Extra stemrecht voor elk kind

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ouders van kinderen zouden voor elk kind dat ze hebben een stem extra moeten krijgen in het stemhokje, zo bepleit de Duitse minister Manuela Schwesig.

Open artikel

Reacties (21)

#1 Olav

De SPD lijkt wel net zo de weg kwijt te zijn als hier te lande de PvdA.

Wat is het volgende plan, censuskiesrecht?

#2 Bismarck

Hoe krijgen kinderen een sterkere stem als het hun ouders zijn die voor hun stemmen? En wie mag er dan voor het kind stemmen? De biologische vader of moeder (en wie van die twee dan?), of de adoptie/pleegouders?

Verlaag dan gewoon de stemgerechtigde leeftijd en zie er streng op toe dat het stemgeheim bewaard blijft (dus geen ouders mee in de stemhokjes!).

#3 bolke

Wat een onzinnig idee zeg, alsof een ouder die SPD stemt ineens met de stemmen van de kinderen op een andere partij gaat stemmen.

#4 Joost

Slecht idee.

#5 Henk van S tot S

Dat wordt dus de beentjes wijd enz. voor verlieslijdende partijen! ;-)
Dat mens en haar aanhang is rijp voor een rariteitenkabinet.

#6 tigger

Kan me voorstellen dat CDA/CU/SGP er hier ook wel wat in ziet..

#7 Krekel

Lebensborn via het cobra-effect.

#8 Co Stuifbergen

Er zijn in Nederland al mensen die anderen voor hen moeten laten stemmen (demente bejaarden en verstandelijk gehandicapten).
Dus dit plan snijdt hout als in het huidige stelsel niet genoeg rekening met kinderen gehouden wordt (waarbij ik maar ervan uitga dat de overheid niet alleen rekening moet houden met belastingbetalers, maar ook andere inwoners van het land).
Ik denk niet dat dit een probleem is.

Eigenlijk denk ik dat een groter probleem is, dat lang niet alle stemgerechtigden hun stem uitbrengen.
En dat verkiezingscampagnes gedomineerd worden door zwarte-piet-discussies.

Daarvan hebben kinderen (en alle andere burgers) meer te lijden.

#9 okto

Eigenlijk denk ik dat een groter probleem is, dat lang niet alle stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Dat lijkt mij om eerlijk te zijn een zegen.

Politiek is moeilijk; het is het afwegen van vele tegenstrijdige belangen, en vele maatschappelijke problemen zijn uitermate ingewikkeld. Laten we nou vooral niet net doen alsof er geen mensen bestaan wiens denkvermogen niet toereikend is om daarin zorgvuldige afwegingen te maken.

Prima dus dat die mensen niet stemmen. Wie zijn wij om ze er met de haren bij te slepen als het ze boven de pet gaat en ze het ook niet interesseert. We zitten echt niet te wachten op nog meer meningen als “kopvoddentax”, “alle dagen gratis bier” of “ik wil met 200 over de snelweg”.

Laat maar mooi zoals het is, die zogenaamde kloof tussen burger en politiek.

#10 Bismarck

@8: “Er zijn in Nederland al mensen die anderen voor hen moeten laten stemmen (demente bejaarden en verstandelijk gehandicapten).
Dus dit plan snijdt hout als in het huidige stelsel niet genoeg rekening met kinderen gehouden wordt”

Nou nee, want de kinderen mogen in het plan allemaal niet stemmen (niet alleen de verstandelijk gehandicapten en dementen). Daarmee doe je precies het rekeningen houden met kinderen volledig teniet. Zolang de kinderen niet zelf mogen stemmen, is er geen enkele garantie dat er bij het stemmen rekening met hen gehouden wordt. Ik ben er overigens nog niet uit of kinderen zich meer zullen laten beïnvloeden door zwarte-piet-discussies dan volwassenen. Voor zover ik het volg, wordt die discussie namelijk vooral door volwassenen gevoerd.

#11 Co Stuifbergen

@10:

Zolang de kinderen niet zelf mogen stemmen, is er geen enkele garantie dat er bij het stemmen rekening met hen gehouden wordt.

Ik dacht dat de taak van de ouder, wettelijke vertegenwoordiger of voogd van een kind is, de belangen van het kind te behartigen.
Een garantie dat dat gebeurt, is het niet.

En een garantie dat ze met de kinderen van anderen rekening houden, hebben we al helemaal niet.
Sommige stemmers met kinderen zouden, denk ik, best de kinderbijslag en de studie-financiering willen afschaffen als de hoogste belastingschijf lager belast wordt…

#12 Bolke

@11:

Sommige stemmers met kinderen zouden, denk ik, best de kinderbijslag en de studie-financiering willen afschaffen als de hoogste belastingschijf lager belast wordt…

Ik denk dat de meeste stemmers met kinderen de kinderbijslag willen verhogen EN de belastingen verlagen.

#13 Dante

Raar idee. Maar in Nederland kan iedereen boven 18 toch ook stemmen? Zelfs als je het niveau hebt van een kind van 2, dus…

#14 zmoooc

Wat een onzalig idee. Ik heb een beter idee: u krijgt stemrecht per kilo lichaamsgewicht, kinderen meegerekend. In het stemhokje dient u vervolgens naakt met zijn allen op een weegschaal plaats te nemen waarna het gewicht van uw stem bepaald kan worden. Om een eerlijke stemming te garanderen, dient eenieder wel grondig gecontroleerd te worden op naaktheid en op de afwezigheid van niet-levende danwel levenloze verzwarende objecten in lichaamsholtes.

#15 Bolke

Ik ben voor een nieuwe manier van stemmen, elke Nederlander wordt verplicht (gratis) lid van een politieke partij, je kan elk half jaar van partij wisselen en eens in de 4 jaar kijken we hoeveel leden elke partij heeft en op basis daarvan worden de zetels verdeeld.
Loop je ook niet te hannesen met opkomst tijdens verkiezingen en als de zittende regering na een half jaar ziet dat de regerende partijen ‘leeglopen’ dan heb je gelijk een soort van referendum.

#16 Henk van S tot S

@14:
Dat is dus het bevorderen van obesitas ;-)

#17 Olav

@15: Op zich een origineel en grappig idee. Wel moet je voorkomen dat om de vier jaar toch weer een campagne op gang komt om mensen van partij te laten veranderen.

Ik zou zeggen: schaf dat gedoe om de vier jaar af, en laat elk half jaar de samenstelling van het parlement aanpassen op de actuele stand van zaken. En iedere burger mag alleen in de maand van zijn/haar verjaardag van keuze veranderen.

Maar eigenlijk ben ik nog steeds van mening dat politieke partijen moeten worden afgeschaft.

#18 Bolke

@17: Is ook een goed idee, weg met die 4 jaarlijkse stoelendans waarbij diegene die de grootste gouden bergen belooft het wint om vervolgens glas en plas te doen.

Een soort van prestatiebeurs voor kamer leden en ministers, niet presteren = op bokken.
Wat goed is voor studenten is ook goed voor politici (of zou het dan ineens niet werken?)

#19 zmoooc

@16 Op de korte termijn wel ja, op de lange termijn kun je beter niet al te dik worden want dan kun je meer kinderen verwekken:p

#20 Bismarck

@19: Hoezo? Dikke mensen zijn machtige mensen in dat kiesstelsel. Daarnaast kun je natuurlijk altijd nog je kinderen vetmesten (en vlak voor ze volwassen worden per opbod verkopen aan de meest biedende “partij”).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*