Duitse banken komen met goedkope hypotheken naar Nederland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (22)

#1 Jack Random

Fijn, als dit de hypotheekrente bij de Nederlandse hypotheekverstrekkers met een procentje of wat drukt. Goed voor de burger, en goed voor de staatskas, want minder HRA. Ook goed dat hiermee gewoon 100% aflossen weer wat gewoner wordt, alhoewel dat met de toch nog iets te hoge huizenprijzen niet voor iedereen is weggelegd.

#2 Henk van S tot S

@1:
Ik heb begrepen dat ze meteen al druk ebben ook.
Bijkomend voordeel is:
100 of meer % van de waarde wordt niet gegeven.
Leert men eerst nog wat zuinig te leven (dus speren) ook!

#3 Jack Random

@2: Of we schaffen de verplichte lasten boven de 100% af; de overdrachtsbelasting, afsluitprovisie en andere extra bankkosten, notariskosten.

Wie kan er overigens vandaag de dag nog sparen, met de loonmatiging en stijgende kosten van levensonderhoud en verplichte zaken.

#4 Henk van S tot S

@3:
Een hoop mensen kunnen niet sparen.
Erg veel nog steeds wel!
De eerste groep zal in het algemeen geen huis kopen en blij zijn met een steeds schaarser worden voordelige huurwoning.
De 2e zal misschien wat minder met vakantie gaan.
Leuk detail:
De mensen die direct een nieuwe keuken (van pakweg € 10.000,00 of meer) in hun aangeschafte huis laten zetten, zijn de slechtste koks ;-)

Een mazzel is er voor de nieuwe kopers:
De prijzen van de koopwoningen zullen nog wel wat zakken.

#5 Tim

grappig, aangezien de ING(diba) hier in Duitsland de grote prijsvechter is op het gebied van hypotheken.

#6 zaz

Nou ik heb efkes gekeken en het is maar sehr sehr traurig. http://www.youtube.com/watch?v=sC75aU47GRk
Ze doen alleen huizen op eigen grond. Daar valt heel Amsterdam en Rotterdam Den Haag Utrecht Eindhoven al mee af.

overigens is het eigenlijke probleem waarom geen starter meer in aanmerking komt voor een hypotheek de studieschuld. Hoe dit moet meetellen is niet geregeld en nu telt het voor de volle honderd procent mee. Ook al zijn de voorwaarden heel anders. Terecht want de overheid blijkt elke keer halverwege het spel de regels te veranderen. Maar zo krijgen alle afgestudeerden geen huis. PS ja dit stukje is heel anders dan net. ..

#7 Yevgeny Podorkin

De moffen komen, comitee 40 – 45 ook weer blij. Kunnen ze niks met onze vastgoedbubble (die naar nu blijkt groter is als gedacht)?

#8 zaz

Wass… erbfpfacht? StudentenDahrlenen? Lass mall, lass mall. Rechtsumkiert und Immer Grade Aus und hier haben Sie ihren Räder zurück.

#9 Aesir

@6:
Hoe krijgen al die starters het überhaupt toch voor elkaar… die studieschuld.. Ik begrijp werkelijk niet hoe het met enig gezond verstand mogelijk is om een grote studieschuld op te bouwen. Ik heb zelf verre van een efficiënt en voordelig proces doorlopen, maar hou geen enkele schuld over. Een studieschuld is veelal een keuze als je het mij vraagt.

#10 zaz

Vriend Aesir. @hoe krijg je dat voor elkaar @9 Het fenomeen heet “prestatiebeurs”.
Studenten van na 1996 kregen géén beurs meer maar een “lening” van 250 euro die werd “omgezet naar een gift” als je je studie haalde. Als je een studie deed van 5 jaar waar je 8 jaar over mocht doen en je het dan nog niet haalde, zit je al aan de 24000. Als je erbij hebt geleend omdat je niet rond kan komen, omdat je ouders je niet de (door de IBG begrootte) 400 euro bijdroegen en het collegegeld even hoog is als de “studiebeurs”, stel dat je dat erbij leent zodat je elke maand van een magere €600 moet rondkomen dan kun je daar nog 38400 bij optellen.
(edit toegevoegd:
Hoe moet je zonder lening nog je huur voor een kamer die destijds in amsterdam ca €500 was bekostigen? )
Als je het maximale erbij leende, dat bedrag was rond de 600 euro, dan kom je makkelijk aan de 60.000. Als je vriend ongeveer even oud is heb je al een studieschuld van 120.000. Allemaal niet BKR geregistreerd want het mag geen probleem zijn bij het kopen van een huis. Dat schreeuwde althans Rutte van zijn kansel in 2005 .We moesten zelfs méér bijlenen. Het was de goedkoopste lening die je ooit in je leven zou kunnen afsluiten. Oh ik herinner me elke drogreden nog prima.

#11 zaz

Keus schmeus, ik vergeet er nog aan toe te voegen dat we volgens Ritzen er allemaal bij moesten werken. Dat werd ook in de begroting opgenomen.

Je begroting zag er als student ruwweg zo uit.

prestatielening: 250 E
bijdrage ouders: 400 E *
Bijbaantjes: 400 E *
aanvullende lening: 400E
———————
650 E als je die twee gefantaseerde sterretjes wegdenkt
en dan je kostenkant:

boeken: 100E
huur: 500E
collegegeld: 200E
—————–
800E: al aanzienlijk meer dan dat er binnenkomt, en dan reken ik het eten en zo en kleden nog even niet mee. Want zoals je zegt, dat is maar een “keus”.
Hoe je dat bijwerken moet doen als je 40 uur per week geacht wordt te studeren, weet verder niemand. Waar die ouders zijn die zo liefdevol bijdragen aan hun gehele kroost, weet ik ook niet. Ooit is er een naar de rechter gegaan om zijn ouders tot betalen te dwingen. Volgens mij is de rest verder we goed opgevoed.

#12 Aesir

@zaz
Ik was je berekening aan het volgen, maar toen ik zag dat je naar een bedrag van 120.000 euro toe beredeneerde heb ik er maar vanaf gezien.

Zie vooral ook de regel over “gezond verstand” in mijn vorige reactie @9

#13 zaz

Ik ben zelf wel afgestudeerd en verkeer daarmee in de gelukkige situatie dat ik volgens jouw redenering wel gezond verstand zal hebben;
maar er zijn er tallozen die niet in staat zijn geweest om een scriptie te schrijven en dit weten uit te stellen en uit te stellen, wat ze ook niet wisten alvorens ze aan de studie begonnen; waardoor je toch in een dergelijke situatie komt.
Als je dan een ander tegenkomt die exact hetzelfde heeft meegemaakt, ja dan zit je aan het dubbele.
Gezond verstand misschien, maar rijke ouders dat helpt volgens mij in een dergelijke situatie heel veel beter, om niet in zo’n situatie terecht te komen .

#14 Aesir

Stufie: 260
Ouders: 200
Bijbaan: 400-500 minimaal

——————————-

Boeken: niet nodig, er is internet en een bibliotheek op de faculteit
Huur: 260 voor een krakkemikkig kamertje in Utrecht
Collegegeld: 130
Ziektekosten: 110
Eten: 150
Kleding: 100
Uitgaan en zooi: 100

——————————-

Hogere uitgaven zijn luxe en dus vrije keuze

#15 Aesir

@13:
Rijke ouders helpt altijd. Mijn ouders zijn echter verre van rijk.

Vrijwel iedereen met hoge studieschulden die ik ken is gewoon nogal makkelijk idioot met z’n geld omgegaan.

#16 zaz

Nou dan ken je mij niet, Ik heb 60.000 euro studieschuld gehad. (Als ik niet was afgestudeerd 120.000) (nu na 3 jaar 50.000, over 5 jaar minder dan 30.000)

Dat was een schuld die na einde (5jarige) opleiding nog rond de 47.000 was maar in de twee jaar die ik niet hoefde terug te betalen en niet kon terugbetalen, is er voor de aardigheid 5,7 % rente overheen gegaan. Iets wat de jaren daarvoor op minder dan 2% was en net in mijn jaren sterk verhoogd was. Wat er ook niet van tevoren is bij gezegd! Je gaat iets aan maar je hebt geen enkel idee van de rente die wordt gehanteerd tegen de tijd dat je afgestudeerd bent. Geen enkel. Het kan letterlijk op basis van alles worden vastgesteld.
Overigens ben ik blijven doorleren tot na mijn afstuderen omdat ik in noch Den haag nog Amsterdam beneden mijn 27e voor een bijstanduitkering in aanmerking kwam. Mijn ouders zijn erg arm maar op het moment dat ik mijn beurs moest aanvragen door een tijdelijke baan niet zo arm dat ik een aanvullende beurs mocht krijgen. Dat was pas in de jaren daarna. Heb je er niet bijgewerkt, jawel, ook nog. In die jaren heb ik aanzienlijk minder studiepunten gehaald, omdat ik voor het Nipo belslaaf was geworden. Omdat nog langer studeren minstens evenveel geld kost dan dat die bijbaan oplevert, is bijlenen ook echt geen gek idee.
Ik ben nooit op vakantie gegaan en heb schoenen van de bristol.
Het wordt pas gek als de regels van het spel veranderen na aanvang. En dat is hier voortdurend gebeurd.

#17 zaz

En voor wbt je berekening, Aesir: Het klopt hoor, als je voor 260 eur kan huren, dan kan ik het ook, maar dan ben je dan ook echt zeldzaam gelukkig. Het werd pas ver na 2002 wat gemakkelijker toen ze kwamen met die containerwoningen in Amsterdam.
Met het collegegeld ben je veel te soepel, wat ik zei, mijn ouderbijdrage was een grote ronde dikke nul. Collegegeld is echt geen 130 p.m, dan kom je op 1560E uit. Ik herinner me een zekere 1745Epj. En in de berekening ben ik de OVkaart geheel vergeten, dat zit ook in de prestatiebeurs en daar heb je geen keuze voor.

#18 Aesir

@17:
Voor 260 euro is in Utrecht, toch de 2e duurste stad, best wat te vinden als je genoegen neemt met 9 vierkante meter in een krakkemikkig huis.

Met incidentele voorbeelden komen we ook niet tot consensus denk ik. Laten we het er op houden dat het best goed mogelijk is om de studiekosten in het gareel te houden, maar dat het door uitzonderlijke situaties ook erg snel uit de hand kan lopen.

#19 zazkia

Nou hou jij het daar maar op dan, als ik het er dan maar op mag houden dat die situaties niet zo uitzonderlijk zijn maar meer beleidsmatig veroorzaakt .

#20 Toko senang

Ehhh, de hypotheekrente, en die banken in Nederland die eerst waardeloze “producten” verkochten, en nu een te hoge rente vragen en nu hopelijk eindelijk met concurrentie worden geconfronteerd, en dat we blij mogen zijn met de Duitsers en zo,

#21 Bismarck

@20: In een poging terug on topic te komen? Ik zat me toch al af te vragen wat studieschuld met het topic te maken had, want wordt nergens geregistreerd en kun je dus verzwijgen, zeker voor de Duitse concurrentie (Widergutmachungswirhabenesnichtgewust om maar eens een combiGodwinnetje te doen). Verder zou Zaz zich misschien eens mogen realiseren dat Nederland uit meer bestaat dan het centrum van de Randstad. Miljoenen Nederlanders die wel iets hebben aan goedkope alternatieven dankzij Duitse spaarders.

Het enige jammere is dat er weer een hypotheekadviseur tussen moet zitten om provisie op te pikken voor het niets doen. Want reken maar dat als je ergens ontevreden over bent binnen een paar jaar na de aankoop van je eerste huis, het je hypotheekadviseur en/of makelaar is, die op één of andere slinkse wijze geprofiteerd heeft van jouw kennisachterstand, om je (volledig onnodig) nog een paar duizend euro extra uit de beurs te kloppen.

#22 zazkia

@20 Als eindhoven in het centrum van de randstad ligt?

er zijn overigens nog zeker 20 grotere steden waar erfbfpacht is, alleen weet ik niet of dat lijstje van wikipedia nog actueel is. En inderdaad, sinds april 2013 moet de studieschuld worden meegeteld bij het berekenen voor de hypotheek op maximaal 0,75% van de waarde van de oorspronkelijke schuld. Afhankelijk van de hoogte van je oorspronkelijke schuld ben je dus de behoorlijke sjaak als je een flink eind hebt ingelost en desondanks geen hypotheek kan krijgen, zelfs niet bei dem Volksbank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*