Centrum-links wint in Noorwegen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Na acht jaar lijkt er weer een sociaal-democraat aan het roer te komen in Noorwegen.

De verkiezingen van gisteren leverden winst op voor de agrarische Centrumpartij, de Linkse Socialisten, Rood en de Groenen.

De sociaaldemocratische Arbeiderspartij zou kunnen gaan regeren met de Centrumpartij en de Linkse Socialisten. De laatste wil stoppen met olieboringen vanwege de impact die deze hebben op klimaatverandering, terwijl de Centrum Partij en de Arbeiderspartij daar de komende decennia mee willen doorgaan omdat het geld uit de oliesector nodig zou zijn om de vergroening elders in het land te kunnen betalen. Zie ook Noren strijden om hun olie.

+3

Reacties (1)

#1 Anna@999

Dat Noren strijden om hun olie én hun imago in de buitenwereld, is een spagaat en is me al vele jaren bekend, het is mijn tweede vaderland. Ik ken het land zelfs nog van vóór de enorme olie- en gasbaten, toen ik nog zeer jong was en tijdens onze prachtige tochten, zag hoe eenvoudig velen leefden in een oogverblindend mooi land met prachtige taal. Van deze nieuwe politieke uitslag kunnen we hier in Nederland alleen maar dromen, ook van het werktempo nu om een nieuwe regering te formeren……Lykke til og ha det bra….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*