Foucault op de brandstapel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ELDERS - Docenten en studenten van de Pontifícia Universidade Católica in São Paulo (PUC-SP) zetten een pop van de Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984) op de brandstapel om te protesteren tegen het Inquisitie-achtige gedrag van de hoge raad van hun sponsor (voornamelijk bestaande uit kerkfunctionarissen) die een leerstoel met Foucaults naam heeft gevetood omdat Foucault geen affiniteit met het katholicisme zou hebben.

Omdat de instelling van een Foucault-leerstoel een tegenprestatie voor gunsten van het Franse onderzoeksinstituut Collège de France zou zijn, worden deze gunsten nu ook stopgezet, waardoor de PUC-SP o.a. geen toegang tot sommig ongepubliceerd werk van Foucault meer krijgt.

(h/t Joop … )

Open artikel

Reacties (7)

#1 Thallman

Ach gossie, een krankzinnige links-extremist die zelfs Chomsky die rillingen gaf met zijn voorliefde voor rode terreur krijgt geen leerstoel op een Katholieke universiteit.

Dit toont maar weer eens aan hoe mainstream en diepgeworteld extreem-links is.

#2 Arjan Fernhout

@1: HAHAHAHAHAHA … next ..

#3 Antiklok

@1: wees vooral trots op je onwetendheid. Behalve domrechts heeft de rest last van plaatsvervangende schaamte.

#4 Thallman

@3
Vertel mij dan, welke betekenis mis ik in zijn uitspraken in (onder andere) zijn debat met Chomsky waarin hij stelt dat rode terreur op zijn goedkeuring kan rekenen?

#5 Prediker

@4 Jammer dat je daar het uitgeschreven debat niet even bij geeft, die is namelijk eenvoudig te vinden.

Maar meer ter zake: Foucault reduceren tot één standpunt over de dictatuur van het proletariaat is net zoiets als Heidegger reduceren tot zijn sympathie voor het nazisme.

Foucault heeft uitgebreide analyses gegeven over de rationalisaties van machtsverhoudingen door het discours waarmee die machtsverhoudingen doorgaans beschreven worden, en hoe je die rationalisaties kunt ontmantelen door de betekenisgeving van de termen in dat discours historisch te ontleden.

Volgens jou is dat allemaal kennelijk betekenisloos omdat Foucault er een ‘fout’ standpunt op nahoudt. Dat lijkt me echter nogal simplistisch gedacht.

#6 Thallman

@5
Als dat ene standpunt -wat niet losstaat van de rest van zijn standpunten- neer komt op een terreurstaat waarin katholieken voor een vuurpeloton komen, dan is het belachelijk om van een katholieke universiteit te verwachten dat ze hem een leerstoel geven. Als Heidegger persoonlijk, en onverbeterlijk had opgeroepen tot de holocaust was de vergelijking terecht geweest, en dan zou niemand raar opgekeken hebben als hij geen leerstoel had gekregen op een Israëlische universiteit.

Foucault is de eindbestemming van links. Alles, ieder woord, iedere gedachte, iedere scheet is een vorm van onderdrukking. De paradox hiervan is dat het zelf geen enkele vrijheid toestaat, alles is namelijk “onderdrukking”. Dit leid tot een soort van Orwelliaans wereldbeeld, een wereldbeeld dat jij lijkt te beamen. Een goed voorbeeld hiervan is het stuk dat je laatst plaatste waarin werd gepleit voor het verbieden van woorden zoals “gangster”.

#7 Prediker

Als dat ene standpunt -wat niet losstaat van de rest van zijn standpunten- neer komt op een terreurstaat waarin katholieken voor een vuurpeloton komen…

@6 Goh, Thallman, geef eens een samenvatting in vogelvlucht van het gedachtengoed van Foucault en hoe diens bijval voor de Rode Terreur daarmee samenhangt; ik ben toch zo benieuwd naar je doorwrochte inzichten in het denken van Foucault…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*