EU: Nederlandse belastingdeal Starbucks kan niet

Trouw:

De belastingdeal tussen de Amerikaanse koffieketen Starbucks en de Nederlandse fiscus is strijdig met de richtlijnen van de OESO, de internationale Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Dit zegt de Europese Commissie.

Door de belastingdeal verlenen de Nederlandse autoriteiten een voordeel aan Starbucks. Dat voordeel wordt ieder jaar verkregen en op een selectieve manier, staat in een brief van de Commissie aan de Nederlandse autoriteiten.

De belastingregels moeten eerlijk worden toegepast om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Dus de speciale afspraken en voordelen (de zogenaamde rulings) die de Belastingdienst graag gebruikt om grote bedrijven te lokken, mogen dus in ieder geval niet altijd.

Ik zeg: het is tijd voor Europese vennootschapsbelastingen.

Open waanlink

 1. 1

  Ik zeg: het is tijd voor Europese vennootschapsbelastingen.

  iets radicaals: Waarom niet alle belastingen centraal in Europa heffen en dan verdelen over de landen met een lokale tax en een gemeente tax. Maar dat zal wel weer reacties uitlokken als “EUSSR”

 2. 2

  @1:

  Over het algemeen denk ik dat je dingen die je lokaal kunt regelen ook lokaal moet regelen.

  Bij vennootschapsbelasting – voor multinationals – werkt dit echter niet meer. We hebben immers nu al de situatie dat dergelijke bedrijven de landen met de laagste belastingtarieven uitkiezen om, puur administratief, hun omzet in de boeken te laten komen.

  Maar bij inkomstenbelasting, bijvoorbeeld, zie ik geen probleem. Als burger kun je niet immers besluiten om zomaar in een ander land te betalen omdat daar de tarieven lager zijn.

  Dus waarom zou je dat dan centraliseren?

 3. 3

  @2: Juist wel. Daarom zijn er die belastingdeals geweest voor “steuer CD’s” uit Zwitserland. Of de onlangs in opspraak gekomen Luxleaks, waarin rijke Belgen werden benaderd of ze hun geld niet in Luxemburg wilden stallen.

 4. 4

  PS Ik krijg steeds vaker bij het posten de volgende foutmelding:

  Your browser sent a request that this server could not understand.
  Size of a request header field exceeds server limit.

  Heeft dit een bepaalde betekenis? Ik doe niks anders als een berichtje tikken

 5. 6

  @2:

  Als burger kun je niet immers besluiten om zomaar in een ander land te betalen omdat daar de tarieven lager zijn.

  Jawel hoor, jij kan gewoon in elk EU land gaan wonen en in Nederland werken en dan mag jij kiezen waar je belastingplichtig wilt zijn, er zijn hele horden nederlanders die dat al gedaan hebben.

 6. 8

  @7: als betreffende land dat accepteert als jou woonadres dan ja.
  (geld ook voor bedrijven trouwens, niet elk land accepteert een postbus als vestiging)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren