NIEUWS - Shell en Exxon hebben in 2005 een geheime afspraak gemaakt met een hoge ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken over het niveau van de gaswinning voor de lange termijn. Die afspraak is niet gedeeld met de Tweede Kamer. Dat blijkt uit documenten die de NOS heeft verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Oud-directeur Jan de Jong van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) geeft in een reactie aan niet op de hoogte te zijn van deze afspraken. Als toezichthouder is hij daar nooit in gekend. Ook de Tweede Kamer is niet geïnformeerd over nieuwe produktie-afspraken, concludeert De Jong.
Ik weet dat omdat ik het nooit heb gezien. Het is er niet. En dat is natuurlijk heel vreemd.
De Tweede Kamer heeft inmiddels om opheldering gevraagd en Milieudefensie pleit voor openbaarmaking van de contacten tussen NAM, Shell, ExxonMobil en de overheid.
Reacties (11)
Tijd om af te rekenen in warmte ipv m3 gas. Haal die prikkel weg om mensen zo veel mogelijk gas te laten verspillen. Zolang een energiebedrijf gas verkoopt gaan ze niet hun best doen dit oprecht te verminderen.
Of act locally: 85% van de cv systemen zijn slecht afgesteld in Nederland. Iedereen weet wel radiatoren die binnen minuten bloedheet worden, of juist nooit op temperatuur komen. Installateurs plaatsen je ketel, kijken of het werkt en vertrekken weer. Maar optimaliseren voor zuinige werking doen ze niet. Tijd is geld.
10 tot 40% besparing op gasverbruik is met een middag werk te realiseren met waterzijdig inregelen en je ketel afstellen. Lees hier om dat zelf te doen. Ik haalde 19% met een pas geinstalleerde ketel.
Liever gemak? Er zijn ook automatische thermostaat knoppen die de druk regelen die je met een paar jaar terugverdiend hebt. Bijvoorbeeld danfoss of honeywell, zie https://youtu.be/wtHJIv3HOvw hoe dit werkt.
Afleiding. We hebben dat gas allang geleden verbrand of verkocht.
Voorlopig nog altijd geen nieuws over het echte geheim van Groningen. Het gas is bijna op.
@1 dan veronderstel je een 1 op 1 relatie tussen jouw thuisgebruik en de gasproductie.
@2 als je de stukken induikt is die informatie al wel te vinden. Sowieso wordt in de afspraken gesproken van het natuurlijk einde van Gronings gasveld vanaf 2020.
@3: vraag en aanbod zal niet linear verhouden. Ik denk wel er grote belangen zijn bij de vraag naar gas niet teveel temperen.
@3: alleen jij en ik duiken de stukken in, Krispijn. De NOS en de andere media zwijgen over het “einde van het Gronings gasveld”.
In jouw verhalen over gasloos wonen, noem je het opraken van het aardgas geen enkele keer als doorslaggevende reden om af te kicken van het gas. Waarom eigenlijk niet?
@3 heerlijk aan de stropop dus. Nog wat te melden over de geheime afspraken over de hoogte van de productie?
@5 geloof me er zijn meer mensen die de stukken induiken.
Wat betreft het niet gebruiken van het opraak argument in mijn stukken over gasloos wonen: strategische keuze. Ik heb geen zin om telkens te belanden in een discussie over voor hoeveel jaar, decennia of eeuwen er nog gas is.
@6: ik snap het.
Ik zal de eindigheid van onze fossiele brandstoffen blijven benadrukken vanwege de onomkeerbaarheid. Het maakt weinig uit of we nog voor 5 jaar of 15 jaar aardgas hebben (hoe kom jij aan decennia of eeuwen???). Wat gaan we doen in de eeuwen daarna?
@7 er zijn meerdere redenen om te willen stoppen met fossiele brandstoffen. De eindigheid van voorraden is er daar een van. Wat we daarna gaan doen? Wat we nu ook al moeten doen: fors energie besparen en overschakelen op duurzame energie. Zou ik trouwens niet mee wachten tot het op is.
Met de kennis en inzicht van 2005 lijkt mij dat een doodnormale afspraak in de zin van: “en dat we nog maar zo lang mogelijk mogen genieten van de vruchtbare samenwerking” Tjee mie nee, wat had de kamer gezegd van die informatie in 2005? ” Ja, duh, heb je nog nieuws?
Nu, 10 jaar later is alles anders. Schade ontstaan door een te hoge productie. En het einde van de productie komt in zicht. Wat zal het zijn? 10 jaar? 15 jaar?
Opgeklopt nieuws, stemmingmakerij, het gebruikelijke groen linkse gezeur om helemaal niets.
@9 er geldt in onze parlementaire democratie nu eenmaal een informatieplicht richting de Tweede Kamer. Veel van die informatie wordt inderdaad behandeld zoals je beschrijft. Het niet of onjuist informeren van de Tweede Kamer leidt juist vaak tot ophef. Dat is geen links of groen gezeur, het informatierecht is gewoon vastgelegd in de grondwet.
@8: ik dring al jaren aan op energiebesparing. Ik krijg daar in dit groene bolwerk meestal negatieve reacties op. Ik ben superblij dat ik nu een medestander heb :-)