CETA onder vuur

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In Duitsland worden nieuwe demonstraties voorbereid tegen TTIP en CETA.

CETA, het vrijhandelsverdrag van de EU met Canada, dat gezien wordt als een oefening voor het omvangrijke vrijhandelsverdrag TTIP met de VS wordt dit najaar actueel.  Europese regeringen gaan zich er naar verwachting in oktober over uitspreken, waarna de ondertekening op 27 oktober zou kunnen plaatsvinden. Het is bepaald nog niet zeker dat alle regeringen er mee in zullen stemmen, zo bleek uit onlangs uitgelekte notulen. Drie landen, België, Roemenië en Bulgarije, hebben nog bezwaren. De regeringsleiders zullen ook een beslissing moeten nemen over een voorlopige invoering van delen van het verdrag in afwachting van ratificatie door het Europarlement en de nationale parlementen. Maar over de voorlopige invoering, waar Canada zeer aan hecht, zijn de EU-lidstaten het ook niet eens. De Duitsers gaan 17 november de straat op tegen CETA en TTIP.

0

Reacties (14)

#1 Bismarck

“CETA, het vrijhandelsverdrag van de EU met Canada, dat gezien wordt als een oefening voor het omvangrijke vrijhandelsverdrag TTIP” en het nieuw te vormen vrijhandelsverdrag met Brexitland.

#2 Spam

Zit er ISDS in?

#3 Bismarck

@2: In afgezwakte vorm weliswaar, maar ja.

#4 Grolschje

ISDS zit in ieder handelsverdrag.

#5 Bismarck

@4: Dat is onjuist. Sterker nog, een verdrag dat ISDS bevat heet onterecht handelsverdrag, omdat ISDS helemaal niet over handel gaan.

#6 Henk van S tot S

CETA is bijna gelijk aan TTIP:
O.a. bijna alle Amerikaanse multinationals ( zoals gifmenger Monsanto) hebben wel een kantoor Canada.

#7 Grolschje

@5:
Als er iets van kapitaal uitwisseling is tussen twee landen dan is er ongeveer altijd een ISDS in het verdrag.

#8 Bismarck

@7: Handelsverdragen gaan niet over kapitaaluitwisseling, maar over afspraken ten aanzien van het belasten/verbieden van ex- en import.

#9 Emile M

Ik zou graag een interview zien van een kritische – maar niet vooringenomen – journalist met Trudeau over dit verdrag.

#10 frankw

Wat ik van al die handelsverdragen maar steeds niet begrijp is dat er een parallelle rechtspraak moet worden opgezet. Het geeft aan dat bedrijven de gewone rechtspraak niet vertrouwen. Ik vind dat een belediging aan onze rechters, aanklagers, aan onze rechtstaat. Dit soort dispuut zaken kunnen prima via gewone rechtskanalen worden afgehandeld.

#11 tigger

@10:
Ik denk niet dat het om vertrouwen gaat, de ISDS is simpelweg veel goedkoper en geeft een veel grotere kans gigantische “schade” vergoedingen.
Zie ook:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Investeerder-staatarbitrage#Vattenfall_vs._Duitsland_.28luchtvervuiling.29

#12 Grolschje

@10:
Het probleem is juist dat iedereen vertrouwen heeft in zijn eigen rechters en niet die van de ander.

#13 Bismarck

@10: Het probleem is dat niet-handelsverdragen worden verkocht onder de naam handelsverdrag. Dat gebeurt systematisch, waardoor het vermoeden rijst dat er kwade opzet achter zit. Blijkbaar denkt men dit soort soevereiniteitsverdragen makkelijker te kunnen verkopen onder de noemer handelsverdrag.

#14 Bismarck

CETA ligt trouwens niet alleen onder vuur, het eerste gat is er dankzij onze zuiderburen al in geschoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*