De ‘vergeten’ Syrische rebellen

Terwijl de meeste aandacht inmiddels uitgaat naar IS, is er nauwelijks nog berichtgeving in de westerse media over andere anti-Assadstrijders, waaronder die van het Free Syrian Army (FSA). Daarom hier een link naar een achtergrondartikel over de Syrische ‘mainstream rebel groups’ vanuit Libanees perspectief.

Daaruit komt naar voren dat zowel FSA als Islamic Front vooral ‘brand names’ zijn waarbij lokale groepen zich kunnen aansluiten en dat het FSA en Islamic Front op veel plaatsen gelegenheidsallianties zijn aangegaan, met regelmatige deelname van het (kleine) Nusra Front, AKA Al Qaeda, AKA Khorasan, tegen zowel Assad als IS.

Dat neemt echter niet weg dat strijdgroepen van het FSA, het Nusra Front en IS zich bij gelegenheid verenigen om tegen Assad te vechten. Of lokale non-agressiepacten sluiten.

Het beeld dat uit dit alles oprijst, is van een groot aantal lokale milities die zich losjes aansluiten bij grotere verbanden, waarbij de strijdgroepen van het FSA en het Islamic Front doorgaans – maar niet altijd – aan dezelfde kant zijn te vinden tegen Assad en IS.

h/t Cerridwen

Open waanlink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren