Centrale Bank Rusland stelt groeiverwachting bij

Nu.nl:

De Russische centrale bank heeft zijn verwachtingen voor de economische ontwikkelingen in 2015 naar beneden bijgesteld.

Volgens de centrale bank zal de Russische economie tot stilstand komen, zo werd maandag bekendgemaakt. […]

Rusland verwacht dat de vlucht van buitenlands kapitaal uit het land dit jaar uitkomt op 128 miljard dollar (102 miljard euro). Eerder werd nog uitgegaan van een uitstroom van 90 miljard dollar.

Het is nog maar zeer de vraag of de economische sancties van het westen hun politieke doel bereiken, maar ze doen in ieder geval pijn…

Open waanlink

 1. 1

  Is dat goed nieuws of slecht nieuws?
  Komt zeker door onze sancties. Een gepaste straf voor die duivelse Russen.
  Ben je er blij mee, Jeroen? Hoop je dat de Russen allemaal straatarm worden en honger moeten lijden?

 2. 3

  @1

  Het Russische volk heeft zelf hun oorlogszuchtige leider gekozen, dus die zullen ook moeten opdraaien voor de gevolgen daarvan. Zijn ze het zat dan kunnen ze hem ook weer afzetten, dat is in veel buurlanden met succes verlopen. Ik heb meer medelijden met de bevolking van Moldavië, Georgië en Oekraïne die vrijwel machteloos moeten toezien hoe de Russen delen van hun land naar willekeur annexeren en terroriseren.

  De teruggang van de Russische economie is overigens niet alleen het gevolg van de sancties, ook de daling van de oliekoers in combinatie met het onvermogen van het Kremlin om andere economische activiteiten dan de uitverkoop van grondstoffen op poten te zetten werkt daar hard aan mee. Het zat er sowieso een keer aan te komen.

 3. 4

  @3:
  Le Redoutable,

  Met economische sancties worden ook mensen getroffen die niet op Poetin gestemd hebben.

  Ik vind een rare gedachte dat een bevolking maar honger moet lijden omdat ze niet een dictator afzetten.

  In Libië is de dictator afgezet, in Egypte is het mislukt, en in Syrië wordt het geprobeerd…

  Ik kan mij voorstellen dat de Russen dit niet proberen.

 4. 5

  @2: ik vroeg het aan, Jeroen.

  Misschien moeten ze in Rusland ook prostitutie en drugshandel mee gaan tellen in het BNP, zoals wij dat in het beschaafde West-Europa zijn gaan doen. :-)
  Volgens de nieuwe rekenmethode van de ECB telt de aanschaf of ontwikkeling van wapensystemen voortaan als een investering.

  The main methodological changes with an impact on GDP are:
  – research and development expenditure is now counted as investment. This increased the level of EU GDP in 2010 by 1.9%.
  – expenditure on weapon systems is now counted as investment. This increased the level of EU GDP in 2010 by 0.2%.

  Fantastisch toch.

  Onze leiders doen er alles aan om de wereldeconomie zo snel mogelijk tot stilstand te laten komen. Mijn zegen hebben ze overigens. De economie is nl. een beetje te groot geworden voor de planeet.

 5. 6

  Wat onze politici uiteraard wijzelijk voor zich houden is dat dit weer terugslaat op de economie van de EU, wij kunnen nu (en straks) een stuk minder handel drijven met de Russen omdat onze spullen te duur zijn geworden ivm het zakken van de Roebel.
  Ja de sancties doen rusland pijn, maar de vraag is of ze op langere termijn ons niet veel meer pijn gaan doen omdat die nog wel een jaar of 10 kan gaan doorwerken (en dat is als de gaten die door ons worden gelaten niet gevuld worden door (goedkopere) chinese spullen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren