Egypte opent grens met Gazastrook

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (8)

#1 Joost

Zo krijgen de actievoerders toch hun zin.

#2 Jonas

Denk je dat dat door de actievoerders komt, Joost? Talloze andere scenario’s die met of zonder de actie inbegrepen zijn kunnen tot deze beslissing hebben geleid.

#3 Erik

@2 Misschien niet door de aktievoerders, wel door de israëlische reaktie op die aktievoerders.
Maar je hebt gelijk, misschien was dit al maanden gepland en is de timing toeval.

#4 Joost

@3: Dat de huidige timing toeval is durf ik te betwijfelen. Als het al gepland was, dan is het versneld, omdat dit de ideale aanleiding is. Egypte riskeert zo minimale schade.

#5 Erik

@4 de timing toeval noemen was dan ook enigszins ironisch bedoeld. Maar ’t zou inderdaad best kunnen dat Egypte gewoon zat te wachten op een gelegenheid.
Waarschijnlijker lijkt me dat het binnenlands bedoeld is, tenslotte vindt de staat Egypte z’n goede band met Israël belangrijk, of in elk geval belangrijker dan de bevolking van Egypte die goede band vindt.

#6 Bismarck

@5: Ik denk niet dat het binnenlands beleid is. De Arabische Liga is namelijk na maandag even heel forse druk komen leggen op Egypte om dit besluit te nemen. Ik denk dus eerder dat het een kwestie was van zich niet isoleren in de Arabische Liga.

#7 Erik

@6 Ook niet onbelangrijk inderdaad. Eerlijk gezegd vind ik ’t egyptische israël-beleid wel vaker moeilijk te peilen.

#8 Bismarck

@7: Mubarak moet dansen op het slappe koord. Van de ene kant is er de wetenschap van een tot de tanden gewapende buur, die bovendien economisch (oa. toerisme, gas- en olieverkoop, maar ook substantiële financiële hulp met strings attached vanuit de VS) niet onbelangrijk is. Anderzijds is daar vrijwel de gehele rest van de regio, die bovendien de bevolking tegen hem op kan zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*