DATA, VISUALISATIE - … is er heel wat veranderd. De BBC heeft een interactieve infografic gemaakt waarin een samenvatting wordt gegeven wat er tijdens jouw leven is veranderd in de wereld. Vul je geboortedatum, geslacht en lengte in, en je krijgt een gepersonaliseerd overzicht.
Reacties (11)
In your life there have been
81 solar eclipses
The next will be in 0 days
Is er vandaag ergens een zonsverduistering?
Ah. Morgen. http://www.timeanddate.com/eclipse/solar/2014-october-23
Aardig maar qua inhoud onder de maat.
Gedurende mijn leven wordt complete inhoud van de gasbel van Slochteren opgestookt. De vorming van dat aardgas duurde miljoenen jaren. En over 25 jaar is het op…
De BBC verzekert ons dat de ingevulde geboortedatum en andere gegevens niet zullen worden gekoppeld aan het IP-adres noch worden doorgegeven aan derden ;-)
@4: opgestookt, ondanks al je adviezen?
Bijna 20.000 generaties huisvliegen sinds ik geboren ben.
Je zou in die tijd een evolutionaire aanpassing kunnen verwachten. Voor mensen zou 20.000 generaties ongeveer (laten we zeggen) 500.000 jaar zijn, zolang bestaan we niet eens.
Waar blijft hun schutkleur voor bloemetjesbehang?
Vliegen doodslaan is nog best lastig. Ik denk dat onze gezamelijke pogingen niet genoeg zijn om vliegen met een bloemetjesbehangkleurtje een duidelijk evolutionair voordeel te geven.
Het zijn die gaten in die vliegenmeppers natuurlijk:
Die hebben nét dat beetje selectie weggenomen …
@6: Evolutie heeft niet alleen generaties maar ook simpelweg tijd nodig. Bij een vlieg treden niet meer mutaties/jaar op dan bij een mens (ik verwacht gemiddeld zelfs minder, omdat vliegen-cellen niet echt veel kans krijgen om te verouderen en dus de reparatiemechanismes beter intact blijven).
Desondanks merk je wel dat de evolutie snel is gegaan als je eens probeert een vlieg in huis en een vlieg in het bos (van een relatief dunbevolkt gebied) kapot te slaan. Dat is toch echt iets dat er in een paar honderd jaar in is gekomen.
@9: bij een vlieg treden wel meer kruisingen per jaar op, en dat zou ook moeten leiden tot een snellere evolutie.
Behalve natuurlijk als tussen de partners niet veel genetische variatie is.
(is de genetische variatie onder vliegen hetzelfde als onder mensen?)
Volgens mij wel meer mutaties, die treden immers vooral op 1) in het proces van meiose en 2) door mutagenen. Qua 1) meer generaties = meer meiose, qua 2) vlieg is kleiner (is zowat puur oppervlak) en dus gevoeliger voor (de meeste) mutagenen …