De participatiesamenleving lijkt doel op zich te worden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De participatiesamenleving moet de economie weer vlot helpen trekken. Maar is de economie er voor ons, of zijn wij er voor de economie?

Nederland lijkt te zijn vergeten dat de economie de behoefte van de maatschappij moet dienen en niet omgekeerd. Onze regering doet er alles aan om de economische efficiëntie van ons land te vergroten. Flexibel ontslagrecht, afbouwen van marktverstorende sociale vangnetten en ruim baan aan marktwerking om onze productiviteit te verhogen. Dit beleid heeft alleen een aantal vervelende bijwerkingen; het vergroot de inkomensverschillen en de kans op armoede.

Open artikel

Reacties (5)

#1 Letaupe

“Stijgende topinkomens oefenen druk uit op belastingtarieven en maken belastingontwijking aantrekkelijker en tast de belastingmoraal van de gewone burger aan. Tevens heeft het uitgavenpatroon van mensen met topinkomens indirect effect op het uitgavenpatroon van mensen met lagere inkomens. Mensen met lagere inkomens hebben de neiging het koopgedrag van rijke mensen te kopiëren.”

(1) Er is al jaren een druk op de zgn hoge tarieven. (zie jarenlange pleidooi vlaktaks van CDA en VVD)
(2) Dat mensen met een laag inkomen het koopgedrag van de topinkomens (sic) imiteren is pas haalbaar als zij flink proletarisch gaan winkelen. Jachten, tweede huizen, zwembaden e.d. neem je echter moeilijk onder je regenjas mee, al heeft die nog zoveel zakken.
(3) In Amerika en de UK twee landen met een notoir schevere inkomensverdeling is de belastingontwijking niet minder. Sterker Nederland helpt ze daar een handje bij, ook onder Bos en Dijsselbloem.

Eigenlijk heb ik één alinea nooit zoveel onzin bij elkaar gezien.

#2 Micowoco

Zo, we zijn eruit. Iedereen consumeren zoals de topinkomens. Weet iemand nog vijf extra planeten? Die gaan we nodig hebben…

#3 Folkward

@1 Ik zie niet wat er onzin aan is.

Wat betreft punt 2: jachten en vastgoed zijn inderdaad niet zo mobiel om ze zo mee te nemen. Dat betekent niet dat ze niet gaan zoeken naar kanalen om ‘dingen die van de achterkant van een vrachtwagen gevallen zijn’ te verkrijgen. Zeker wanneer zulk soort luxe-artikelen meer dan eerder een aanwijzing voor status zijn.

Wat betreft punt 3: ik heb geprobeerd te zoeken naar cijfers over belastingontwijking, maar vond daarover niks. Sterker nog, ik vond juist nieuwsberichten om belastingontwijking te onderzoeken (juist omdat ze niet bekend zijn). Mocht je daarover cijfers hebben, dan zou ik ze graag willen zien.

#4 houtman

” Onze regering doet er alles aan om de economische efficiëntie van ons land te vergroten. Flexibel ontslagrecht, afbouwen van marktverstorende sociale vangnetten en ruim baan aan marktwerking om onze productiviteit te verhogen ”

Onze regering doet er alles aan onze sociale systemen, die ons tot de EU ingreep, welvaart en welzijn brachten, af te breken.
Hoe goed de marktwerking is zien we het beste aan de NS.

Het gelazer wat je tegenwoordig hebt om niet te veel te betalen voor basisbehoeften als stroom, gas en telefoon is uiteraard zeer efficient.
Vroeger had je daar geen omkijken naar, en hadden de nutsbedrijven geen reclamekosten etc.
Water komt daar nu bij, als het aan Brussel ligt.

Mensen die vandaag niet weten of ze morgen nog inkomen hebben, uit werk of uit een uitkering, kopen geen huizen, geen auto’s, en sparen zich suf.

Hoe sociale vangnetten marktverstorend werken, ik zou het niet weten.

Wel ken ik de kreet van Pechtold ‘werken moet weer lonend worden’, de man blijkt te bedoelen dat de belastingen voor hoge inkomens moeten worden verlaagd, dat vergroot uiteraard de productiviteit.

Tot slot, onze werkloosheid, en die van alle euro landen, loopt steeds verder op.
Maar het gaat goed, de Finse meneer Rehn las net voor uit werk van Eurostat dat in 2015 de werkloosheid lager is.
Het wortel voor de neus systeem.

Het staalconcern Alcatel kondigde net aan versneld 1300 man in Europa te zullen ontslaan.
Dè indicator van of het beter of slechter gaat zijn dit soort basisindustrieën.

#5 Maggi

Hier een interessant pleidooi van hoogleraar Kleinknecht voor zo’n beetje het tegenovergestelde van de participatiemaatschappij:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3539898/2013/11/06/Een-baan-voor-het-leven-is-juist-goed.dhtml

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*