Feestje: websites bestaan vandaag 20 jaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (29)

#1 Steeph

* plop *
Dat gaat nog eens heel groot worden.

#2 Frank

Tim Berners-Lee voor de Nobelprijs van de Vrede. *plop*

#3 De moeder van Frank

Doe je wel een beetje voorzichtig met de drank jongen voor je het weet zeg je weer gekke dingen krijg je morgen spijt en je weet toch wat er met pappa is gebeurd?

#4 Yevgeny Podorkin

Houzee!

*hips*

#5 Frank

@3 die was toch in een zwart gat gedonderd? *dubbelhips*

#6 piet de nuttige idioot

Krijgt die Steve Jobbs ook nog ’s een veer in z’n reet, met die NeXT-cube die als eerste webserver diende.
Een veer die ik er graag weer uit trek, met weerhaakjes, want het aanvankelijk zo innovatieve baasje richt zich alleen nog maar op blingbling gadgets, en wil je profiteren van de nieuwste software moet je elke 2 jaar de nieuwste peperdure hardware aanschaffen, terwijl die programma’s gewoon draaien op XP of nog oudere meuk.

En nog steeds zijn er mensen die geloven dat ze alleen met die dierentuin van Jobbs (die alleen maar draait op de eigen apparaten – Neelie waar ben je) het beste uit hun computerbeleving halen, en niet belazerd worden door het boze MS.

Piet enz. is een Mac spijtoptant…

OT: WWW gefeliciteerd!

#7 anthonie

@6

En je gebruikt nu?

#8 piet de nuttige idioot

@7
gewoon een lekker goedkoop in elkaar geknutselde Windows-omgeving. Waar je met een paar honderd eurie hetzelfde mee kan als met een MacPro van minstens 1000.
En mocht je over willen stappen op ’t laatste speeltje OSX Lion, dan voldoet zelfs je dual-processor niet meer, maar moet je een nog duurdere knoppedoos aanschaffen. Die volgens Jobbs zelf binnenkort ‘obsolete’ is want alles gaat ‘in de cloud’, zodat je al dat vermogen thuis niet meer nodig hebt.
Maar ze vreten het, de appeleters. (Zoals ikzelf tot een jaar of 5 geleden).

En met Ipads die niet eens een flash-filmpje kunnen draaien heb ik al helemaal niks.

#9 alt. johan
#10 piet de nuttige idioot

@9
zo ken ik er nog wel een paar, zoals deze:

Op een MS-presentatie gebruikt de spreker een Mac, etc.
Maar die tijd is geweest.
Ik kom zelf uit de ‘grafische wereld’, waar een standaard-programma als QuarkXPress alleen maar draaide op Mac, en nog steeds zie je mensen die roepen dat Mac ‘de standaard in de grafische industrie’ is.
Maar sinds je zowat voor elke upgrade van Adobe CS een nieuwe mac moest kopen en dat bij Windows heel niet nodig was, én die programma’s prima draaien op XP en hoger is dat sprookje over.

#11 habay

Van harte gefeliciteerd…

Maar wat is dat toch met die Apple haat van mensen die geen Apple producten zeggen te gebruiken maar die wel behoefte hebben dat dan steeds te melden? Niet alleen hier hoor – al zie je het op Sargasso eigenlijk zelden – maar het is wel een merkwaardig fenomeen.

Vanwaar de behoefte om daar energie in te steken, als het geen afgunst is (omdat Apple producten in aanschaf wat meer kosten) wat is het dan?

De behoefte om iedereen op een soviet-achtige manier gelijk te schakelen? Waarbij Windows of (in dat geval liever) Linux dan de lada is? Blijft het grote waarom – want waarom niet live and let live?

#12 piet de nuttige idioot

@11
ik haat Apple helemaal niet, geef alleen maar aan dat die voortrekkers-rol (die het ooit wel had) geweest is.
Zelfs bij de geboorte van het WWW werd een machine van Jobbs (dan wel geen Apple, maar wel de voorloper van de latere Macs met OSX) gebruikt. Hoewel dat met een ander apparaat en een ander OS waarschijnlijk ook wel gelukt was.
Het is alleen een beetje jammer dat Apple verworden is tot zo’n blingbling merk.

En inderdaad, als jij liever in een Jaguar rijdt dan in een Lada is dat je goed recht, maar ze zullen je allebei thuisbrengen.
(en ik heb 15 jaar lang tot volle tevredenheid Apples gebruikt, tot het niet meer nodig was)

#13 anthonie

@8

Inderdaad. Zo doe je dat. En vaak nog duurzamer ook.

@11

ROFL.

1. Apple fanboyism, wijder verspreid dogmatisme zul je in deze tijd van ontkerkelijking niet vinden,

2. Dat is geen haat. Dat is gewoon “neerkijken op”. Op een inferieur product dat tegen de dubbele waarde wordt verkocht. En de sukkels die daar dan heel hard achteraan hobbelen.

3. Jaloezie: Een argument dat inmiddels ouder is dan Alan Turing ooit werd. En toen al was het een non-argument. Apple heeft niets dat ik zou willen hebben.

4. Sovjet-manier van gelijkstellen? Hmmm. Laat ik de slogan van het bedrijf dat 3,5 produkten in 3 verschillende kleuren verkoopt, in de herinnering roepen: Think different. Oftewel: Men roemt het individue, maar roept het tegen de massa. En daar ben jij met open ogen ingetrapt?

#14 habay

@13 je reactie is de perfecte ‘QED’

In plaats van een verklaring te geven, geef jij nog eens extra gas, en ga je zelfs op de man spelen. Het zit je zeker erg hoog?

Ik begrijp die frustratie niet.

#15 piet de nuttige idioot

@habay
ik begrijp jouw onbegrip niet zo goed.
Als je vrijwillig aan gedwongen winkelnering doet, een vriendenkring hebt die onder de indruk is van zinloze bling, soit.
Maar als je met 3 kapotte PC’s zit, zijn altijd de onderdelen nog onderling uitwisselbaar.
Bij een Mac heeft elke G-zoveel weer x verschillende sub-modellen, waarvan het moederbord of de processor absoluut niet in de ander passen. Dus of een gang naar de officiële dealer die waarschijnlijk ook niet meer kan dan nieuwe originele onderdelen te plaatsen, of gewoon een nieuwe kopen.
Nou gaan ze niet zo gauw stuk, maar ondergetekende heeft er een handje van.
En met een PC die je samen kan stellen uit de grabbelton is dat niet zo erg, en dan kan je nog kiezen of je daar Windows, Linux (Suse, Ubuntu, weet ik wat al niet), BeOs, Free- en open BSD en al die andere obscure Ossen op zet. Zelfs OSX-roofdier schijnt nog te lukken als je heel handig bent.
En zoals hierboven betoogd, die toegevoegde waarde die een Mac ooit had, dat is jaren geleden. De enige toegevoegde waarde is ‘status’.

#16 anthonie

@14

Nee, het zit me niet echt hoog. Als gezegd: Apple heeft niets te bieden dat ik elders niet beter en goedkoper kan krijgen.

Maar om op je punt in te gaan: Iemand zegt dat ‘ie van Apple is weggegaan om zijn produkten op een andere manier te betrekken. Jij vertaalt dat naar Apple haat. Zie mijn punt 1. over fanboyism. De frustratie komt dan ook voor jouw rekening.

@15

Dat draaien van OSX lukt zelfs op deze telefoon.
http://www.youtube.com/watch?v=cFjl3Ob3VpU

#17 Bismarck

@11: Het tegenovergestelde zie je ook maar al te vaak: krijg je email met de handtekening: Verstuurd vanaf mijn IPhone (Blackberry komt ook nogal voor). Ik stuur toch ook geen mail ondertekend met “Verstuurd vanaf mijn NC20”?

#18 Karl Kraut

Het topic is websites, niet computers.

Komt-ie: Ik vond de eerste websites ontzettend lelijk, omdat het maar 1 lettertype gebruikte; dat zal wel iets technisch zijn geweest.

Over computers, dan: mensen willen vooral een kant en klaarpakketje. Daar speelt Apple goed op in. Dat bespaart een hoop tijd.

#19 Bismarck

Trouwens zou de merkendiscussie niet moeten gaan over browsers in plaats van computerbouwers/OS-en? Ik meen me te herinneren dat ik mijn eerste webpagina bekeek in Netscape 0.9. Inmiddels ben ik al jarenlang tevreden Firefox-gebruiker (inmiddels 5.0). Flame that!

#20 piet de nuttige idioot

@19
mijn fout, ik begon over Jobbs’ NeXT-cube (de eerste server), en ging verder over m’n ’teleurstelling’ in z’n merk. Maar het gaat natuurlijk om centjes verdienen, wat dat aangaat heeft ie alle gelijk van de wereld.

Qua browser ben je wel ‘merkvast’. Ik was vroeger ook mal met Netscape, Firefox is daar in feite de voortzetting van.
Maar als je nog dichter bij de originele ‘Netscape-beleving’ wil blijven bestaat er ook Seamonkey, http://www.seamonkey-project.org/ met de Netscape-composer (HTML-editor), ingebouwde email-client etc. Ook van Mozilla trouwens.

Als je het over het www hebt zou de ‘merkendiscussie’ trouwens ook niet eens over browsers moeten gaan, maar over servers, waarvan de grootste vaak weer draaien op voor ons consumenten obscure OS-sen, zoals Solaris.

#21 habay

@ all

Ik zie wel de waarde van Apple, ik werk in een bedrijf waar we zowel met Macs, Windows als Unbuntu machines werken, ik zie pros en cons voor alle drie systemen. Bedrijfsmatig gezien is de TCO voor de Macs bij ons het laagst (weinig support, gaan relatief lang mee en hebben na enige jaren nog een redelijke dagwaarde).

Waar het mij echter omging is dat ik vind/vond dat het verjaardagsfeestje verstoord werd door piet de nuttige (?) idioot die zich klaarblijkelijk op kennis van 15 jaar geleden baseert. Ik heb verder geen zin in een pissing-contest van ‘mijn computer is beter dan de jouwe’ en denk ik ook dat tweakers of webwereld daar betere plekken voor zijn.

Wat me stoort zijn de grote woorden van de toetsenboordhelden, niet alleen in dit draadje – maar overal, gebruikt iemand een ander computer systeem? Dan is iemand een sukkel. Heeft iemand een andere politieke mening? Dan deugt ie niet. De intolerantie van de gemiddelde Wilders aanhanger lijkt gemeengoed geworden in bijna elke discussie, of je nou links of rechts bent, en of je het nu over computers hebt of waarover dan ook.

@Bismarck ik begon met Mosaic, dat later commercieel werd en Netscape ging heten, mijn eerste www bezoek was aan de digitale stad en die zelfde avond ging ik aan de slag met HTML. Those were the days ^^

#22 piet de nuttige idioot

@21
kennelijk druk ik me niet goed uit: ik heb 15 jaar lang met veel plezier met Macs gewerkt.
Tot de verhouding prijs-nut compleet scheef groeide. En dat was een kleine 5 jaar geleden.

#23 anthonie

Wat me stoort zijn de grote woorden van de toetsenboordhelden, niet alleen in dit draadje

Het woord sukkel triggerde je zelf (fluisterend) door je eerste zin:

Maar wat is dat toch met die Apple haat van mensen die geen Apple producten zeggen te gebruiken maar die wel behoefte hebben dat dan steeds te melden?

Één zin, twee aannames. “Haat”. En dat “terugkerende melden”. Daarmee zette je al twee vinkjes op de fanboy-checklist. Het geld-argument (en niet zelden daarmee degene tegen wie je dat zegt voor vrek of pauper uitmakend) volgde niet lang daarna, in de vorm van je o-zo-originele jaloezie-argument.

Nu kan het heel goed zijn dat je niet zo’n fanboy sukkel bent, maar die drie eerste vinkjes staan toch maar alvast.

Je mist in ieder geval nog de unieke innovatieve kwaliteiten, de doeltreffende marketing en het vermogen tot het creëren van een eco-sysyeem, gecombineerd met de hondstrouwe Apple aanhang.

En nee, haat is er zeker niet. Ik vind Apples best aardig, zij het beperkt nuttig. Voor mijzelf zou ik het niet snel aanschaffen, maar ik heb wel machines van hun gekocht voor anderen. Anderzijds erger ik me groen en geel als ik weer eens met script moet klooien om backups van dat vermadelijde TimeMachine op een niet-Apple apparaat tevoorschijn te toveren.

#24 Bismarck

@21: De digitale stad was ook mijn eerste adres. In die tijd gaven ze daar zomaar ruimte om je eigen webpage te maken. Dat kon destijds ook nog met notepad, want 0.9 kon toch alleen maar tekst weergeven op een grijze achtergrond.

#25 Sil

1993, chatten in de metro op het DDS BBS. Ze hadden daar een gopher portal naar het WWW. mijn eerste stapjes op het net.
DDS is nog steeds mijn provider, OSX draai ik tegenwoordig op een PC van 300 euries. (voor Piet: http://www.hackintosh.nl/content/237-best-buy-guide-v2.html )

#26 Sil

Te gek! het bestaat nog.

http://www.demetro.nl/login/

#27 piet de nuttige idioot

@25
kijk, dat is leuke info.
Sorry, dat ik de topic vervuild heb met off topic gezeur, maar dan voel ik me weer geroepen te reageren op het zure gedoe van Habay die me allerlei dingen in de mond legt die ik helemaal niet gezegd heb. ;-)

#28 Maaike

Crap, heel mijn (ontroerende en briljant geformuleerde) herinneringen aan de vroege internetdagen verloren in een hee-muts-vul-je-e-mailadres-in-bericht…

Nou ja, samengevat: Gopher, Netscape, digitale stad, Explorer, Firefox.

#29 Monade

Mijn herinneringen: Trumpet Winsock, Minuet, Usenet, Mosaic, De Digitale Stad, Surfnet, en Unix, heel veel Unix.

/Wat vliegt de tijd als je surft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*