stropop. Ik vind de Libische rebellen geen zooitje ongeregeld en plunderaars.

  Misschien dat Gaddhafi achter de moord zit maar dat weerlegt m’n punt niet dat er onderlinge fricties zullen optreden. Als er pro-Gaddhafi elementen in Benghazi nu zijn dan verdwijnen die niet als morgen Gaddhafi dood is.

 10. 17

  @16; ‘plunderaars’ was een vergelijking (“wat jij doet is vergelijkbaar met x omschrijven als…”). Wat het overige betreft, herinner ik nog even aan je uitspraak hierboven:

  “Er gaat nog veel bloed vloeien in Libië, ook na de val van Gaddhafi. De smeerlap heeft 40 jaar lang de boel cultureel onderontwikkeld gelaten en tribalisme aangemoedigd. Wie Arabisch verstaat hoort hoe tenenkrommend achterlijk de “rebellen” klinken.”

  O, en ze vereffenen nu al onderling rekeningen.

  Klinkt toch allemaal als een achterlijk zooitje ongeregeld, maar dat is natuurlijk een stropop, want dat bedoelde je helemaal niet te zeggen…

 11. 18

  @17

  We gaan mijn uitspraken fileren ? Ik heb ook gezegd in @9 dat ik ze respecteer. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij gaan “zooitje ongeregeld” en “respect” niet samen.

 12. 19

  Het is maar net waar je de nadruk op wil leggen. En je hebt in het voorgaande nogal benadrukt dat het daar wel eens helemaal fout kan lopen omdat die rebellen nou niet bepaald de slimsten zijn, cultureel onderontwikkeld en tribaal, en nu al elkaar de keel af snijden om rekeningen te vereffenen.

  Maar ik begrijp dat je dat inmiddels wat wilt nuanceren?

  Anyway: dit gaat nergens meer over. Laten we ons maar concentreren op de zioprop van Ratna Pelle.

 13. 20

  Een gerucht is ook een feit. Zeker als aanhangers van Khadaffi eieren voor hun geld gaan kliezen. Dan wordt het vanzelf een self fulfilling prophecy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren