Geef dictators niet de vuist, reik ze de hand

NIEUWS - VVD fractievoorzitter Halbe Zijlstra bepleit in een interview met De Volkskrant een ‘realistisch buitenlandbeleid’ ten aanzien van dictatoriale regimes:

Als er een stabiel regime zit, moet je dat koesteren en proberen door middel van geleidelijkheid de situatie te verbeteren voor de bewoners. We moeten ophouden met het opgeheven vingertje iemand aan te spreken.

Volgens De Volkskrant wil Zijlstra dictators niet in het zadel houden, maar wel met ze samenwerken en tevens “duwen op langzame verandering”.

Zijlstra valt terug op Het VVD standpunt ten tijde van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als Zijlstra zijn zin krijgt zal Nederland, tegen de zin van de V.S. en Duitsland, dan ook een stuk vriendelijker worden naar Poetin?

Open waanlink

 1. 3

  nouja, je kan het ook positief bekijken: ze zijn eindelijk uit de kast gekomen. Al die hypocratie begon behoorlijk vermoeiend te worden.

 2. 4

  @2 Ik denk dat je de gewiekstheid van Zijlstra onderschat.

  Ik vraag me alleen af wat hij hier politiek mee denkt te bereiken, want feitelijk is dat allang staand regeringsbeleid (het is nooit anders geweest), alleen zei men dat nooit hardop.

  Dus wat is het belang om dit nu tot inzet van een politieke discussie te maken? Het lijkt me dat je daar enkel op kunt verliezen.

 3. 5

  @2: Waarschijnlijk heeft Shell geklaagd bij de VVD aangezien die steeds meer vaste contracten in Rusland kwijt raakt aan concurrenten uit landen die niet zo moeilijk doen.

 4. 6

  Ik vind er wel wat voor te zeggen, deze strategie: duwen op langzame verandering en geleidelijk de boel willen verbeteren via dialoog. Het is een strategie, al zou het niet de mijne zijn.

  Als de VVD dit nou echt in praktijk wilde brengen was het nog helemaal zo gek niet. Het punt is natuurlijk dat dit helemaal niet in praktijk gebracht wordt omdat het alleen allemaal gelul is voor de buhne. Zijlstra is helemaal niet geinteresseerd in geleidelijke verbetering. Die wil gewoon geld verdienen zonder gezeur, en zegt dat van die geleidelijke verbetering alleen maar omdat dat zo hoort.

 5. 9

  Junkies gaan ook steeds extremere dingen doen om hun verslaving maar in stand te kunnen houden. De stumperds bij de VVD zijn zo verslaafd aan geld graaien dat ze dergelijke stunten moeten uithalen om hun volgende shot veilig te stellen. Of je nu drugs of geld boven alles stelt in het leven: in beiden gevallen ben je niets meer dan een verslaafde.

 6. 10

  @4: Je geeft de VVD-politici nog teveel credit. Van dat “duwen op langzame verandering” komt in de praktijk ook weinig terecht als het aan komt op de economie. Eerder is er zelfs sprake van een steuntie in de rug.

 7. 11

  Beste ongeveer @[email protected]: Wat denk u precies te bereiken met dictators “de vuist reiken”? Kunt u mij een voorbeeld noemen waar dat tot verbetering heeft geleid (zonder dat daar wapengekletter aan te pas kwam)?

 8. 12

  @11: Ik zie van reactie 1 t/m 10 niemand iets zeggen over vuisten. Die vuist is maar een wat ongelukkige metafoor uit de titel boven deze pagina. Ik denk dat de meeste mensen met enig moreel besef (dus niet Halve Zijlstra) het er wel over eens kunnen worden dat je met dictators gewoon geen zaken moet doen, vooral niet als je daardoor medeplichtig wordt aan hun dictatuur.

 9. 13

  @12 Het punt is dan ook dat Halbe er niet over heeft zitten peinzen hoe we dictaturen het beste kunnen bestrijden, maar hoe hij het moet verkopen dat we die dictaturen vanwege zakelijke belangen niet willen bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren