De armoedeval voor honkbalteams

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De armoedeval voor honkbalteams

Hoe het “socialistische” MLB-systeem verliezen winstgevend maakt.

0

Reacties (4)

#1 Bismarck

Klinkt eerder als een probleem van het niet kunnen degraderen. In het NL voetbal zijn dat soort trucs onmogelijk, omdat je zomaar uit de profitabele competitie geschopt kunt worden en in de mickey mouse competitie mag gaan voetballen als je het niet goed genoeg doet.

#2 Erik

@1: Daarom staan zoveel voetbalclubs in het rood. Ik zie wel paralellen tussen het soort berekeningen die in het artikel worden gemaakt en de berekeningen die je op het profvoetbal kunt loslaten.

Voor een club uit een kleine tot middelgrote plaats zijn er bijvoorbeeld niet zoveel extra toeschouwers te winnen door een plaatsje te stijgen.

#3 Bismarck

@2: Toch maakt een paar plaatsen verschil in de eredivisie al snel ook groot verschil uit in inkomsten, omdat naar beneden degradatie dreigt (met zowel minder bezoekersinkomsten als minder TV-inkomsten als gevolg) en naar boven verschillende ordes van Europees voetbal (met verschillende gradaties van inkomsten) lonken. Vorig jaar waren bijvoorbeeld alleen de plaatsen 10-15 volledig zonder betekenis. Bij gevolg is er meestal pas in de laatste speelronden (en dan nog maar voor een zeer beperkt aantal ploegen) geen echte financiële prikkel meer om te winnen.

#4 Martijn

Het leuke is dus dat in Europa in voetbal een systeem heerst waarbij de rijken rijker worden en de armen arm blijven: de geldpotten van de Champions League zorgen dat teams die daar in spelen een voordeel hebben op de teams die dat niet doen.

In de VS proberen ze dat te voorkomen door een systeem waarbij geld wordt gesluisd van de rijke naar de arme teams, maar dan gaat de economische wet gelden dat elke maatregel die je invoert om de vrije markt te reguleren kan worden misbruikt. In dit geval dus door eigenaren die geld dat bedoeld is voor sportieve verbetering in eigen zak steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*