1. 2

  @1: Je kunt het ook positiever zien. Als het kabinet nu even pas op de plaats maakt met bezuinigen, trekt de Nederlandse economie vanzelf weer aan met hulp van de rest van de eurozone. Vergeet niet dat bij het begin van de crisis Nederland ook wat trager reageerde dan de rest van de EU/wereld.

 2. 3

  Je weet al wat de reactie zal zijn, zonder te kijken, maar ik heb toch maar even gekeken: “Minister Kamp (VVD): ‘Cijfers hoopgevend, doorgaan met bezuinigen'”

  Oogkleppen op en verder marcheren naar de afgrond.

 3. 4

  @2: Pas op de plaats met bezuinigen? Kom op zeg, als nobelprijswinnende economen, het IMF of zo’n beetje de gehele economische wereld dat roept, dan moet je toch JUIST extra bezuinigen?

  Maar zonder gekheid, het grootste probleem met de bezuinigingen tot nog toe is juist dat het overal crisis was/is. Als dat niet meer het geval is dan zou nu bezuinigen wel eens beter kunnen zijn dan eh, alle keren dat we het tot nog toe gedaan hebben.

  Jammer alleen dat we een betere economie in andere landen vooral merken aan onze export, en dat geld wordt, zacht gezegd, niet gelijkmatig over de samenleving verdeeld.

 4. 7

  @6: Hoewel er links en rechts nogal rampspoed gepredikt wordt, is de situatie nu toch nog lang niet zo erg als destijds (30% werkloosheid in een beroepsbevolking die bovendien nog vrijwel alleen uit mannen bestond).

 5. 9

  @4:

  het grootste probleem met de bezuinigingen tot nog toe is juist dat het overal crisis was/is. Als dat niet meer het geval is dan zou nu bezuinigen wel eens beter kunnen zijn

  Dit komt neer van “export van je problemen”. Duitsland heeft dit gedaan in begin van de jaren nul. Nu is het een lage lonen land (relatief in Europa dan). Het is bovendien niet waar. Je kan wel degelijk de economie op gang helpen door de interne vraag te stimuleren.
  Nog beter: Europese landen moeten samenwerken, en niet proberen een race naar de bodem te winnen. We kunnen niet allemaal Duitsland worden, want naar wie moeten we dan exporteren? En zeg dan niet naar de rest van de wereld. Europa is zo groot dat het zichzelf moet kunnen bedruipen. En ook voor Europa v.s de wereld geld het zelfde: het wordt een race naar de bodem.

  Oh wacht, een klein probleem: “samenwerken in Europa” wat was dat ook al weer? Uh …

 6. 11

  De conclusie uit deze cijfers zou toch moeten zijn, dat het het slechtste gaat, waar het meest bezuinigd is. Maar dan moet je wel de ideologische oogkleppen af durven zetten… Voor de vrije markt ideologen is het dus maar goed, dat we de dat mooie instrument van de vrije markt, de hypotheekrenteaftrek, nog niet aan hebben gepakt, want nu kunnen ze nog op de woningmarkt wijzen als een speciale situatie, en daarna zonder verdere uitleg roepen dat we door moeten bezuinigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren