‘Doodstraf roeide gewelddadige genen uit’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Lees vooral ook de disclaimers onderin het stuk.

Open artikel

Reacties (17)

#1 Bernard Weiss

Heel verhullend stelt het artikel dat hier “wetenschappers” aangehaald worden.

Uit het stuk blijkt echter dat het gaat om psychologen. Een wetenschap die in termen van betrouwbaarheid astrologie nog achter zich weet te laten…..

#2 Jules Vismale

Niet bij alle mensen die vroeger de doodstraf kregen werden helaas de gewelddadige genen uitgeroeid. Er zijn al genoeg moordenaars geweest die alsnog aan voortplanting deden waaronder vele bureaumoordenaars en dictators. En juist de zeer beruchte Vampier van Düsseldorf, Peter Kürten, was dol op seks en niet alleen maar met meisjes en vrouwen maar zelfs met honden, schapen en varkens, iets wat vele moslims hem in deze tijd nooit in dank hadden afgenomen, op zijn moordlust na dan!
Alleen zou Kürten op zijn beurt niet graag seks hebben gehad met moslima’s hoewel hij ooit eens een zigeunermeisje had verkracht en vermoord en dat zou Adolf Hitler (deze had zijn moordlustige genen toch nooit doorgegeven) vast erg prachtig hebben gevonden! Sarcastisch genoeg gaf de laatstgenoemde ooit in 1936 de opdracht om twee moordlustige Duitse verloofden (gelijk aan Bonnie & Clyde) naar de guillotine te sturen toen dezen bij Neurenberg een taxichauffeur hadden beroofd en vermoord, al na 48 uur!

#3 gronk

Evolutionaire psychologie, da’s toch die tak van sport waar aandoenlijke leuterverhaaltjes als bladvulling voor tijdschriften als de intermediair (toen dat blad nog bestond) wordt geschreven?

Overigens, ik ben voor het invoeren van dertig-cijferige pin-codes, of het verplicht oplossen van wiskundige puzzels als mensen een betaling moeten doen. Dat zal ongetwijfeld ook een goed effect hebben op de populatie.

#4 Inca

We hebben daar de doodstraf niet voor nodig: alle mannen verplicht een paar rietjes in laten vriezen, vervolgens castreren, en bij goed gedrag, stabiele relatie, het halen van een oudertoets en de storting van €180.000 (eventueel hypothekeerbaar) voor de kosten die de maatschappij aan het kind heeft kan men een rietje laten uitvriezen en laten insemineren. En dan ga ik niet lullig doen, dan kan de studiebeurs weer terugkomen.

… en er gaan vast mensen zijn die dit een prima plan vinden.

Maar voor de ‘wetenschappers’: strafregels. Minstens 1000, ‘correlatie is geen causatie’. Handgekaligrafeerd graag.

#5 Bismarck

@4: Over strafregels gesproken, iedereen die causatie schrijft mag van mij ook wel strafregels schrijven, zeker als hij/zij causaliteit bedoelt.

#6 Inca

Met excuus :) Ik kan het helaas niet meer aanpassen.

Correlatie is geen causaliteit, en ‘causatie’ is geen ‘causaliteit.’
Correlatie is geen causaliteit, en ‘causatie’ is geen ‘causaliteit.’
Correlatie is geen causaliteit, en ‘causatie’ is geen ‘causaliteit.’
Correlatie is geen causaliteit, en ‘causatie’ is geen ‘causaliteit.’
Correlatie is geen causaliteit, en ‘causatie’ is geen ‘causaliteit.’

De overige 995 keer zal ik niet hier doen.

#7 Sjap

Sinds Eichman/ Hannah Arend weten we dat iedereen potentieel geweldadig is.

#8 zazkia

Ah ja ik lees dit net op nu.nl maar ik vind t maar bezopen. Wat een slecht onderzoek. Helemaal waar @6

Ze staven hun stelling met het feit dat in de derde bestudeerde periode de daling van het aantal moorden stagneerde.

pfschtjoej
Wat daalde er nog meer in die periode, het aantal wolven in Europa… Pestuitbraken, Hunnenplagen…

#9 Bismarck

Ik heb er trouwens behoorlijk twijfels over of gewelddadige genen uitgeroeid zijn. Breng de samenleving maar eens terug naar de condities van rond de tijd van de volksverhuizingen. Ik vermoed dat het aantal moordenaars dan sneller stijgt dan evolutionair verklaarbaar.

#10 zazkia

De evolutie een handje helpen door uitroeiïng, ik voel een Godwin opkomen…

#11 Jimmy

Het moet wel selectie tegen aggressie geweest zijn. Anders kun je een moordratio niet in een evolutionair korte tijd (enkele eeuwen) met magnitudes verlagen.

En ja, selectie tegen aggressie is mogelijk, aangezien de mens ook gewoon een diersoort is waarvoor alle Darwinistische wetten gelden. Zie anders Belyaev’s zilvervos-experiment. Hij wist vossen steeds tammer (en aggressiever) te maken door ze op karakter-eigenschappen te selecteren.

https://www.youtube.com/watch?v=0jFGNQScRNY

#12 Henk van S tot S

Leuk om te weten, dat het in een land met de doodstraftraditie veiliger om te wonen is dan elders.
Of heb ik het niet goed begrepen en klopt dit niet ;-)

#13 Joost

@12: Je moet wel een significant deel van de maatschappij uitroeien, die druppeltjes op de gloeiende plaat werken niet natuurlijk.

#14 Olav

@9:

Ik heb er trouwens behoorlijk twijfels over of gewelddadige genen uitgeroeid zijn. Breng de samenleving maar eens terug naar de condities van rond de tijd van de volksverhuizingen. Ik vermoed dat het aantal moordenaars dan sneller stijgt dan evolutionair verklaarbaar.

Precies dat denk ik ook. Beschaving is maar een heel kwetsbaar dun laagje. Wie denkt dat de mens in een paar honderd jaar wezenlijk vreedzamer is geworden die houdt zichzelf voor de gek.

Met dezelfde gegevens als genoemd in het artikel is het bovendien net zo makkelijk te beweren dat veelvuldig toegepaste doodstraf juist meer moord en doodslag in de maatschappij veroorzaakt. Kip en ei.

#15 zopie

Volgens de logica van de onderzoekers zou homosexualiteit allang niet meer bestaan. Niet alleen stond er vroeger de doodstraf op sodomie, je krijgt er ook geen kinderen van.

#16 Dehnus

@4: Valery Solanas

#17 Letaupe

Een held is iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest.WO I en WO Ii zal dus een flinke opruiming hebben veroorzaakt onder roekeloze mensen. Volgens mij is dat effect veel groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*