Duitsland komt Italië en Spanje tegemoet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Duitse ministers Scholz (Financiën) en Maas (Buitenlandse Zaken) pleiten voor onvoorwaardelijke steun ter bestrijding van de gevolgen van de coronacrisis.

“The funds must not come with any unnecessary conditions attached, as that would be tantamount to a rerun of the austerity policy that followed the financial crisis and would lead to unequal treatment between individual member states. The European Stability Mechanism (ESM) already permits eurozone countries to borrow capital together on the same favourable conditions. For Italy, this would mean a fresh injection of 39 billion euros, and for Spain, 28 billion euros. They should be allowed to use this money for all necessary expenditures to fight the coronavirus. We don’t need a troika, inspectors, and a reform programme for each country drawn up by the Commission. What we need is quick and targeted relief. The ESM can provide precisely that if we adjust it sensibly.”

Aldus een artikel dat vandaag verschijnt in een aantal (Zuid-) Europese kranten.

0

Reacties (13)

#1 Bolke

Dat plan ligt al heel lang op tafel, dat willen de zuidelijke landen echter niet, die willen eurobonds.

#2 P.J. Cokema

@1: ligt al heel lang op tafel Wat bedoel je daarmee?

Dat de zuidelijke landen alleen eurobonds willen is niet geheel juist. Aanvankelijk vroeg Italië om geld uit het ESM maar wel zonder de gebruikelijke voorwaarden. Tevens noemde men eurobonds als ook een mogelijkheid.

Dat Duitsland nu vóór onvoorwaardelijke ESM-steun is mag opmerkelijk heten, want was eerst ook tegen openen van de ESM-pot en uitgeven van eurobonds.

#3 Le Redoutable

Wopke legt nog een keer uit waarom we absoluut geen Eurobonds moeten uitgeven, ook niet onder een ander naampje:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat-is-er-nou-zo-verschrikkelijk-aan-eurobonds-ze-zijn-gewoon-niet-nodig-vindt-wopke-hoekstra~bdb2c0b5/

Voorwaarden die deze situatie in de toekomst voorkomen zijn absoluut niet “unnecessary” want Europa overleeft dit geen 3e keer op deze manier. Uiteraard is het Duitsland vrij op eigen kosten extra te doneren mochten zij dat willen.

#4 Gerrit Walders

Zoals we weten zullen die Eurobonds er wel komen. De transferunie komt er gewoon. Op een aantal partijen na, is de rest zwaar eurofiel. Dus calculeer maar wat extra belastingen in.
Spanje neemt alvast een voorschot op de komende eurobonds en gaat iedereen van een basisinkomen voorzien. Bron welingelichte kringen. Toch wel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Heb zo langzamerhand ook geen zin meer om te werken. Dus kunnen we dat hier ook mooi invoeren.

#5 Jos van Dijk

@3: Europa keert zich in meerderheid tegen de kortzichtige Nederlanders die alle economische adviezen in de wind slaan om hun eigen principe hoog te houden. Wobke heeft morgen de keus tussen een isolement met heel nare gevolgen voor de Nederlandse economie of zijn verstand gebruiken en niet langer de populist uithangen.

#6 Amateur Commenter

@5: Tuurlijk, ga toch weg gek, met je bedreigingen. Als we kijken naar de feiten dan laten Griekenland en Italie sinds 2011 nog steeds zien dat ze fiscaal zelfmoord willen plegen, maar dan wel op rekening van de groep. Het ziet er nu al uit dat we hier in NL straks tot onze 70e mogen blijven doorwerken. Die gekken daar trekken er gewoon nog een paar jaartjes vanaf.

Een alcoholist geef je ook geen toegang tot de drankkast, ook al heb je een gezellig feestje.

Nee, hou je eerst maar aan de fiscale regels van de EU en kom dan maar aan de grote mensen tafel zitten.

#7 sikbock

@ 6: als je niet wil deugen: https://www.youtube.com/watch?v=DPJ2dtvV3zI

;-)

#8 Frank789

Je zou ook kunnen zeggen we hebben Italië nu bij de ballen.

Ze krijgen volop steun maar Italië ondertekent wél dat ze na de crisis uit de EU zullen stappen, tenzij… ze in X jaren gaan voldoen aan de EU normen wat begrotingstekorten en dergelijke betreft.

Never waste a good crisis.

#9 Bolke

Meerderheid 2de kamer tegen eurobonds, zelfs de eurofielen van D66 vinden dat een brug te ver.

#10 Jos van Dijk

De mafia wacht geduldig op nieuwe kansen.

#11 dehnus

@1: En hier zien we dus. Amerikanen slim, Hollanders dom!

Amerikanen : Oooh goedkope lening bij ons, Marshall plan! Dan kunnen jullie leuke Amerikaanse producten kopen! Zoals die nieuwe Ford, waar we net een nieuwe leuke fabriek in België voor gebouwd hebben. Mooi he? Wil je ook een?

Hollanders zoals Bolke: NEE, NEE, NEE, NEE! WELL KOPEN MAAR NEEE!!!!! IK GA NIET VOOR JOUW BLOEMEN/VENTILATOR/PRINCESS KEUKENHULP/ETC BETALEN!

Later gingen sommige Amerikanen ook lekker dom Hollands doen. Opel verkopen aan Peugeot en zeuren over Leger basissen en steun die alleen maar economisch hun ten goede komen.

Serieus, zelfs bij een lening op 0% rente, komt Nederland positief er uit want de lening moet worden terugbetaalt en de export producten worden gekocht. IN alle gevallen stromen de centjes terug. Maar goed… gierigheid voor wijsheid.

#12 Bolke

@11: en vervolgens moeten die leningen over 5 jaar kwijt gescholden worden omdat ze ze niet terug kunnen betalen.

Wat jij beschrijft is op de pof leven en daar moeten we juist vanaf anders hebben we het zelfde gezeik over 5 jaar weer.

BTW het marshall plan had als voornaamste doel de communisten buiten de deur te houden en is zelfs 1 van de voornaamste redenen dat Italië nu zo corrupt en instabiel is omdat als voorwaarde voor de hulp was dat Italië een voor de VS een welgevallige regering kreeg (die zo corrupt was als de pest)

Dehnus moet misschien eerst eens een boek over het onderwerp lezen en er achter komen dat we dat juist niet nog eens moeten doen.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Marshallplan

#13 gbh

Wie vertelt de Italianen dat het besteedbaar inkomen in Noord-Italië hoger is dan dat van de rijkste regio in Nederland? En dat is nog exclusief het aandeel van de economie wat buiten zicht van de overheid blijft.

https://twitter.com/seven__/status/1248296031185485824

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*