Een dubieus compliment

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het zal je maar gezegd worden, als bewindspersoon van een linkse partij. Door een belangenbehartiger van een milieuonvriendelijke sector uit het bedrijfsleven.

Cees Romein van de vakgroep Melkveehouderij LTO Nederland zegt dat Van Dam “nooit echt los kwam van de PvdA. Dat deed zijn voorganger Sharon Dijksma toch een stuk behendiger. Van haar had je nooit het idee: daar zit een PvdA er. Dijksma verloor de belangen van de sector nooit uit het oog.”

Om misverstanden te voorkomen, ik heb minder dan niets met van Dam. Maar voor Dijksma is dit wel een heel dubieus compliment.

Reacties (7)

#1 gbh

Als je hier kijkt is die sector en daarmee wat wij eten flink ziek:

http://www.foodwatch.org/nl

#2 Amateur Commenter

Het is lekker makkelijk afgeven zo maar het is niet alsof boeren het heel makkelijk hebben deze dagen. Maw is er een lachende derde in dit spelletje.

#3 Lutine

@2

Het gaat er niet om of boeren het makkelijk dan wel moeilijk hebben. (De melkprijs zit trouwens flink in de lift) Het gaat er om of boeren bereid zijn op milieu en diervriendelijke wijze vee te houden. Het zou niet Brussel of Den Haag moeten zijn die de regels stelde, de sector had dat al lang al uit eigen beweging moeten doen. Maar dat vertikken ze telkens weer. Dan gaan ze maar op de blaren zitten ook, wat mij betreft.

Een bewindspersoon dient de belangen van de maatschappij te behartigen, niet die van de sector. Maar de boeren kunnen weer rustig slapen, het CDA komt er aan. (Altijd bereid om boeren te helpen met dier en milieu onvriendelijke zaken)

#4 Amateur Commenter

@3: Zolang hun afnemers daar niet voor willen betalen, wie is de boer dan om toch de investeringen te maken om duurzamer te worden? Welke bank gaat dat financieren?

Boeren hebben de fout gemaakt om in een franchise achtige constructie op te gaan en raken nu tussen wal en schip. Wel de lasten maar nergens de lusten. Althans, dat is mijn impressie na gesprekken met ‘echte’ boeren.

#5 Anton

@4: Gezien de felheid van de gemiddelde vleeseter als ik vertel te minderen met vlees, moet de prijs van vlees bizar inelastisch zijn.

Ik geloof oprecht dat – als het niet anders kan – men gerust €5 voor een kipfiletje neerlegt. Als het CDA echt wat om boeren gaf, dan gingen ze vleestax heffen en dat terug investeren in duurzame boerderijen. Durven ze niet.

#6 Lutine

@4

Als ondernemer heb je ook een maatschappelijke plicht. We hebben het hier over boeren die toen de melkquotum verdween, direct gingen investeren in mega stallen. Het mestprobleem was niet de zorg van de boeren. Maar dat moet het natuurlijk wél zijn. De boer dient te zorgen voor een gesloten kringloop. En de boer dient te zorgen voor maatschappelijk draagvlak. Als de boer alleen voor de pegels gaat dan moet hij niet zeuren als er problemen van komen.

Uiteraard heb je een punt dat de afnemers het ook allemaal worst zal zijn. Die willen goedkoop vlees en na ons de zondvloed. Daarom is het goed als er politici zijn die het de boeren moeilijk maken.

#7 Co Stuifbergen

@6: Als de overheid een heffing oplegt op vlees uit de bio-industrie, maakt hij het boeren juist makkelijker !
Want dan wordt het rendabeler om vlees te produceren zonder dieren te mishandelen.

Een oplossing zou al zijn dat de overheid voor vlees een minimum-prijs vaststelt: dan kunnen boeren concurreren op kwaliteit i.p.v. prijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*