Debat in Amsterdam over taallessen in moskee

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De gemeenteraadsleden Peter Kwint (SP) en Rik Torn (VVD) zijn het niet eens met Ahmed Baâdoud (PvdA). De stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West stelde voor om gratis Nederlandse lessen in de moskee aan te bieden. […]

Baâdoud pleit voor een ontspannen benadering van de scheiding Kerk en Staat. “Die geldt wat mij betreft voor de gebedsruimte, niet voor lokalen elders in het gebouw.’

SP en VVD zien liever dat taallessen in buurthuizen bibliotheken worden gegeven. Daar kan ik ze geen ongelijk in geven.

Open artikel

Reacties (13)

#1 Arjan

Wat een gezeik weer. De moskee is toch gewoon een gemeenschapscentrum in veel gevallen? Onze lokale dorpskerk wordt ook gewoon gebruikt voor dit soort zaken, maar omdat het islam is, is het zeker weer eng?

#2 Joost

Ik vind dat dit soort dingen sowieso niet in een religieuze instelling moeten worden gegeven, of het nu christelijk of moslim is.

Daarbij is het voor een “geloofsafvallige” christen natuurlijk wel een stuk makkelijker om een cursus in een kerk te volgen dan voor een afvallige moslim in een moskee.

#3 Bookie

@1
Ze kunnen gewoon gratis lessen geven in de moskee. Alleen niet met subsidie, want dan zijn ze niet meer gratis.

#4 Hieronymus

Er zijn een groot aantal stichtingen die Nederlandse les aan allochtonen geven. Een deel daarvan vindt al plaats in (gehuurde) zaaltjes van een moskee. Dit ook omdat mannen hun vrouwen eerder Nederlandse les laten volgen in die omgeving. Droef .. maar helaas wel realiteit.

#5 zazkia

Je kan t ook wel in de bibliotheek geven, maar dan komt er niemand. Je profiteert ook van een netwerk. Ik snap niet dat mensen hier niet pragmatisch over zijn.

#6 frankw

Tja, wat vind je belangrijker? Dat ze onze taal leren zodat ze “onze” mores kunnen leren of dat ze “onze” mores moeten volgen om onze taal te mogen leren? Ik weet het wel hoor.

#7 Sigi

Liever in buurthuizen en bibliotheken?
Die voorzieningen die ze met man en macht grotendeels wegbezuinigd hebben? Stelletje grappenmakers.
En verder wat @1 zegt.

#8 Noortje

Er liggen torenhoge verwachtingen bij de moskeeen: zorgen voor integratie, voorkomen van extremisme, sociale cohesie, samenwerking met kerken, overleg met gemeenten, etc. En toch is de publieke opinie dat het enge instellingen zijn, waar je zeker de oh zo gevaarlijke taallessen niet kan geven. Men moet Nederlands leren, ga die dan daar geven waar de mensen al zijn.

@joost staat en kerk scheiden ben ik het mee eens. De nieuwe Turkse moskee in Utrecht leeft zich uit in allerlei sociale en functionele activiteiten. Van organiseren van voetbaltoernooien tot markten. En ook religieuze beleving. Faciliteiten zat. Taallessen zijn wat mij betreft geen “staat” en passen hier prima. Waarom vind je taallessen wel staat?

#9 Henk van S tot S

Zou het niet veel simpeler zijn om gratis downloads met taallessen op het internet te zetten?
De digibeten hebben meestal wel iemand in het gezin of in de buurt die een dvd kan branden.

#10 Co Stuifbergen

@8: Als de taallessen door de overheid gesubsidieerd worden, is het een activiteit van de staat.

Overigens vind ik het in principe geen probleem als een ruimte voor taallessen in een moskee of kerk gehuurd wordt, omdat dat de beste ruimte voor de laagste prijs is.
Een taalles is tenslotte geen godsdienstige ceremonie.

Het wordt een andere situatie als voor een moskee gekozen wordt, omdat mensen anders niet naar de taallessen willen gaan.
Dat vind ik principiëel verkeerd.

Maar het argument van Zazkia snijdt ook wel hout:
@5:
(zolang het niet gaat om mensen die wegens een uitkering verplicht zijn te solliciteren, natuurlijk. Als mensen een cursus moeten volgen om te kunnen solliciteren, moeten ze gewoon komen).

#11 tigger

Lang niet iedereen die Nederlands wil leren is moslim. Het lijkt mij nogal een drempel voor een andersdenkende om een Nederlands te leren in zo’n omgeving.

Begrijp me niet verkeerd, prima als ze Nederlands leren in een moskee, maar niet vanuit staatswege financieren a.u.b.

#12 zazkia

Ik bedoel het niet heel vooroordelend Volgens mij zijn jullie met je dvds branden wel te wit om te begrijpen wat voor mensen dat nou zijn die Nederlands leren en hoe dat gaat.

Hier in Amsterdam Oost heb je een multiculturele vriendschappsstichting: Assadaaka. Geen moskee of niks. Helemaal tjokvol met mensen die allemaal op de gratis Nederlandse les afkomen. Daar komen docenten en die geven de mensen wat ze willen. Zij Willen dolgraag Nederlands leren en die leraren hebben de ervaring nodig. Dat gaat in meerdere groepen. Afgeladen vol. Er is steevast een wachtlijst. Dat zijn mensen, die kennen hier niemand en werken hier alleen maar. Of soms ook oude analfabete vrouwen die hun kinderen willen verstaan. Of mensen uit de schoonmaak. Of die via via aan komen waaien. Die zitten niet in jullie bubbel.

En die docenten, die zijn dolblij dat ze hun vak eindelijk mogen uitoefenen want bij de gemeente worden ze wegbezuinigd of geven ze les aan hele kleine klasjes waar niemand zit en iedereen zit omdat het verplicht is.

Van de gemeente kreeg je ook een cursus Nederlands, gratis. Ik geloof dat iedereen met een Turkse nationaliteit die op een gegeven moment kreeg. Een vriend van mij M. die al jaren goed Nederlan ds spreekt maar de uitspraak niet goed wil leren en ook zijn woordenschat wil uitbreiden gaat daarheen.
Wat leert ‘ie daar bij de blankies. Dat Nederland een koninkrijk is. Dat Beatrix de Koningin is (dit is een ouder verhaaltje) etc. In elk geval: een inburgeringscursus. Terwijl hij al jaren raadslid was geweest en nog een speldje van de Koningin had en alleen maar nóg beter Nederlands wilde leren.

Ik denk soms weleens dat die mensen die dat beleid bedenken, zo vast zitten in hun bubbel en nooit meer op straat komen, dat het geen wonder is dat al hun goede bedoelingen op niets uitlopen.

#13 Olav

@12:

Ik bedoel het niet heel vooroordelend Volgens mij zijn jullie met je dvds branden wel te wit om te begrijpen wat voor mensen dat nou zijn die Nederlands leren en hoe dat gaat.

Ik kan je grotendeels volgen, maar dat van die DVDs is toch niet een heel slecht idee? Of een website. Of meerdere.

Er zijn hier en daar wel wat gratis cursussen Nederlands te vinden op het web, maar voor zover ik weet niets van het niveau, ook didactisch, van bijvoorbeeld TV5MONDE, Deutsche Welle of de BBC.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*