1. 2

  Haha… ik zie dat EoE hier ook een rol in heeft gespeeld (als twitteraar de verspreiding geholpen). Zou Sjors van Beek nu weer boos zijn?

  /VaagTeleGezeur

 2. 3

  Als jullie de angst niet zien op de foto betekent dat nog niet dat die er niet is!

  Ik persoonlijk voel de angst ook totaal niet, ook niet bij het zien van de foto.

  Maar dat wil niet zeggen dat er iets mis is met de duiding van de Telegraaf.

 3. 4

  @3: Er is heel veel mis met de duiding in de Telegraaf. Dit is gewoon stemmingmakerij. Overigens wel de stemming die de Telegraaf meer kranten doet verkopen.

 4. 5

  @3: Als jullie Elvis Presley niet zien op de foto betekent dat nog niet dat die er niet is!

  Als jullie de kampioensschaal van Feyenoord niet zien op de foto betekent dat nog niet dat die er niet is!

  Kun je eindeloos mee varieren.

 5. 6

  @Basal: stemmingmakerij?

  Die stemming was er al.

  Denk aan de DWDD, met drama-Matthijs. De Telegraaf weet de stemming van deze week gewoon feilloos te internaliseren. Natuurlijk zit er een stukje “if it bleeds it leads” waarin de media neiging tot dramatisering hebben.

  Geenstijl is ook goed in drama, met teksten als: “Kruistocht tegen islam in volle gang” en “Kinderpostzegels kopen = Joden vermoorden”

 6. 8

  @7: Toch heeft #6 gewoon een punt. Zie (inderdaad) DWDD van eergisteren, zie ook het NOS-8uurjournaal van vandaag … alles ademt angst uit.

  En politici doen er (uiteraard) ook aan mee. Alleen al door te zeggen: ‘we moeten gewoon doorgaan’ (wat ze doen) suggereren ze al dat we in een soort Londen tijdens de Blitz leven. Wat echte leiders zouden zeggen is: “er sterven in Nederland ieder jaar plusminus 700 mensen door (stress t.g.v.) geluidsoverlast, en plusminus 0 mensen door ‘terrorisme’ … geluidsterreur is dus praktisch oneindig maal erger dan eigenlijke ‘terreur’ … dus fuck en negeer Matthijs van Nieuwkerk, de Telegraaf en het 8uurjournaal alstublieft, dat zijn de echte terroristen, en er is niks werkelijks om bang voor te zijn” …

  En dan een bekende FDR-quote die nooit eerder zo relevant was, uiteraard …

  Niet alleen de Telegraaf (en de rest van TMG) zaaien angst dus …

 7. 9

  @8: zolang angst verkoopt zal de media daarop inspringen. Maar op de wijze TMG bezijden de waarheid gaat zitten heb ik wel problemen mee. Dat is geen extrapoleren meer van een heersend gevoel, dat is misbruiken.

  Een heel ander punt is dat het middel van terroristen niet de bommen zijn, maar de angstgevoelens van het volk. En ja de media in het algemeen, maar in het bijzonder de TMG, wakkeren dat lekker aan. Dat verkoopt zo goed. En ik begrijp dat je als rechtgeaarde ondernemer wat te verkopen hebt, maar hé….een beetje bij de waarheid blijven mag wel.

 8. 10

  Ik dook vanochtend al mijn schuilkelder in, bibberend van angst omdat ik las dat een conducteur bezorgt om zich heen kijkt.

  Nee, eigenlijk deed ik dat niet.

  Ben ik nou zo moedig, of zijn linkse mensen snel bang?

 9. 11

  Fantastisch eentweetje zeg. Er was eigenlijk geen concrete aanleiding om te denken dat aanslagen op stations grote kans maken. Maar toch verzon de telegraaf dat verhaal. Vervolgens springt die blonde er op en kan de telegraaf het als nieuws brengen ter bevestiging van hun eigen verzonnen verhaal.
  Eentje voor de schoolboeken.

 10. 15

  @14: nee, althans als het beeld wat je schetst terecht zou zijn.

  Het Klimaatverhaal is echter een discussie tussenwetenschap en lobbyisten. En dat een wetenschappelijke onderbouwd model een probleem voor de samenleving is, dat kan. Pakten de media, en met name de TMG, dat maar eens op.
  Ebola: daar wordt nog uitermate nuchter over gedaan. Misschien wel te nuchter. Bij de Mexicaanse griep zagen we wel een ander, totaal doorgeslagen beeld gevoed door media.

  Terrorisme: dat heeft als doel mensen angstig te maken en daarmee een maatschappij te ontwrichten. En dat is na 9/11 al aardig gelukt met allerlei ondemocratische maatregelen.

 11. 16

  @15: de afgelopen 15 jaar gaat de opwarming veel langzamer dan in de periode 1980-2000. Het is hoog tijd om het wetenschappelijk onderbouwd model een beetje aan te passen. De rol van CO2 en de positieve feedbacks worden (m.i.) een beetje overschat.

  Verder ben ik het wel met je eens. Laten we vooral nuchter blijven.

 12. 18

  @2: Wat een heisa om helemaal niks. Wie wel eens een avonddienst heeft gedraaid bij een krant weet hoe die fotobijschriften daar soms in grote haast, als welhaast gedachteloos corvee-werk, onder worden getikt. Zoals de Telegraaf zelf al meteen heeft erkend: “Is er doorheen geglipt”. Foutje dus. Het is geen dikke kop op de voorpagina, het is geen tendentieus volledig artikel. Het is een bijzin in een fotobijschrift.
  Maar Weldenkend Links Nederland heeft meteen weer een hele dikke knuppel gevonden om de hond mee te slaan. @Jeroen: ik ontwaar een patroon.

  Laten we wel wezen:
  – Terreurdreiging in NL is ‘substantieel’
  – Overheid waarschuwt niet met uniform in OV te gaan
  – Grote (moslim)aanslagen elders vonden vaak plaats in OV (Atocha, Londen).
  – Ergo: er is kans op aanslagen en OV is dan een aannemelijk doelwit. (Persoonlijk gok ik: Schipholtunnel, ooit).
  – Daarbij: NL vanwege F16’s meer in de kijker.
  – Terrorismeangst is dus tot op zekere hoogte reëel.
  – Als er al iemand ‘terrorismeangst aanwakkert’, is het de overheid zelf.
  Maar nee hoor: de Telegraaf heeft het gedaan.
  Verbazingwekkend hoe NRC en ook Sargasso (zelfs @Steeph) op zo’n detail los gaan. Maak je liever druk om dit soort artikelen:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3755633/2014/09/26/Nederland-moet-niet-meedoen-met-deze-kruistocht-tegen-de-islam.dhtml

  Mijn voorspelling: nog dit jaar gaat er bloed vloeien in NL. En nee, daar ben ik helemaal niet blij over (mocht iemand dat gaan beweren). Maar ik vrees met grote vreze een aanslag, òf inter-etnische rellen, òf (rechts) geweld tegen moslims. Laten we hopen dat ik het heel erg mis heb. En laten we over dit soort zaken nadenken & discussiëren, ipv over onnadenkende bijvoeglijke naamwoorden van een slaperige eindredacteur in een fotobijschriftje.

 13. 23

  @sjors/@18: plusje voor je laatste alinea, want dat lijkt me ook niet onwaarschijnlijk. Alleen, de vorige alinea’s: nah. Als je de telegraaf/GS vergelijkt met de overige media, dan zou je bij de telegraaf de indruk krijgen dat het polderkalifaat begint in de schilderswijk. Dat d’r binnenkort argeloze burgers worden gekidnapt en onthoofd. Dat alle nederlandse blonde blanke worden opgehokt in sekskampen voor jihadstrijders. Etcetera.

  En die indruk krijg ik, gek genoeg, niet als ik andere media lees. Als jij het hebt over de kans op interetnische rellen of extreemrechtse aanslagen, dan heeft de telegraaf daar zeker een rol bij gespeeld, door het klimaat te creeren waarin mensen denken dat dat soort daden nodig zijn.

 14. 26

  Die narcistische spiraal waar politiek en media in zijn beland is stuitend. Die parmantige trots dat “we” ook mee mogen doen, met F-16’s nog wel, is op zich grappig. En dan de media er over heen met het idee dat Nederland ook maar enigszins interessant is voor terroristen. Rellen, daar droomt men bij nieuwsmedia ook al een tijd van (je proefde tijdens Ferguson gewoon een soort jaloezie?)

  Maar ik krijg de indruk dat de meeste mensen dit wel door hebben, er even een grap over vertellen en gewoon lekker verder klussen aan hun huis.

 15. 30

  @28: Das de overheid die hun aars indekt. Mocht er wat gebeuren dan kan achteraf geen schadeclaim ingediend worden. De Nederlandse staat heeft er namelijk verrot veel moeite mee claims te honoreren.

  En ja hoor er kan altijd wel de een of de ander in naam van Alklah en het kalifaat vermoord worden hier in NL. Moord op Theo van Gogh hebben we gehad en ongetwijfeld gaat zo iets nog een keer plaatsvinden. Maar de sfeer die nu wordt opgeropen is alsof we aan de rand van een burgeroorlog staan tussen brave autochtone blanke burgers en barbaarse fundamentalistische allochtonen, vrees voor je dat dat dat wel meevalt.

 16. 31

  @30: niet om claims te vermijden, maar alleen om te kunnen zeggen: “we hebben er alles aan gedaan”. Dan kan je tenminste politiek niet verantwoordelijk worden gehouden. Alleen geeft “Cover your ass security” van die belabberde maatregelen die vooral niets bijdragen maar wel heel wat lijken.

 17. 33

  @14: Er is een heel erg groot en belangrijk verschil: De angst voor klimaatverandering of Ebola aanwakkeren speelt klimaatverandering noch ebola in de kaart (sterker nog, als het goed is, werkt het beiden tegen). Angst voor terreur zaaien daarentegen is de terroristen precies in de hand spelen. Je helpt ze zo hun doel (dat immers bestaat uit angst zaaien) verwezenlijken. Je zou kunnen zeggen dat media als de Telegraaf de grootste bondgenoten van iS zijn.

 18. 36

  @28: er schijnt zelfs al een advies aan postbodes te zijn om niet meer in uniform de straat op te gaan. En ook de wijkverpleegster vraagt zich al af of ze haar uniform nog wel kan dragen.

  De ‘echte’ wereld van Anton en andere angsthazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren