1. 1

  Fascinerend.

  Maar is deze resistente stam nu wel/niet een mutant door het gebruik van azolen die een hele hoop eveneens dodelijke concurrenten wel/niet heeft geëlimineerd ?

  En graag de totaalcijfers (1999, 2009) van patiënten die ziek werden door schimmels, en welke dat waren.

  U ziet, ik laat de mogelijkheid dat het een gewone mutant is buiten beeld. Precies de bedoeling van het artikeltje.

 2. 3

  ik ben hier omgeven door bollenvelden, en heb regelmatig gewerkt in die sector als er geen ander werk was. Want dat doe je niet voor de lol. Daar heb ik ook één en ander geleerd over ‘ziekzoeken’ en plantenziektes.
  In die bollenvelden heeft zich ook een drama afgespeeld door het gebruik van fungiciden. Het is achteraf(?) gebleken dat de ene schimmel de andere uitsluit, dus met het verdelgen van aanvankelijk relatief onschuldige schimmels kwam er steeds een agressievere variant voor in de plaats. Ik zeg achteraf met een vraagteken, omdat het voor de plantenpharma met elke volgende ronde natuurlijk leuk kassa was.
  Uiteindelijk ontaardde dat in ‘kwade grond’ (rhizoc-nog wat, dus weer iets anders dan deze ‘nieuwe’ zwam), wat misschien ook wel te bestrijden is maar dan zou je de bollen alleen nog maar aan kunnen raken als je in een soort astronautenpak gekleed bent. En het is al geen gezonde sector. Daarbij geldt dat gevaar ook voor de klant.

  Het enige wat restte was de besmette percelen een half jaar of als het tegen zat een heel jaar onder water te zetten. Daarom zie je in de bollenstreek en in de kop van NH al die landjes met al die watervogels, hartstikke leuk en mooi, maar voor de eigenaar een enorme inkomstenderving. Een stuk goeie bollengrond (merkwaardig genoeg zo arm mogelijk, woestijnzand zou ideaal zijn mits nat genoeg) is goud waard, en als je daar niks mee kan is dat heel sneu.
  Als alle leven in die grond ‘verdronken’ is, is het de bedoeling weer van voren af aan te beginnen, en nu is men zo blij als blik de meest onschuldige schimmel, de blauwe ‘broodschimmel’ (penicilum, inderdaad, de basis van de antibiotica) aan te treffen, omdat die voorkomt dat er andere soorten de kans krijgen.
  Dezelfde pharma-mafia (xcusez le mot) die voorheen de boel verziekt heeft verdient nu weer goud geld door je grond te ‘besmetten’ met die broodschimmel.

 3. 4

  Waar is de overheid als je hem nodig hebt? “De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft het ministerie al geadviseerd om nader onderzoek te doen naar het gebruik van azolen in de land- en tuinbouw en in huishoudelijke producten zoals zeep, desinfecteermiddelen en verf.”

  Lekker vlot hoor. Hebben ze de hormonen en de antibiotica trouwens al uitgebannen? En het probleem met Roundup, is dat al opgelost? Zijn ze nu echt klaar?

 4. 5

  wat betreft Roundup moet je niet bij de politici zijn, maar bij de exploitant van de ‘roundup-ready’ gewassen, Monsanto. En die hebben weer het grootste deel van de VS-politici in the pocket (If you rule the foodchain, you rule the world). En die VS-politici hebben ‘onze’ politici weer in the pocket.
  Ik dwaal een beetje af van de topic, lijkt complot-geneuzel, maar hoe meer je je er in verdiept, hoe enger het verhaal wordt. Daar zijn die ‘echte’ oorlogen niks bij.
  En die planten-pharma jongens (zie m’n vorige comment) zijn gewoon firma’s die ook ‘onze’ pharma regelen, Bayer etc., en geen haar beter. Hooguit klein bier vergeleken bij Monsanto.

 5. 6

  een resistente stam van de schimmel Aspergillus fumigatus. Deze stam kwam voor 2000 nog niet voor in Nederland, maar is door gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen (azolen) in de land- en tuinbouw aan een opmars bezig. uit de link zelf, een mutant dus

 6. 8

  Much ado about nothing. Schimmels zijn bijzonder nuttig, immers als je leeft tussen rotzooi, wat schimmels doen, moet je je goed bewapenen. Die wapens blijken voor de mens bijzonder werkzaam (penicilline b.v. en vermoedelijk ook sterke anti”kanker”stoffen, prostatine of zoiets dan.
  Als je niet tegen schimmels, die we de gehle dag inademen, kan ben je al ziek. Bij personen met een immunodeficiency kan dit de doodsklap zijn. Ergens eind 1970 op een medisch congres in San Fransisco, waar ik was, werd kond gedaan van sexueel zeer actieve mannen die overleden waren door systemische schimmelinfecties. HIV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren