DG Buitenlandse Zaken: ‘IS is niet islamitisch’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Et tu, Wim Geerts?

Islamitische Staat (IS) is niet islamitisch en ook geen staat, hoewel de letters dat wel zouden veronderstellen. Dat stelde Wim Geerts, directeur-generaal politieke zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken, maandag tegen Tweede Kamerleden tijdens een briefing over de komende Nederlandse militaire missie in Irak.

En gisteren schreef Bas Heijne dat om westerse jihadi’s te begrijpen, je beter naar Scarface kunt kijken dan de Koran te lezen.

Hoe ik hier over denk, moge duidelijk zijn.

Blijkbaar neemt religie een zodanig kleine plaats in in ons leven (iets waar je mij niet over zult horen klagen), dat we geen oog meer (kunnen?) hebben voor de religieuze motivaties van anderen.

Wil je iets aan de westerse sympathisanten IS doen, zul je ze eerst moeten begrijpen. En dat lukt niet als je hun motivaties niet serieus neemt.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Bernard Weiss

Wat mij betreft is het heel simpel: als ze zichzelf zo benoemen dan zijn ze het. End of.

#2 kilgoretrout

Het lijkt me zeer belangrijk om jihadgangers te leren begrijpen, maar ik zou er ook bij stil willen staan of die jihadgangers hun religie wel begrijpen. Als ik het goed begrijp heeft de IS inmiddels al flink wat Islamitische leefregels overtreden…

#4 pedro

@1: dus Noord Korea is democratisch, volgens jou.

#3: leuk zo een christelijke religieuze oprisping van Anton.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*