Gemeenten kopen thuiszorg op internetveiling

Zo bericht de Volkskrant:

Zeker 35 Nederlandse gemeenten, met samen 1,5 miljoen inwoners, veilen de thuiszorg per afslag op een marktplaatsachtige website.

Op zichzelf is het nog niet zo vreselijk dat gemeenten via een online veiling zorg inkopen. Dat hoeft namelijk niet per se tot ellende te leiden, maar in sommige gemeenten, waaronder Leiden, is dat dus wel het geval:

‘De zorgveiling van Stipter werkt zolang een gemeente de schuifjes goed zet’, zegt directeur Mark van den Berg van de landelijk opererende thuiszorgonderneming Tzorg. ‘Zo selecteren ze in Zeist via Stipter echt op kwaliteit.’ Vaak is het andersom, zegt ook Van den Berg. ‘In Leiden bieden we niet meer, ze leggen daar te veel nadruk op prijs.’

De eigenlijke boosdoener is natuurlijk het idee dat je zorg voor kwetsbare anderen inkoopt als ware het een marktproduct. Want juist dan krijg je dubieuze leveranciers, terwijl de inkoper niet wakker zal liggen van het gebrek aan kwaliteit:

Enkele gemeenten zouden de thuiszorg online inkopen tegen tarieven waarmee zorgbedrijven hun personeel onmogelijk cao-lonen kunnen betalen. Critici vrezen dat prijsvechters via de site opdrachten binnenhalen en de zorg dan laten verlenen door jongeren of zzp’ers die bereid zijn voor lagere lonen te werken.

Hadden we dit kunnen voorzien? Ja.

Maar misschien was dit ook gewoon de bedoeling.

Open artikel

Reacties (1)

#1 Joost

Een afslag (hoog naar laag) is over het algemeen goed voor de aanbieders. Het levert betere prijzen op. Een veiling (laag naar hoog) levert voor aanbieders vaak minder op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*