George Orwell begint weblog

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

George Orwell begint weblog

Van 9 augustus 1932008 tot oktober 1942012

0

Reacties (1)

#1 Jules Vismale

George Orwell had uitmuntend in zijn roman “Animal Farm” uit 1954 voorspeld hoe een onderdrukt volk en de communisten aan de macht kwamen op Animal Farm (Rusland) door de grootkapitalistische uitbuiter (de tsaar) te verjagen en zij hierna aanvankelijk het doel hadden een rechtmatige maatschappij met vrijheid, gelijkheid, broederschap en een goed leven voor iedereen te scheppen. Toch zaten onder die communisten een groot aantal extremisten die er meer voor voelden om in de voetsporen van de verdreven grootkapitalistische tiran te treden en op hun beurt het volk (waar ze zelf uit voorkwamen en daar voorheen weinig in voorstelden) veel wreder uit te buiten en te gaan terroriseren! Andere kapitalisten én de nazi’s beschouwden meteen Animal Farm als een bedreiging en zij probeerden dus het communisme te vernietigen wat hen niét lukte maar vele jaren later het onderdrukte volk wél! Tenslotte kun je geen omelet maken zonder eieren te breken maar zij die gedreven worden door macht, roem, ijdelheid, hebzucht, rijkdom, grootschaligheid, onware dromen enz. laten zich daarna snel verleiden door bedrog, leugens, goedgelovigheid e.d. waarmee ze anderen (meestal bewust!) schade berokkenen.
Enkele voorbeelden: Donald Duck heeft een nachtmerrie over hoe Katrien zou gaan trouwen met Guus Geluk en gaat door een onsamenhangend telefoongesprek van Katrien hier nog écht in geloven! Door zijn verblindheid luistert Donald niet naar de goede raad van zijn neefjes en een droomtherapeut en saboteert hij door middel van vandalisme het “huwelijk” van Katrien en Guus die alleen maar een cadeau kochten voor Donald daar hij jarig bleek wat hij totaal was vergeten! Doordat hij hun auto’s en zijn verjaardagscadeau had vernield renden Katrien, Guus en de therapeut, gewapend met knuppels, Donald woedend achterna die nou was gestraft voor zijn eigen gekhouderij!
In een strip over een Australische jongen, Sandy genaamd, kwam het ontrouwe personeel van een Australische farmer tegen hun baas in opstand uit pure hebzucht daar deze een goudmijn zou bezitten. Verblind door goudkoorts en naïviteit ondervonden de schurken op het einde van het verhaal tot hun grote pech dat er géén goudmijn bestond en vlogen ze met hulp van Sandy’s vrienden de gevangenis in wegens ontvoeringen en poging tot moord!
Uit een SF-verhaal over Johnny Quest uit 1996 werden diens vader dr. Quest en zijn vriend Race Bannon met bruut geweld gearresteerd door een arrogante CIA-agent, Hinkle, die hen verdacht van het ontvoeren van de president. In werkelijkheid was de schurk Jamaria Surd hier het brein achter die valse bewijzen opstuurde met zijn computer waar Hinkle (die een hekel had aan Quest en Bennon daar zij tegen de Amerikaanse wapenwedloop waren) onnadenkend intrapte en hij zelfs de CIA achter Johnny en zijn vrienden Jessie en Hadji aanstuurde alsof zij staatsvijanden waren die later de president bevrijdden. Als straf voor zijn goedgelovige dwaasheid en arrogantie werd Hinkle door de president gedegradeerd en verbannen naar de Zuidpool waar de verwaande imbeciel grondig kon afkoelen!
En dat is het lot van veel heersers die zonder geld en macht totaal niets zijn, hooguit een mier in een mierennest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*