Een deel van de dreigende pensioenkortingen is onnodig.

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Veertig experts pleiten voor versoepeling regels pensioenfondsen.

“Er is geen enkel ander land dat zoveel pensioenvermogen per inwoner heeft opgebouwd als ons land. En toch lezen we dagelijks in de krant dat onze pensioenfondsen in grote moeilijkheden verkeren.”

In hun brief wijzen ze de Kamerleden erop dat pensioenfondsen veel meer beleggingswinst halen dan die 0% waarmee ze moeten rekenen. ‘De pensioenfondsen hebben sinds het begin van de jaren negentig jaarlijks een gemiddeld rendement gemaakt van ongeveer 7%.’

Onder de ondertekenaars bevinden zich onder anderen oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, oud-Rabo-bestuursvoorzitter en voormalig SER-voorzitter Herman Wijffels en voormalig directeur van De Nederlandsche Bank Lex Hoogduin. Verder nog hoogleraren Dirk Bezemer en Sylvester Eijffinger, voormalig directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings, voorzitter Bouwend Nederland Elco Brinkman en oud-voorzitter VNO/NCW Bernard Wientjes (zie ook artikel FD, €).

0

Reacties (7)

#1 Emile M

‘Mensen uit het bedrijfsleven’ zijn vaak ook mensen die het werkgeversdeel van de premies liever laag houden. Hun mening legt niet veel gewicht in mijn schaal.

#2 Hans Verbeek

De pensioenkortingen zijn natuurlijk wel nodig.
Allemaal inleveren, niet alleen de jongeren.

#3 Ronzhu

Welgevallen meningen worden met veel fanfare onthaalt, en wat de huidige voorzitters en directeuren vinden zal gepensioneerd Nederland een worst wezen, dat zijn allemaal kompanen van de grote satan Rutte.

#4 tigger

@1:
Maar in dit geval hebben ze wel gelijk. Ons pensioenstelsel wordt nu bewust kapot gemaakt door een nodeloos starre politiek. Waarschijnlijk om het bedrijfsleven te laten profiteren van lagere loonkosten.

#5 Emile M

Waarom hebben ze gelijk? Moeten we een lage-lonenland willen zijn ten koste van het pensioen van een hele generatie? De Rijksoverheid heeft als werkgever in de Lubbers-jaren ongegeneerd geroofd uit de ABP-reserves en Rutte deed er met de CAO Rijk in 2016 nog een schepje bovenop. Toen waren de problemen met de rekenrente al lang bekend, maar toch werden de premies verlaagd om goedkoop een mooi koopkrachtplaatje te kunnen presenteren.

#6 tigger

@5:
Ze hebben gelijk met het ter discussie stellen van de aan de marktrente gekoppelde rekenrente nu die kunstmatig zo laag is gemaakt door de ECB. Wat is het nut ervan om te doen alsof er slechts 0% rendement is terwijl die in de realiteit (veel) meer dan 5% is voor verreweg het grootste deel van de fondsen. Pensioenfondsen rekenen daarnaast met een extreem lange horizon, het is dan gek om zo’n belangrijke maatstaf af te laten hangen van de waan van de dag.

De “noodzakelijke” vernieuwing die de VVD zo nodig vond, komt vooral neer op forse verlaging van de premie en daarmee dus ook de uitkeringen. Daarnaast zullen vooral private partijen baat hebben bij het nieuwe stelsel. Die zal bij hen worden ondergebracht.

#7 Emile M

Wat we nu zien gebeuren is het creëeren van een negatief sentiment over pensioenfondsen. Met dank aan de afgelopen kabinetten. Straks zijn de geesten rijp voor een overname door onze banken / verzekeraars. De havenarbeiders weten inmiddels hoe Aegon en consorten daarmee om zullen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*