De visie van Varoufakis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legt uit hoe de crisis is ontstaan en waarom zijn land zich niet kan neerleggen bij de eisen van “de instituties”.

Het probleem is volgens hem de asymmetrie in de eurolanden. Sterke en zwakke landen met één munt, dat moest een keer fout gaan. Het is niet terecht dat de gevolgen daarvan eenzijdig worden neergelegd bij Griekenland en andere landen met grote schulden.

We built an asymmetrical monetary union with rules that guaranteed the generation of unsustainable debt. This is how we built it. We are all responsible for it. Jointly. Collectively. As Europeans. And we are all responsible for fixing it. Collectively. As Europeans. Without pointing fingers at one another. Without recriminations.

Hervormingen van de economie zijn noodzakelijk, erkent Varoufakis. Maar “de instituties” vragen te veel als pensioenen van 300 euro met 100 euro moeten worden gekort terwijl tegelijkertijd de belasting op farmaceutische artikelen en op elektriciteit moet worden verdubbeld.

0

Reacties (30)

#1 Cerridwen

Nog maar eens een van de vele verhandelingen van Varoufakis. De strategie van een emotioneel beroep op Europese waarden heeft bitter weinig opgeleverd voor de Grieken.
Het lijkt nu toch echt aan te komen op tekenen of niet tekenen:
http://www.volkskrant.nl/economie/europa-wast-griekse-premier-nogmaals-de-oren~a4071536/?akamaiType=FREE

Een twee uur durend gesprek met voorzitter Juncker van de Europese Commissie bracht de Griekse premier evenmin veel steun en begrip. Volgens betrokkenen werd Tsipras verstaan gegeven op te houden met het produceren van lijvige tegenvoorstellen of andere ‘marxistische pamfletten’. ‘Juncker heeft gezegd: lees het eindbod van de crediteuren, kom eventueel met een paar solide wijzigingen en teken dan voor het te laat is’, aldus een EU-ambtenaar.

Dat Sargasso in meerderheid Varoufakis steunt, geloof ik wel. Veel interessanter vind ik het welk advies Sargasso Varoufakis meegeeft: tekenen of niet tekenen?

#2 Olav

@1: Niet tekenen, gewoon verder onderhandelen.

#3 jezebel

Als je het volgens het boekje doet gaat het ook niet goed.

D’r zit echt wat mis in de eurozone, en dat ga je niet oplossen met ‘meer bezuinigen’.

#4 Nonkel

socialisatie van schulden is verdragrechterlijk verboden. Niet dat dat wat uitmaakt, het optreden van de ECB komt ook niet overeen met haar statuten. Dus dat zal wel goedkomen….

#5 Cerridwen

@2: Syriza moet het land dus failliet laten gaan volgens jou? Of denk je dat de crediteuren uiteindelijk inbinden?

#6 Cheradenine Zakalwe

Niet tekenen, Griekenland failliet laten verklaren, en geen cent terugbetalen. Gaat ongelofelijk veel pijn doen, maar de neo-liberale dwang-dictatuur van dit Europa *moet* gebroken worden. Hopelijk volgen er dan meer landen die het niet meer pikken dat de middenklasse en de onderkant van de burgerij afgeknepen worden, terwijl de rijken en de grote bedrijven buiten schot blijven.

#7 Inca

Niet tekenen inderdaad. Griekenland gaat ook kapot als ze wel tekenen, dan kun je beter voor de verzetsoptie kiezen, ipv je vrijwillig naar de slachtbank te laten leiden.

#8 Le Redoutable

Heel gek dan dat andere “zwakke” landen geen schuldprobleem hebben of het reeds hebben opgelost. Landen als Polen hebben juist profijt van de asymmetrie , zij kunnen immers tegen een lagere prijs concurreren en hun economie groeit als kool. Het probleem met Griekenland is dat ze een zwakke economie hebben, maar de welvaartsstandaard van een sterke economie willen. Dat is ze een tijdje gelukt door veel geld te lenen, maar nu is die bubbel gebarsten en zitten ze met de kater.

Griekenland kan zichzelf wel failliet laten verklaren, maar dat lost het probleem niet op, uit een failliete staatskas kan je zeker geen hogere pensioenen betalen en zich opnieuw rijk lenen gaat ze echt niet lukken. Vele Zuid Amerikaanse landen zijn ze in dat spoor voorgegaan en het is altijd uitgelopen op een drama. De enige uitweg is hun uitgave patroon in evenwicht te brengen met hun economie en van daaruit proberen te groeien naar een Noord Europees niveau. Voorlopig gaan ze echter alleen maar verder achteruit met kamikaze piloot Varoufakis aan het roer.

#9 Diener

Niet tekenen, anders plegen ze ernstig kiezersbedrog. Bovendien willen met name de Duitsers echt niet dat de Grieken eruit stappen, dus die binden uiteindelijk wel in.

#10 tigger

@8:
Zelfs al zouden ze het willen, ze KUNNEN de schulden niet terug betalen. En al helemaal niet door nog verder te bezuinigen. (zie https://sargasso.nl/wvdd/trouw-onderneemt-per-direct-stappen-om-berichtgeving-griekenland-te-verbeteren/ )
Moeten ze tot aan het eind der tijden geknecht worden door de neoliberale maffia?

#11 aynranddebiel

@8
En welke munt heeft Polen ook alweer?

#12 Jos van Dijk

@1: Ik zou niet in de schoenen van Varoufakis durven gaan staan. Maar zijn boodschap vind ik de moeite waard om naar te luisteren. Het is jammer dat je daar niet op in gaat. De oorzaak van de problemen waar het hier om gaat is Europees. De oplossing mag niet eenzijdig bij de gewone Grieken gelegd worden. Varoufakis respecteert zijn kiezers. Dat kun je niet van elke andere politicus zeggen die hem nu de duimschroeven aandraait.

#13 Cerridwen

@6:

Griekenland failliet laten verklaren, en geen cent terugbetalen. Gaat ongelofelijk veel pijn doen, maar de neo-liberale dwang-dictatuur van dit Europa *moet* gebroken worden.

Ah, we gooien de Grieken onder de bus, maar dat is voor de goede zaak dus dan is het ok.

@7:

Griekenland gaat ook kapot als ze wel tekenen

De meeste mensen zijn er wel van overtuigd dat een ongecontroleerd bankroet (met jarenlange uitsluiting van de kapitaalmarkt en politieke conflicten) veel slechter uitpakt voor Griekenland dan aanpassingen in pensioenen, btw en arbeidsmarkt, in ruil voor toegang tot kapitaal. Jij bent daar blijkbaar niet van overtuigd, maar stel dat dit klopt, zou je dan van mening veranderen?

@9:

Niet tekenen, anders plegen ze ernstig kiezersbedrog.

Interessante stelling. Syriza heeft ook beloofd in de Euro te blijven. Weegt die belofte voor jou minder zwaar?
Daarnaast heeft Syriza al vele verkiezingsbeloften gebroken in het akkoord van 20 februari en in de voorstellen die er nu liggen. Hebben Tsipras en co niet nu al hun kiezers verraden? En zo nee, waarom is dat dan ineens wel zo als ze het huidige voorstel tekenen?

@10:

Zelfs al zouden ze het willen, ze KUNNEN de schulden niet terug betalen.

De hoogte van de schulden is niet een acuut probleem, omdat het meerendeel een zeer lange looptijd en lage rente heeft. De toegang tot kapitaal, dát is het probleem. Of het dan verstandig is om ruzie te maken met de instellingen die jou als enige nog van dat kapitaal willen voorzien, vraag ik me af.
(Bovendien is het belachelijk om dat zo te stellen. Griekenland kan misschien niet alle schulden terug betalen, maar dat betekent niet dat ze niets terug kunnen betalen)

@12:

ik zou niet in de schoenen van Varoufakis durven gaan staan. Maar zijn boodschap vind ik de moeite waard om naar te luisteren. Het is jammer dat je daar niet op in gaat.

Politiek is een praktisch vak. Ik kijk liever naar wat een politicus daadwerkelijk doet, dan naar wat hij zegt. De Syriza regering staat voor een socialer en welvarender Griekenland als onderdeel van Europa, maar in de praktijk maken ze ruzie met hun naaste partners, is de economie weer aan het krimpen, loopt de werkloosheid op, is de rente opgelopen en zijn de overheidsfinanciën verslechterd. Dat is de prijs die je misschien moet betalen voor een goede deal, maar hoe langer die deal niet komt, hoe meer je je moet afvragen wat wijsheid was.

De oorzaak van de problemen waar het hier om gaat is Europees. De oplossing mag niet eenzijdig bij de gewone Grieken gelegd worden.

Daar kijk ik toch wat anders tegen aan. De problemen van Griekenland zijn een combinatie van generieke factoren die voor heel Europa of heel de wereld gelden (de euro, de begrotingsafspraken, de banken, de financiële sector etc.) en interne factoren die specifiek voor Griekenland gelden (slecht functionerende overheid, corruptie, cliëntelisme, belastingmoraal etc.). Die combinatie heeft voor de problemen gezorgd. Andere landen hebben ook te maken met precies dezelfde generieke factoren, maar zitten niet in dezelfde problemen als Griekenland. Voorbeelden genoeg: Cyprus, Ierland, Portugal zijn allemaal eurolanden die harde maatregelen hebben moeten nemen in ruil voor steun. Maar ook buiten de Eurozone hebben landen als IJsland en Litouwen hard ingegrepen toen de overheidsfinanciën uit de hand liepen. Wil Griekenland zijn situatie verbeteren, dan zullen ze zelf hun eigen problemen aanpakken, want daar hebben ze invloed op. Dat betekent niet dat we niets moeten doen aan de algemene problemen, maar dat is veel moeilijker, vergt een langere adem, en je lost er de problemen van Griekenland niet mee op.

Varoufakis respecteert zijn kiezers. Dat kun je niet van elke andere politicus zeggen die hem nu de duimschroeven aandraait.

Voor zover dit al klopt (er zijn nogal wat beloftes ingetrokken inmiddels), geldt dit ook voor bijvoorbeeld Merkel. Haar conservatieve achterban heeft geen zin om nog meer geld aan Griekenland te geven (lets face it, daar komen de verkiezingsbeloftes van Varoufakis namelijk wel op neer), en zo zijn er wel meer achterbannen van politici in Europa die zo denken. Kortom, als je zo blijft denken, zul je er nooit uitkomen in Europa.

#14 gbh

@12: De ouders van een vriend van mij wonen in Griekenland, cash kost daar alles een stuk minder dan dat je met de pin betaalt, cash is gewoon zwart, cash is geen belasting, cash vind je niet terug in de boekenhouding, dat is de normaalste zaak van de wereld daar, gebeurd overal.

Hoor je Varoufakis daar over, is daar ook maar iets aan gedaan?

De oplossing mag niet eenzijdig bij de gewone Grieken gelegd worden, wat is de oplossing dan wel? Dat wij de belasting van de gewone Griek gaan betalen omdat ze zelf geen zin hebben dat te doen?

Als Varoufakis zijn kiezers respecteerd doet hij er alles aan in de EU te blijven, ruim 80% van de Grieken wilt dat. De partij van Varoufakis zelf ziet stiekem meer in een aansluiting bij Putin.

#15 prllx

Als je de risico’s van een lening niet wil dragen moet je hem niet verschaffen.

Het is nooit terug te betalen. Ever. Al die prognoses zijn gebaseerd op “het gaat straks weer 40 jaar lang alleen maar omhoog”.

Normalcy bias allom.

De prognoses van het IMF/EU zitten er al 5 jaar op bijna hilarische wijze naast. Dat is geen mening maar een onbetwistbaar feit.

Als je niet naar de cijfers kijkt maar alleen maar hoopt dan kan alles.

#16 Grolschje

Griekenland betaald nauwelijks rente over haar huidige schuld (minder dan Duitsland). Als ze hervormingen doorvoeren waardoor ze de concurrentiepositie verbeteren, waardoor ze aantrekkelijker worden voor toeristen en als ze de belastingmoraal aanscherpen. Dan is er niets aan het handje. Maar nee, de Europese hulp niet aangrijpen om een goed draaiende samenleving te creëren.
Het enige waar ze mee bezig zijn is cadeautjes uitdelen aan de bevolking (net als alle voorgaande regeringen), en proberen de rekening daarvan elders neer te leggen (net als alle voorgaande regeringen).

#17 Inca

@13,

De meeste mensen zijn er wel van overtuigd dat een ongecontroleerd bankroet (met jarenlange uitsluiting van de kapitaalmarkt en politieke conflicten) veel slechter uitpakt voor Griekenland dan aanpassingen in pensioenen, btw en arbeidsmarkt, in ruil voor toegang tot kapitaal. Jij bent daar blijkbaar niet van overtuigd, maar stel dat dit klopt, zou je dan van mening veranderen?

Je alternatief is niet correct. Jij zegt ‘ aanpassingen in pensioenen, btw en arbeidsmarkt, in ruil voor toegang tot kapitaal’ maar dat is nou net de misleiding waar Varoufakis tegen protesteert. Het is helemaal niet zo. Ze krijgen geen toegang tot ‘kapitaal’, hun schuld blijft, maar ondertussen moeten ze hun sociale kapitaal opgeven, dat waar ze hun economie eventueel weer mee zouden kunnen opbouwen.
Maar over een of vijf jaar kan die schuld net zo min worden afgelost, en alleen nog maar minder omdat hun economie door de bezuinigen alleen maar is gekrompen.
En dan krijgen we over een tijdje deze discussie opnieuw, en moeten ze weer bezuinigen en hervormen, en wordt hun land nog armer, maar hun schuld blijft nog steeds.

Het enige verschil is dus een gecontroleerd, sluipend, vernederend defacto bankroet, of de confrontatie. Ga dan de confrontatie maar aan.

#18 Cerridwen

@17: Allereerst ben ik nog steeds benieuwd naar het antwoord op mijn vraag aan jou in #13.

Ze krijgen geen toegang tot ‘kapitaal’, hun schuld blijft

Het uitsmeren of deels kwijtschelden van de Griekse schulden en toegang tot de kapitaalmarkt zijn twee verschillende dingen. In ruil voor hervormingen krijgen ze wel degelijk weer toegang tot kapitaal, eerst van Eurozone en IMF, en later hopelijk weer op de kapitaalmarkt.
En nogmaals, het laatste is het acute probleem waar Griekenland nu mee zit, niet het eerste. De rente is namelijk zodanig laag dat Griekenland helemaal niet exceptioneel veel kwijt is aan rentebetalingen, als je het vergelijkt met andere landen. Maar omdat ze geen geld kunnen lenen, kunnen ze de aflossingen niet betalen en komen ze in acute geldnood.

Zonder deal kan Griekenland helemaal geen geld meer lenen, en zullen ze dus als ze in de Euro willen blijven alles intern op moeten lossen en alsnog flink moeten snijden in uitgaven. Een eigen munt invoeren en laten devalueren is het andere alternatief, maar de val kan wel eens hard zijn zonder de steun van de buren die nog steeds hun geld terug willen, die gewoon in Euro’s blijft staan. Wil Griekenland weer zaken doen met de buren, zal toch een akkoord over de schuld moeten worden gesloten.

Het tragische van de hele situatie is dat een jaar geleden Griekenland bijna weer in staat leek op eigen benen te staan: groeiende economie, dalende rente, dalende werkloosheid. Het mocht niet zo zijn.

#19 Jos van Dijk

@13:

Wil Griekenland zijn situatie verbeteren, dan zullen ze zelf hun eigen problemen aanpakken, want daar hebben ze invloed op. Dat betekent niet dat we niets moeten doen aan de algemene problemen, maar dat is veel moeilijker,

Het gaat niet om landen maar om problemen in een economische unie. De inrichting van die unie deugt niet, want die gaat ten koste van bepaalde groepen inwoners van aangesloten landen. Het ‘eigen probleem’ van Griekenland is de verarming van grote delen van de bevolking. Een oplossing afdwingen die dat probleem alleen nog maar vergroot zonder hervormingen van het gehele stelsel is in mijn ogen onrechtvaardig. Ierland, Cyprus en Portugal (met overigens geheel verschillende binnenlandse financieel-economische problemen) hebben zich aangepast aan het systeem. Ik ben blij dat er iemand opstaat die de vinger op de zere plek legt en zich niet op voorhand voegt naar de normen van een fout systeem. Zo kan een volgende crisis misschien worden voorkomen.

#20 Grolschje

@17
De Griekse schuld is langlopend (25-30 jaar) met een rentepercentage lager dan dat van Duitsland. Dus er hoeft helemaal niks terugbetaald te worden.Ze houden die schuld gewoon, betalen dat superlage rente percentage en that’s it.
Griekenland heeft gewoon een top uitgangspositie momenteel, betaald door EUropa. Maar ze willen er niks mee doen.

#21 tigger

@13:
Wat is jouw oplossing dan? Meer austerity? Zelfs al heeft het IMF en het rationelere deel van de economen al toegegeven dat het averechts werkt en dat ze fout zaten?
De economie van Griekenland is al meer dan een kwart gekrompen, hoger opgeleiden ontvluchten het land, het zorgstelsel is totaal vernield. De maatregelen die de EU en het IMF zorgen voor nog meer krimp. Wanneer is het genoeg? Als de economie nog eens 25% krimpt?

#22 JANC

@14: Ja! Dat hoor je wel zeker! Er was laatst een bijdrage van het ZDF (dat uitermate negatief over Griekenland berichtgeeft) dat men een incentive wil geven als ondernemers netjes afrekenen.

#23 JANC

@20: Duitsland krijgt een negatieve rente op haar leningen. Griekenland ook, begrijp ik?

#24 JANC

@18:

Het tragische van de hele situatie is dat een jaar geleden Griekenland bijna weer in staat leek op eigen benen te staan: groeiende economie, dalende rente, dalende werkloosheid. Het mocht niet zo zijn.

een bijzonder kleine groei en een bijzonder kleine dalende werkloosheid. Of anders: Een druppel op de gloeinde plaat. Voorheen 60% jeugdwerkloosheid en vorig jaar 59%. Dat met op eigen benen staan lijkt me daarmee wel onderuit gehaald (pun intended)

#25 Grolschje

@23:
Wat begrijp je niet aan op haar huidige schuld? Die negatieve rente voor Duitsland is alleen op kortlopende nieuwe uitgiften. Op haar totale schuld betaald Duitsland gemiddeld rond de 3%, Griekeneland 2.5, Nederland 3.5. (Uit m’n hoofd pin me er niet op vast, las het een tijdje geleden in the economist). Maar een land als Italië betaald bijvoorbeeld 8-10% op haar huidige schulden.

En dan lopen die schulden ook nog eens gemiddeld een stuk langer voor Griekenland dan voor Duitsland en Nederland. Dat percentage is trouwens zo laag voor Griekenland omdat de schulden zijn overgenomen door de EU, en die vragen nauwelijks rente.

#26 DeJa

Stiekem de nieuwe drachme voorbereiden met een initiële wisselkoers van 1 op 1 t.o.v. de euro. Daar vooraf een berg van printen ten grote van de huidige schuld in euro’s. Die met een paar vrachtwagens naar Frankfurt brengen. En dan in één dag EN uit de Euro stappen EN die stapel flappen bij de Europese bank inleveren als aflossing van de schuld.

Schuld afbetaald, nieuwe eigen valuta die meteen in elkaar stort en als gevolg daarvan perfecte positie als vakantieland en voor export.

Levert vast wel wat gezeur op, maar ja de Duitsers hebben in het verleden ook wel eens wat minder frisse oplossingen gekozen.

#27 gbh

@22:

dat men een incentive wil geven als ondernemers netjes afrekenen

In de rest van de wereld worden belastingontduikers die niet willen mee betalen aan sociale en andere voorzieningen gewoon aanpakt.

Als je in Griekenland een paar ijzeren staven uit je dak laat steken krijg je de rest van je leven subsidie omdat je huis nog niet is afgebouwd.

Dankzij mazen in de wet weten mensen het nog steeds voor elkaar te krijgen op 51 jarige leeftijd met pensioen te gaan.

De Italiaanse minister-president Renzi vraagt zich af waarom Italië, waar het ook slecht gaat, moet meebetalen aan een Grieks pensioen die een stuk beter is dan in Italië.

Het is erg voor al die Grieken die de klos zijn maar voordat Varoufakis met harde woorden naar anderen gaat wijzen moet hij eerst zorgen dat hij zijn eigen huis op orde heeft en op zijn minst laat zien dat hij er alles aan doet de mistanden die in belangrijke mate tot de huidige situatie hebben geleid op te lossen.

#28 Inca

@18, je kunt nu wel je gebruikelijke web van uitwijkingen spinnen, maar het punt is dat akkoord gaan de problemen in de verste verte niet oplost, maar wel de Griekse economie en vooral de maatschappij heel veel schade doet. Het is onzinnig om dat soort offers te brengen voor iets dat niks oplost.

Overigens, je haalt de rentetarieven aan als voorbeeld dat het niet zo erg zou zijn, maar vergeet dat bij een krimpende economie en een grotere geldstroom richting buitenlandse investeerders ipv richting de eigen nutsvoorzieningen, de schuld desondanks steeds zwaarder gaat drukken. (En Nederland wil vast wel een leuke belastingontwijkingsroute bieden aan die investeerders. No probs.)

Het tragische van de hele situatie is dat een jaar geleden Griekenland bijna weer in staat leek op eigen benen te staan: groeiende economie, dalende rente, dalende werkloosheid. Het mocht niet zo zijn.

Natuurlijk niet. Het is wellicht ook goed om te bedenken dat daar goede redenen voor kunnen zijn, zoals partijen die baat hebben bij de problemen van Griekenland en onstabiliteit van de euro, en die het vuurtje dus lekker aanwakkeren.

Je stel-dat-vraag kan ik helaas niet beantwoorden, want mijn mening hangt nou juist af van de inschatting van de alternatieven, en ik vind je voorstelling van zaken misleidend. Jamaar-stel-dat-die-niet-misleidend-zou-zijn kan ik niet beantwoorden.
(Tenzij je vraag is ‘heb je zo’n hekel aan Griekenland dat je hoopt dat ze de slechtste optie voor zichzelf kiezen’ – in dat geval: nee, dat heb ik niet.)

#29 basszje

Misschien moet Griekenland gewoon belastingparadijs worden. Iets meer vrijstelling geven dan de anderen ( Nederland / Ierland / Cyprus ) en zie komen dat geld.

#30 Marc2406

@3: Nee, zeker niet. Bezuinigen op een economie in crisis is als een brandje blussen met bezine. Niet zo slim, dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*