1. 3

  @1: Best mogelijk dat er wel reli-mongolen achter zitten, maar zullen we even wachten tot de aanslag daadwerkelijk is opgeëist of de daders/motieven bekend zijn? Daarna mag je helemaal los gaan.

 2. 4

  “Several men in black cagoules were heard to shout ‘the Prophet has been avenged'”, wrote Pierre de Cossette, a broadcast journalist with Europe1 News.”

  Sorry jongens, ik kan d’r ook niks aan doen dat het moslims waren.

 3. 6

  Als het inderdaad extremisten waren, die het niet trokken dat hun heilige leer belachelijk werd gemaakt middels cartoons, zou het de media sieren om morgen allemaal een dergelijk cartoon op de voorpagina te publiceren. Gewoon, als een soort middelvinger, die shit accepteren wij niet.

 4. 7

  Omdat je op weblogs met enorme en onwaarschijnlijke fantastische, waanzinnige complottheoriëen hoort te komen ben ik graag de eerste.

  Achter deze aanslag zit de familie R. Het hele punt is om de mensheid tegen de moslims op te zetten zodat ze de joden niet achterna komen als er een derde wereldoorlog uitbreekt en Israel relatief veilig blijft. En die oorlog breekt uit omdat de bouw niet meer werkt en in wapens wordt geinvesteerd. Dat is namelijk een veilige belegging. Voor de familie met veel geld dan. Niet voor de mensheid.

 5. 9

  @8 Dat lijkt me toch wat te simpel, Joost.

  In Blood & Rage: a cultural history of terrorism (2008) behandelt Michael Burleigh onder meer het Feniaanse terrorisme; Russische nihilisten; anarchistische terreur; zionistisch terrorisme; anti-koloniaal terrorisme; Palestijns terrorisme; links terrorisme (Rode Brigades, RAF), etc. etc.

  Wat die opsomming duidelijk maakt is dat het veel te simpel is om dit soort terreurdaden af te doen als “Ach, weer een paar onbehandelde psychiatrische patiënten”. Terrorisme is een instrument in de gereedschapskist van politieke bewegingen om bepaalde doelen te bereiken.

  In dit geval: het intimideren van media om niet met de profeet Mohammed te spotten. Dat is het niet-statelijke equivalent van de terreur in Noord-Korea of Iran.

 6. 12

  Eens met 6 en 11.

  En nog iets. ik denk helaas dat er overal wel wat extremisten zijn. Wat die gasten in hun hoofd hebben weet ik niet, maar dit soort acties gaat negatief uitwerken op de doorsnee moslim. Die gaan echt de prijs hiervoor betalen. Is dat dan beter?

 7. 14

  @6
  Hmm, ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Je moet die cartoons vooral blijven publiceren wanneer je daar zin in hebt, maar niet nu opeens “als middelvinger”.

  De boodschap moet zijn dat we die dingen niet publiceren omdat jullie dan zo lekker kwaad worden, maar gewoon omdat we persvrijheid hebben.

 8. 15

  @14:

  Je moet die cartoons vooral blijven publiceren wanneer je daar zin in hebt, maar niet nu opeens “als middelvinger”.

  Zo’n middelvinger kan anders best wat druk van de ketel halen.

  Nu niks doen of te politiek-correct reageren en half Europa krijgt het gevoel dat we te ‘dhimmie’ zijn en stemt straks op Front Dageraad. (Laat staan dat mensen hun woede in de vorm van ‘vergeldingsacties’ gaan uiten als ze het gevoel krijgen dat ‘het establishment’ te policor blijft.) Er mag daarnaast ook wel gewoon een sterk antwoord worden gegeven: ‘De prijs van vrijheid is nu eenmaal een dikke huid, lieve mensen … kweek die, of blijf lekker binnen met de gordijnen dicht.’

  Maar (uiteraard) met je eens dat de bedoeling niet moet zijn om olie op het vuur te gooien.

 9. 16

  @Prediker: Als je m’n reactie leest dan heb ik het over degenen die de aanslag hebben uitgevoerd, niet over degenen die hem hebben bedacht.

  Maar dat is misschien een beetje een flauw onderscheid; je hebt gelijk. Na nazoeken projecteerde ik een artikel over lone-wolfs op dit terrorisme: Psychiatrische ziektebeelden spelen waarschijnlijk veel meer een rol in lone-wolf-terrorisme (http://globalnews.ca/news/1728327/authorities-look-for-mental-health-clues-in-fight-to-stop-lone-wolf-attacks/), dan in dit soort aanvallen.

 10. 17

  @15
  Als je iets moet doen alleen maar om ‘vergeldingsacties’ voor te zijn dan buig je alsnog voor extremisten.

  Andere extremisten weliswaar, maar toch.

 11. 18

  @14

  (…) omdat we persvrijheid hebben (…)

  Dat lijkt me de allerslechtste reden ooit. De reden om iets te zeggen moet zijn dat je dat wil zeggen. In dit geval zeggen wat je vindt van Mohammed en zijn ideeen. En dat zal door zijn fans veelal toch wel als middelvinger ervaren worden, of je het nou zo hebt bedoeld of niet.

  En in die zin ben ik het wel met @6 eens; een middelvinger is op zijn plaats. Het uitblijven van een middelvinger zou zelfs raar zijn; het is NOODZAKELIJK om duidelijk te maken dat dit soort achterlijke acties “ons” er NOOIT van zullen weerhouden om onze mening te ventileren. Althans, dat hoop ik…

  Ik zie nu op allerlei plaatsen foto’s van de aanslag en de slachtoffers. Die plaats had beter benut kunnen worden denk ik dan. Kom er maar in, Sargasso.

 12. 19

  @4: Ik zou toch even wachten met een definitief oordeel tot de schuldigen levend zijn gearresteerd. Niet dat je automatisch ‘valse vlag’ moet denken (liever niet) maar iedere gemaskerde commando kan dat soort kreten van buiten leren.
  En eigenlijk maakt het niet eens meer uit. Niet voor de slachtoffers, niet voor de extremisten aan beide zijden die hier garen bij spinnen.

  Dat gezegd hebbende: wat een kutdag.

 13. 20

  @18
  Zoals je zegt wordt het toch wel als middelvinger ervaren. D.w.z. het zal geheid verkeerd begrepen worden. Als morgen alle westerse kranten een mohammed-cartoon op de voorpagina zetten dan is de boodschap dat alle westerse kranten mohammed belachelijk willen maken, niet dat ze de persvrijheid in het algemeen verdedigen.

  Het gáát namelijk helemaal niet om mohammed. Het gaat ook niet specifiek om moslims. Dat is veel te veel eer voor die gasten. Het gaat om het principe.

 14. 24

  De dag dat er westerse extremisten wraak zullen nemen komt steeds dichterbij, als moslim zou ik me echt niet meer op mijn gemak voelen in Frankrijk.

 15. 25

  Ja toch ook wel wat #19 zegt, door die ogenschijnlijke militaire training.

  Er zijn immers ook rechtse ‘autochtone’ gekken die willen dat de bom barst. Frankrijk heeft daarnaast ook een geschiedenis van goed georganiseerd & paramilitair rechts terrorisme.

  (zeg niet dat dat het is of dat dit waarschijnlijk is natuurlijk, maar dat we tot de daders gepakt zijn niks mogen uitsluiten … )

 16. 26

  Ik bedoel die middelvinger meer als het overspoelen van deze reli-mongolen. Één magazine kun je nog aanvallen. Als alle media meedoen, overspoel je deze extremisten. Ze kunnen niet alles en iedereen aanvallen. En juist nu moet er zo’n signaal afgegeven worden: ‘we’ hebben hier persvrijheid, en al schiet je er 500 neer, dat ga je niet stoppen.

  Ben alleen bang dat dit koren op de molen is van extreemrechts: zie je wel, alle moslims etc. etc. Waardoor er nog meer anti-moslim sentiment ontstaat, waardoor moslims zich nog minder thuis voelen, en sommige in de handen van de extremisten gedreven worden. En meer PVV-stemmers. En de politiek er op inspringt met nog meer politiestaat, privacy-verneukende maatregelen want terroristen. Ik zweer het je, die drie groepen hebben elkaar nodig, voor hun eigen agenda, ze voeden elkaars bestaan.

 17. 27

  @26: Stel: het Westen levert zijn persvrijheid in (laten we niet de illusie overeind houden dat die momenteel in goede vorm steekt, maar dit terzijde), heeft de Islam dan ‘gewonnen’? Heeft de extreme Islam dan gewonnen? Welke extreme Islam? En als we daar uit zijn, wat is er precies gewonnen?
  Voorlopig wordt het in het Midden Oosten hoe dan ook een steeds grotere puinhoop. De rol van een paar satirische tekeningen is daarin microscopisch. Dat is meer een kwestie van clusterbommen, gifgas, daisycutters en drones, meen ik. Van die ellende mogen we vandaag ook even ruiken. Dit is fall-out.

 18. 30

  @Hans Verbeek: “Heeft het dan zin om kwetsende cartoons te plaatsen en mee te werken aan die tweedeling?”
  Kwetsende cartoons? Voor velen hebben ze juist een helende en therapeutische werking. Jouw opmerking is beledigend en kwetsend voor cartoonisten.

  De doden zijn nog niet eens begraven of er wordt al weer nagetrapt.

 19. 33

  Even iets heel anders. Want die discussie over satire en islam is wel logisch, maar er zal niet veel veranderen ben ik bang. Dat en ik denk ook niet dat die cartoons de enige reden was waarom die gasten over rooie gingen.

  Waar ik het dan wel over wil hebben. Die daders. Niet alleen heel simpel passen ze perfect bij het profiel van extremisten die in de gaten moeten worden gehouden, ze hebben al een staat van dienst en werden ook nog eens extra in de gaten gehouden.

  Dan stel ik de vraag waarom er dan zoveel moeite wordt gedaan om de privacy van iedereen af te breken om dit soort terroristen te kunnen opsporen en blijven volgen, als blijkt dat het geen zier uitmaakt?

  En dan weer een andere vraag: gaan we nu ook werk maken van het gegeven dat jihadreisjes en iedereen die daar mee te maken heeft tot extra extra verdacht kan worden gerekend? Toen het topic Syrie-gangers nog vers was, was ik al van mening dat oorlogstoerisme niet zou mogen leiden tot niks doen. Nu in de gaten houden tot nagenoeg ‘niks doen’ kan worden beschouwd, gaan we dan ook wat anders doen?

 20. 34

  @31:

  Volgens weekblad Le Point kwam de politie de verdachten op het spoor doordat zij hun identiteitskaart hadden laten liggen in hun vluchtauto. Ze reden na de aanslag weg in een zwarte Citroën C3, maar lieten die al snel achter. Ze vervolgden hun weg in een andere auto, maar lieten hun id-kaarten achter.

  Ik vind het een heel geloofwaardig verhaal, dat ze hun ID-kaarten lieten liggen in de vluchtauto.
  Aan de andere hand, als ik iemand wilde framen voor deze aanslag zou ik ook een identiteitskaart neerleggen.

  @gbh: Ik kan me de primaire reactie wel voorstellen om nu juist cartoons te plaatsen, die religieuze moslims liever niet zien… maar over drie weken, moeten we toch weer samenleven met die mensen. Of is het idee dat we de moslims gaan wegpesten?

 21. 35

  Voor zover de mensen -welke t ook zijn- al vinden dat we moslims moeten wegpesten, lijkt het me duidelijk dat dát nu precies is wat we niet moeten doen. We zijn allemaal maar mensen.

 22. 36

  @34
  Het is inderdaad volstrekt ongeloofwaardig dat ze die ‘verloren’ zijn. Dat kan dus een aantal dingen betekenen:

  – Ze hebben ze zelf bewust laten liggen om de aanslag op te eisen.
  – Andere jihadistische daders hebben ze geplaatst om de politie te verwarren.
  – Niet-jihadistische daders hebben ze geplaatst in het kader van een false flag.
  – De politie heeft ze geplaatst om te verbergen dat ze op een illegale/dubieuze manier de indentiteit van die gasten zo snel wisten te achterhalen (of ze vantevoren zelfs al in beeld hadden maar door een blunder door hun vingers hebben laten glippen).

 23. 37

  @25 “Er zijn immers ook rechtse ‘autochtone’ gekken die willen dat de bom barst.”

  Er zouden heel wat minder autochtone gekken zijn als de schuldsanering niet tot de grond toe was afgebroken terwijl geisercontroleurs en andere arme mensen met een hypotheek van 2000 per maand zaten, die honderden euri per maand kwijt zijn aan zorgpremie, bang zijn hun baantje kwijt te raken aan de eerstedebeste chinees die niet programmeert maar wel voor een tiende van hun loon en ondertussen moeten toezien hoe er steeds meer allochtonen in hun wijk komen wonen en hoe die niet in de wijk van de zonnekinderen met de rijke chirurgenpappa’s en mamma’s die hebben meegeholpen aan het bouwen van lege kantoren en dure directeurensalarissen in de zorg.

  Dat gegraai is de wind die leidt tot de storm die we nog gaan oogsten.

 24. 38

  @33:

  Dan stel ik de vraag waarom er dan zoveel moeite wordt gedaan om de privacy van iedereen af te breken om dit soort terroristen te kunnen opsporen en blijven volgen, als blijkt dat het geen zier uitmaakt?

  Oh gelukkig, iemand anders die zich dit afvraagt. Deze verdachten stonden roodgloeiend op de radar. Lijkt me duidelijk dat de surveillance-staat niet werkt. “nog meer!” hoor ik iemand al op z’n Van Baalens roepen, dan kom je in een politiestaat terecht, dusss…. Maar natuurlijk zijn die privacy-schendende maatregelen nooit bedoeld geweest om terrorisme te bestrijden.

  Zie dat de “verloren” identiteitskaart hier ook speelt. Dat ding blijft door mijn hoofd rondspoken. Wat @36 als laatste verklaring noemt zit wat in. Was er daarvoor echt van overtuigd dat het doodseskader nooit geïdentificeerd zou worden laat staan gevonden.

  (Dat van die 18-jarige verdachte die vervolgens op school blijkt te zitten stinkt ook.)

 25. 39

  @30: ik ben een redelijk denkend mens, Alt Johan. Ik reageer niet vanuit de onderbuik.
  Ik ben niet persoonlijk betrokken bij dit drama en kan als objectief buitenstaander snel over mijn afschuw heen stappen.

  Dat anderen in afschuw en rouw willen blijven hangen (tot de doden begraven zijn of nog langer) vind ik prima. En ik verwacht niet dat die mensen verstandige dingen zeggen of rationele beslissingen nemen.

  @35: de politie heeft de daders al schuldig bevonden en gaat ze waarschijnlijk ook executeren. De wraakzucht van het publiek wordt bevredigd.
  En degenen, die durven te suggereren, dat die identiteitskaart expres is neergelegd door nog vrij rondlopende daders, worden bestempeld tot complotdenker.

  Ottawa, Sydney, Parijs…
  Waar zal de volgende aanslag plaatsvinden?

 26. 40

  @39: Je tweede punt – de politie gaat ze executeren – gaat waarschijnlijk wel waar zijn. Ze hebben zich momenteel verschanst in een dorpje nabij Parijs (Villers-Cotterêts) en ze zullen uiteindelijk toch moeten provianderen. Als het uitgeschoten gaat worden gaan ze het niet overleven. Wat dat betreft hoef je alleen maar te kijken naar de situatie rond Mohammed Merah in 2012 in Toulouse: ruim 300 schoten in 5 minuten om een man onschadelijk te maken en te arresteren.

  De Fransen houden niet van recht en rechtspraak in dit soort gevallen. Dat vinden ze toch echt duidelijk genoeg.

  Ik geef ze geen dag meer.

  Het gaat lijken op Butch Cassidy and the Sundance Kid.
  Wellicht zijn er meer parallellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren