1. 4

  @2: Voor veel extreemrechtse bewegingen klopt dat inderdaad, maar Polen is denk ik toch een beetje de uitzondering. Weliswaar passen politiek gezien PiS en Putin goed bij elkaar, maar zoals dat partijen in dat deel van het spectrum betaamt, staat nationalisme hoog op de agenda en dus goede betrekkingen flink in de weg (dit is bv. ook een belangrijke reden waarom extreemrechtse samenwerking in het EP zo vaak spaakloopt). Daarnaast is er natuurlijk de crash van 2010, die sinds PiS aan de macht is weer wordt opgerakeld in Polen.

 2. 5

  Dictatuur van de meerderheid? Ze kregen maar iets van 39% van de stemmen, maar eisten eigenlijk 68% op door een hoge kiesdrempel. Ik zou er een stuk minder problemen mee hebben als werkelijk 60+% van de polen daar op gestemd zou hebben.

  Maar er is gesjoemeld met kiesdrempels en gestunteld bij de andere partijen (Dat laatste kant je PIS niet aan kunt rekenen natuurlijk.). Het is net Erdogan man met zo’n kiesdrempel.

 3. 6

  De Europese commissie zelf is nu ook niet het toonbeeld van democratie. Meer een schoolvoorbeeld van handjeklap als je de gênante verkiezing van de leden zag.

  En onafhankelijk toezicht. De eurosceptische Europeaan is ondervertegenwoordigd in het europarlement en ziet zijn stem niet vertegenwoordigd in Brussel.

  En toen er in Nederland en Frankrijk tegen de Europese grondwet werd gestemd, werd de grondwet marginaal aangepast, de naam veranderd en alsnog goedgekeurd.

  Ik weet niet wat erger is, de terreur van de meerderheid of die van de minderheid.

 4. 7

  @6

  En toen er in Nederland en Frankrijk tegen de Europese grondwet werd gestemd, werd de grondwet marginaal aangepast, de naam veranderd en alsnog goedgekeurd.

  Dit is een populistisch frame. De grondwet is terzijde geschoven en er is later vervangen door het verdrag van Lissabon. Dergelijke verdragen werden altijd al gesloten in Europees verband. (Maastricht, Rome, Nice e.a.) In feite is Lissabon dus een verdrag in het rijtje van velen.

  De grondwet droeg ook wat symboliek in zich. Namelijk de volkeren van Europa die zich achter een wet zouden scharen.

  En dan nog wat he? Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit voor de Nederlandse grondwet heb gestemd…..

 5. 8

  @7: voor de grondwet heb je indirect gestemd door je stem uit tendensen voor de tweede kamer en de provinciale staten. Ieder keer als de grondwet wordt aangepast kan je op deze manier getrapt stemmen.

  En na het referendum tegen de grondwet was duidelijk dat er een meerderheid was tegen verdere integratie van Nederland in de EU. Dat de EU daarna gewoon doorgaat met hun plannen, is misschien nog wel erger dan wat de Poolse regering doet. Juist als je jezelf voorstaat op democratie en mensenrechten kan je daar als EU geen loopje meenemen.

 6. 10

  @8:

  En na het referendum tegen de grondwet was duidelijk dat er een meerderheid was tegen verdere integratie van Nederland in de EU.

  Oh ja? Ik kan me niet herinneren dat dat het onderwerp van het referendum was. Pure speculatie dus, wat je hier zegt.

 7. 11

  Even terug naar het onderwerp: Polen.

  De relatie PiS met extreemrechts ligt toch iets gecompliceerder dan hierboven wordt gesuggereerd. Rusland is voor de conservatieve Polen historisch gezien de vijand, en voor PiS is Poetin in het bijzonder de kwaaie pier omdat Kascynski Rusland verantwoordelijk houdt voor het vliegtuigongeluk waarbij zijn broer omkwam. Dat is slechts een van de verschillen met Hongarije (een ander verschil is de grootte van de liberale en linkse oppositie).

  De dictatoriale neigingen van PiS komen m.i. voort uit het extreme nationalisme van deze partij. Ze wonnen (althans behaalden in het vigerende systeem de meerderheid, zie @5) met de leuze: alles voor Polen. En nu is het daarom: alles voor de PiS-regering die dat waar gaat maken. Alle oppositie (en die is niet gering) moet daarvoor worden uitgeschakeld.

  De EU is voor veel Polen ongeveer gelijk met de andere vijandelijke buurman: Duitsland, ook een hele geschiedenis. Zie het antwoord van de Poolse minister van Justitie Ziobro aan EU-commissaris Oettinger:

  ”U wilt Polen onder toezicht plaatsen. Dit soort woorden, uit de mond van een Duitse politicus, wekken bij Polen de allerergste associaties. Ook bij mij. Ik ben de kleinzoon van een Poolse officier die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht in het ondergrondse leger AK tegen ‘Duits toezicht’.”

 8. 13

  @12.

  Staat ook in de Telegraaf vandaag.

  Hoe de publieke opinie door de Russen wordt beïnvloed als het gaat bijv. over het referendum, zoals een weldenkend mens al bij het begin kan bedenken bij de tokkies van GeenStijl.

 9. 14

  @3: Dit kaartje lijkt veel op een kaartje uit de 30tiger jaren. Toen zagen mensen ook overal complotten opduiken. Overal 5e colonnes opgericht met steun en geld van Nazi-Duitsland en/of Communistisch Rusland. Later bleek dat toch wel een beetje overdreven.

 10. 15

  @14: Overal 5e colonnes opgericht met steun en geld van Nazi-Duitsland en/of Communistisch Rusland. Later bleek dat toch wel een beetje overdreven.

  De Russische overname van Oost-Europa?

 11. 16

  @15: De Russische overname van Oost-Europa vond plaats na de WW II op grond van het Jalta-akkoord. Vlak voor de Duitse inval in de USSR waren veel Oost-Europese afdelingen van bijvoorbeeld de Komintern opgeheven. Later moest men deze afdelingen weer heroprichten door de Goelag uit te kammen op overlevenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren