Duizenden sterfgevallen voorkomen door vaccinaties

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vaccineren helpt, concludeert RUG-promovendus Maarten van Wijhe in zijn proefschrift The public health impact of vaccination programmes in the Netherlands. Van Wijhe onderzocht Rijksvaccinatieprogramma’s gericht op zeven ziektes, en concludeert dat tussen de 6.000 en 12.000 sterfgevallen voorkomen zijn onder kinderen en jongvolwassenen geboren tussen 1953 en 1992.

Open artikel

Reacties (23)

#1 jaap-d

Dus zo’n 150 – 300 sterfgevallen per jaar. Daar ga ik voor. Maar hoeveel mensen zijn geen invalide geworden dankzij de vaccinaties? Waarschijnlijk ook heel veel.

#2 majava

@1:

Waarschijnlijk ook heel veel.

Gebaseerd op?
Als je -hier- niet met een betrouwbare onderbouwing komt dan is je uitspraak net zo nutteloos als mijn volgende: waarschijnlijk is het 0.

#3 tigger

Kan wel eens snel afgelopen zijn met het voorkomen van sterfgevallen. https://nos.nl/artikel/2246905-minder-vaccinaties-veel-meer-mazelen-in-europa.html
Wanneer krijg ik als ouder het recht om te weten of er op mijn school/dagopvang weigeraars zijn? Wanneer mogen school/dagopvang kinderen weigeren die een risico voor de gezondheid van mijn kinderen kunnen zijn? Het voelt hoogst ongemakkelijk om te weten dat andere mensen Russisch roulette spelen mogen spelen met het leven van mijn kinderen.

#4 Maurice

@3: Australie gaat je voor: de no-jab-no-play wet zegt dat kinderen zonder vaccinatie niet welkom zijn op publieke scholen. En terecht

https://www.nytimes.com/2017/07/24/world/australia/vaccination-no-jab-play-pay.html

#5 Lutine

https://nos.nl/artikel/2247233-dijkhoff-vvd-haalt-uit-naar-anti-vaxxers-en-overweegt-vaccinatieplicht.html

Dijkhoff regelt het wel! Dat is niet zo’n zweefkees als @1
(Zal wel hoogopgeleid zijn)

#6 Bismarck

@2: Nou dan doen we toch wat baseren: Bij de laatste landelijke polio-epidemie in Nederland (precies een jaar voor het vaccinatieprogramma ertegen begon, daarna zijn er alleen nog plaatselijke epidemieën geweest in de Biblebelt) raakten ruim 25 keer zoveel mensen erdoor verlamd als eraan stierven. Nou droeg polio (voor de start van de inentingsprogramma’s) maar ongeveer 2,7% bij aan de sterfgevallen aan de ziektes die door inenting zouden kunnen worden voorkomen, maar dan kom je toch al gouw aan ruim 2/3e verlammingen als gevolg van polio ten opzichte van sterfte aan alle ziektes waarvoor gevaccineerd wordt. Dus “ook heel veel” lijkt me wel een correcte kwalificatie.

#7 majava

@6: @mezelf: ik denk dat ik die reactie dan #1 verkeerd gelezen heb, dus ik neem m’n woorden terug. Van poliovaccinaties zul je inderdaad heel veel ‘geen invalide’ mensen krijgen, dat is aannemelijk.

#8 Arduenn

@jaap-d

Maar hoeveel mensen zijn geen invalide geworden dankzij de vaccinaties? Waarschijnlijk ook heel veel.

Hoe moet ik dit nou wel niet lezen? “Hoeveel mensen zijn wel niet invalide geworden?”

Hoogst waarschijnlijk is bijna helemaal niemand in Nederland invalide geworden door of doodgegaan aan vaccinatie. In ieder geval zó weinig dat het niet eens met zekerheid te zeggen is, omdat het al moeilijk is om invaliditeit en dood causaal te verbinden met vaccinatie.

De meest voorkomende doodsoorzaak door vaccinatie wereldwijd is anafylactische shock, zo’n beetje zoals bij iemand met een pinda-allergie of een bijensteekallergie. En dan kwam het waarschijnlijk nog niet eens door de geïnactiveerde ziekmaker, maar de zogenaamde adjuvans* die aan het vaccin wordt toegevoegd om een immuunreactie te stimuleren. Maar wanneer was het voor het laatst dat er iemand in het nieuws kwam vanwege dood door bijensteek of pinda? Laat staan door vaccinatie.

Verder weet ik uit het blote hoofdje dat er in de jaren ’60 bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het respiratoir syncytiavirus (RSV) een en ander mis ging (meer babietjes dood a.g.v. vaccinatie) en dat dat programma al in de eerste trial geschrapt werd.

[Update] Er zijn wat gevallen van narcolepsie bekend na H1N1-vaccinatie: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X14004769?via%3Dihub

* https://en.wikipedia.org/wiki/Adjuvant

Wat zorgelijker is is de tijdgeest. Steeds meer malloten krijgen een platform en vergiftigen argeloze mensen met baarlijke nonsens–flat-earthers, birthers, Q-anons, anti-vaxxers. Het begint in toenemende mate schadelijk te worden voor de volksgezondheid. (Mijn eigenste complottheorie is dat de Russen erachter zitten.)

#9 Frank789

@1: Iedereen kan zelf een berekening maken van het aantal te verwachten doden en gehandicapten als alle vaccinaties gestopt worden, aan de hand van de cijfers die het RIVM per ziekte verstrekt.
Een paar jaar geleden kwam ik op 270 doden en 210 gehandicapten. De meeste doden vallen dan door de vreselijke ziekte kinkhoest en de meeste gehandicapten door mazelen (veel doofheid). In 2016 vielen er weer 6 doden door kinkhoest.

Maar laten we ook vooral oog hebben voor het enorme aantal ziektegevallen (waarvoor moeder vandaag de dag haar vakantiedagen moet opnemen) en het niet vermelde aantal zware gevallen met ziekenhuisopnamen (longontsteking). Tijdens de laatste mazelenepidemie in de bible belt belandden van de 20.000 zieken er 180 in het ziekenhuis. Daar hoor je antiprikkers nooit over.

Aantal 2013 bij 16,8mln
aantal zieken- doden- handicap
difterie— 4.990 – 50 – 0
tetanus—79 – 16 – 0
kinkhoest-180.000 – 164 – 0
polio ——-458 – 15 – 3
mazelen–180.000 – 27 – 180
bof——–1.036 – 2 – 0
rodehond-3.422 – 1 – 3
Hib———302 – 2 – 30

Totaal——370.287 – 276 – 216

#10 Mozzarella

Er is een sterk vermoeden dat het doormaken van met koorts gepaard gaande infectieziekten leidt tot een lagere kans op kanker later in het leven. Kwantitatieve gegevens zijn hierover nauwelijks te vinden, maar het effect zou best wel eens aanzienlijk kunnen zijn.
Voor zover ik kan zien wordt dit verschijnsel nergens vermeld in het proefschrift.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2951028/
https://www.theguardian.com/society/2018/may/21/most-common-childhood-cancer-partly-caused-by-lack-of-infection
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0361090X06000043

#11 majava

@Arduenn: verwarrend geschreven, die #1. Vandaar dat ik maar de Bismarck route heb gevolgd en het ging lezen zoals het er geschreven staat. Geen idee of dat is wat jaap-d in gedachten had, maar we zullen het wel zien.

@10: wat is het verband met vaccineren? Er zijn genoeg redelijk onschuldige zaken waar je een infectie van kunt oplopen waar je koorts van kunt krijgen. Of was het slechts een postje van het soort ook interessant om te lezen?

#12 Mozzarella

@11: Wat het verband met vaccineren is? Bijvoorbeeld dat de kans op eierstokkanker een stuk kleiner wordt als je de bof gehad hebt.
Als infecties daadwerkelijk beschermen tegen kanker, dan levert elk vaccinatieprogramma een verlies op voor wat betreft het aantal kankergevallen.

#13 Lutine

@12

Dat klinkt interessant. Heb je daar meer informatie over? Het is niet voor niets dat hoog opgeleide mensen niet zo veel op hebben met vaccineren. Kennelijk beschikken zij over meer informatie dan de achterban van Dijkhoff.

#14 Mozzarella

@13: Meer dan mijn linkjes onder #10 heb ik voorlopig niet.
Er is een trend om steeds meer te vaccineren, ook tegen relatief onschuldige zaken als het rotavirus of waterpokken, en daar heb ik mijn bedenkingen bij. Om misverstanden uit te sluiten: ik ben wel voor inenten tegen ernstige ziekten als difterie en polio.

#15 Frank789

@13: Als je via een filter op serieuze sites gaat zoeken is er (door mij ) niets te vinden. Terwijl sommige onderzoeken best wel oud zijn. Niet alle onderzoeken zijn gratis en “de kans op eierstokkanker een stuk kleiner” zou nog eens in detail duidelijk moeten worden, veel onderzoeken blazen hoog van de toren als er slechts een pietsie beter resultaat is.

http://www.kritischdenken.info/search_gcse/

#16 Folkward

@8 (en anderen)
Ik vind het best duidelijk hoe je #1 moet lezen. Het is het verschil tussen
“Maar hoeveel mensen zijn geen invalide geworden dankzij de vaccinaties?”
“Maar hoeveel mensen zijn er (wel) niet invalide geworden door vaccinaties?”
Want er is niemand die een bedankje richting ‘vaccinaties’ doet voor invalide mensen. Goed, #1 kon wel wat helderder, maar niet veel.

@10
Niet ten nadele van jou. Kanker is doorgaans een ouderdomsziekte, ik denk dat velen geen kleine kinderen op willen offeren, opdat de broers en zussen van die dode kinderen later geen kanker zouden krijgen. Het verhaal uit de Guardian is eigenlijk een ander verhaal: het gaat daar wel degelijk om kanker die in de kindertijd voorkomt, maar noemt niet de grote ziektes, die opgenomen zijn in het vaccinatieprogramma, als infectieziekten om kinderkanker (en andere aandoeningen, bijv. diabetes-1) te voorkomen. In plaats daarvan noemt het ‘benign bacteria or viruses’. Dat is het verschil tussen kinderen verantwoordelijk om laten gaan met wapens, door ze óf nerf guns te geven, óf AK-47s. Beide werken om kinderen dat lesje te leren, maar de één is gewoon een heel stuk dodelijker. Een beetje en af en toe ziek worden is oké, maar dat is niet het geval bij de ziektes uit het Rijksvaccinatieprogramma.

#17 majava

@12: je negeert daarmee wel wat ik in mijn reactie schreef, maar ga je gang en promoot dood als gevolg van mazelen omdat (mogelijk) dood gaan aan kanker in jouw wereld erger is.

#18 Frank789

Dit soort uitkomsten kom je ook tegen:
“MMR vaccination early in life may have a protective effect against allergy at least up to age 7 and against asthma through age 13 yrs. ”
(trouwens, ook hier “may have”)
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/pai.12391

#19 Lutine

@15

Ik vind het moeilijke materie. Ik vertrouw de meeste informatie op internet niet. Anti vaccinatie zijn vaak complotdenkers die eindeloos onwaarheden blijven herhalen. Pro vaccinatie zijn vaak zorg-gerelateerd en verliezen zich in technische details. Zelf ben ik leek en soms lijken de anti’s ook wel een punt te hebben. Als zo’n engerd als Dijkhoff over dwang begint, dan gaan mijn haren helemaal overeind staan.

#20 Frank789

@19: Ik denk dat je de discussie over dwang los moet zien van de werkzaamheid van vaccins. Uiteraard is dwang kolen op het vuur van de antiprikker + complotdenker die zelfs denkt dat vaccinaties er zijn om ons ziek te maken en te onderdrukken.

#21 Mozzarella

Majava, volgens mij heb ik gereageerd op je vragen, en bovendien heb ik nergens dood door mazelen gepromoot.

Frank789, ik kan ook erg weinig vinden. Maar ik vind het verband tussen vaccinaties en kanker interessant en het zou m.i. beter onderzocht moeten worden. Dat zal waarschijnlijk niet snel gebeuren, carrièretechnisch lijkt het mij niet zo voordelig.

#22 Frank789

@21: [ Maar ik vind het verband tussen vaccinaties en kanker interessant ]
Welk verband? Dat ze kanker veroorzaken, of toevallig kanker tegengaan of zelfs vaccineren tegen kanker?

[ het zou m.i. beter onderzocht moeten worden.]
Ben je al op zoek geweest naar onderzoeken?
Tik hier eens vaccines + cancer en je krijgt 21 miljoen hits
http://www.kritischdenken.info/search_gcse/

[ carrièretechnisch lijkt het mij niet zo voordelig. ]
Dat komt m.i. rechtstreeks uit de hoek van complotdenkers

#23 Hans Verbeek

Graag meer van dit soort positieve berichten.
Ik denk bijvoorbeeld aan:
– 10.000 gevallen van kanker voorkomen door plaatjes op tabaksverpakkingen
– 100 verkeersdoden (en 350 gehandicapten) voorkomen door het programma Blik op de Weg
– 150 doden voorkomen door Olga Commandeur en Nederland in Beweging
– 20 terreuraanslagen voorkomen door invoering legitimatieplicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*