Catalonië verbiedt stierenvechten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Catalonië verbiedt stierenvechten

Waarschijnlijk omdat het Spaans is, maar toch een goede stap.

0

Reacties (9)

#1 Erik

Kan zijn dat ze het tot ‘spaans’ hebben uitgeroepen, maar is ook in Katalonië gewoon een oude traditie, net als in Portugal en Zuid-Frankrijk. Als de katalanen alle gebruiken en gewoontes willen afschaffen die ze delen met de rest van Spanje houden ze maar een heel beperkt kultuurtje over.

Als ik dit blogverslag van de stemming even snel doorlees, lijkt me dat de tegenstelling Spanje-Katalonië voornamelijk door de tegenstanders van een verbod erbij worden gehaald, terwijl voorstanders daar afstand van nemen.
Dat Katalonië dit verbod instelt lijkt me eerder een gevolg ervan dat Katalonië nou eenmaal wat linkser en progressiever is dan Spanje als geheel.

#2 Jonas

Eigenlijk niet meer dan een symbolisch besluit want het was al aflopende zaak. Als er nog tientallen stadions in gebruik waren, was zeker weten niet gebeurd.

#3 Obscura

Kop had beter kunnen zijn:
Catalonië dist rest van Spanje
(en dan vooral Madrid)

#4 Bismarck

@1: Enig idee waarom de tegenstanders die tegenstelling erbij slepen? Het lijkt me niet dat het de stemming in hun voordeel beïnvloedt (aangezien separatisten de wind mee hebben sinds Madrid recent een deel van de autonomie van Catalonië heeft teruggedraaid). Eerder zal het geleid hebben tot voorstemmen van partijen die gewin zien in het zich afzetten tegen Madrid.

#5 Erik

@4: Misschien als beschuldiging waarmee ze zichzelf een groter moreel gelijk kunnen toedichten (met argumenten over dierenleed zal ze dat niet lukken). Misschien ook om niet-katalaans-nationalistische voorstanders van het verbod af te schrikken.
Durf het niet met zekerheid te zeggen.

Grosso modo is links in Katalonië vaker ook nationalistisch dan rechts, dus dit ‘linkse’ thema krijgt veel ‘nationalistische’ stemmen, maar dat lijkt me hier niet op nationalistische motieven te duiden.

Zie hier de stemverdeling.

#6 Jonas

Waarom lees ik in bijgeplakt artikel niets over nationalisme, maar over een dalende populariteit bij jongeren, opkomst alleen nog van oudere 50-plussers, geld bijleggen vanuit Europese subsidies door conservatieve organisaties, enz. Het lijkt me niet meer dan een afsluitende ontwikkeling dat bekrachtigd wordt door de wetgeving.

http://bit.ly/d41OIW

#7 Erik

@6:”Niet alleen tussen voor- en tegenstanders van het stierenvechten, maar ook tussen Catalanen en Spanjaarden, die klagen dat hier het zoveelste bewijs is geleverd voor de separatistische gevoelens in de noordoostelijke Spaanse regio.”
Laatste zin van artikel. Ook in ’t debat voor de stemming werd ’t een paar keer genoemd.

Maar ik ben ’t met je eens dat de voorstanders van ’t verbod andere motieven lijken te hebben gehad.

#8 Bismarck

@5: De stemverdeling wijst toch wel een beetje op die tendens:
ERC (links Catalaans nationalistisch) en CIU (rechts Catalaans nationalistisch) temden vrijwel allemaal voor, PP (rechts Spaans) en PSC (links Spaans) stemden vrijwel allemaal tegen.

#9 Erik

Ik wil ook niet zeggen dat het helemaal niet meespeelt, maar dan toch eerder bij de anti-nationalisten.

De PSC is gematigd regionalistisch te noemen, in elk geval niet zo rabiaat anti-nationalistisch als de C’s, die verder ook centrum-links te noemen is.
En dan zitten bij de stemmen voor de PSC ook die van de wel degelijk nationalistische CpC in. Voorzover ik het verder begrepen heb waren de PSC en de CiU de enige partijen die het onderwerp voor hun parlementsleden ‘vrij’ hadden verklaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*