Financiële sector besteedt €120.000.000 per jaar aan lobby in Brussel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Financiële sector besteedt €120.000.000 per jaar aan lobby in Brussel. Vrij vertaald: met belasting geld hebben we ze gered. Met dat geld proberen ze nu te voorkomen dat ze zelf in de toekomst voor hun wanbeleid moeten opdraaien en kunnen we dus weer betalen?

Open artikel

Reacties (12)

#1 tigger

Hmmm, toch maar eens gaan praten met de baas over die opslag.

#2 Lommers

Ok, het zal zo zijn.

Hoeveel ambtenaren werken er op dit onderwerp in Europa?
Is het veel of weinig in vergelijking met de landbouw, energie, defensie en zorg-industrie?
Is het meer of minder geworden de afgelopen jaren?

Kortom dit zegt helemaal niets..

#3 Christian Jongeneel

120 miljoen, dat is fors minder dan de 400 miljoen waar Der Spiegel het ooit over had.

Als ze die 120 miljoen met 700 lobbyisten samen verdienen is dat nog geen twee ton de man. Daar komt een beetje bankier niet eens voor uit zijn bed.

#4 Joop

Geld moet rollen. Niet alleen de banksector doet dat.

Goede opmerking van Jongeneel, relativerend.

#5 frankw

Er wordt wel wat luchtigjes gedaan zeg. De financiële industrie heeft een ontegenzeggelijke grote invloed op politiek, of het nou in Den Haag (of Londen) of in Brussel is.

Ongeveer de helft van de Engelse parlementariërs heeft of had banden met de Financial Services Industries. Nog steeds worden er daar bij banken die aan het staatsinfuus liggen en grote verliezen lijden enorme bonussen en salarisverhogingen betaald, terwijl de banken door publieksgeld en garanties op de been worden gehouden. Dat kan alleen maar doordat politici in de zak van de banken zitten en geen oog hebben voor de belangen an de mensen waar ze zeggen voor op te komen.

En dat is een groot probleem, want veel van de oorzaken van de crisis uit 2008 zijn nog steeds niet weggenomen. En zolang de financiële industrie zoveel macht en invloed heeft bij beleidsmakers zal dat ook niet gebeuren en wordt de kans op een nieuwe hele ernstige crisis alleen maar groter.

Niet iets om luchtig over te doen lijkt me.

#6 Noortje

@3 het kan best 4 ton zijn, of meer. In het onderliggend rapport rekenen ze met een basissalaris / ondergrens salaris (geschat).

123 mio / 1700 lobbyisten (niet 700); daar komt een banker, en een bank-lobbyist inderdaad zijn bed niet voor uit.

#7 Steeph

@2: Uhm, er wordt aantoonbaar 120 miljoen besteedt aan het beïnvloeden van beleid (ten gunste van de betalers uiteraard). Er zijn ongeveer 900 actieve politici/bestuurders daar die beïnvloed moeten worden. Dat is dus meer dan 125.000 euro budget per te beïnvloeden persoon. Hoezo zegt dat niets?

#8 nome

Wordt het niet eens tijd dat de burgers van Europa ook een lobby opzetten in Brussel?

Lachen of huilen?

#9 lurker

@8: The Onion heeft daar ooit een sterk satirisch stuk aan gewijd, maar dan uiteraard over de Amerikaanse burgers die een lobbyist inhuurden.

“The goal is to make it seem politically advantageous for legislators to keep the American people in mind when making laws,” Weldon said. “Lawmakers are going to ask me, ‘Why should I care about the American people? What’s in it for me?’ And it will be up to me and my team to find some reason why they should consider putting poverty and medical care for children on the legislative docket.”

#10 cerridwen

@7: Omdat er over werkelijk alles in Brussel lobby gevoerd wordt, en het zijn echt niet alleen maar de boze bedrijven die lobby voeren, ook vakbonden, consumentenorganisaties en milieuorganisaties voeren lobby, en die vieren zo ook hun succesjes. Zonder context zegt een bedrag van 120 miljoen euro dus niets. Hoe veel of weinig is dit als je dit vergelijkt met andere lobby’s in Europa, en de lobby van de financiële industrie in Londen en Washington? Hoe succesvol is de lobby?

Het is ook niet zo dat de burger er niet meer toe doet. Ten eerste door te stemmen, ten tweede doordat de meningen en belangen van de burgers uiteen lopen, en daarmee samenvallen met een aantal van de lobby’s.

Prima om te proberen de macht van de financiële industrie in te perken, onder meer door transparantie te eisen en een tegenlobby op te zetten. Maar je kan de financiële industrie en de belangen die daarmee samenhangen niet doen verdwijnen, en dus ook de lobby niet.

#11 pjotr

Hoe omvangrijk de financiële lobby is ten opzichte van enkele andere lobby-groepen (zoals vakbonden) wordt aangestipt in een artikel op “follow the money”:
http://www.ftm.nl/exclusive/de-lobby-van-123-miljoen .

#12 GerritB

@7: En dat is dan nog alleen maar de lobby van de financiële sector.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*