Burgers gaan meebeslissen over onderzoek Nederlandse universiteiten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo meldt het NRC:

Nederlandse burgers gaan meebepalen welk wetenschappelijk onderzoek de universiteiten gaan uitvoeren. Dat hebben minister Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangekondigd. Voorbeelden die nu worden genoemd zijn onder meer ‘gezond ouder worden’ en ‘big data’. […]

Met de agenda komen de minister en staatssecretaris tegemoet aan de groeiende roep dat onderzoek maatschappelijk nut moet hebben. De vraag is wel of er voor de onderzoekers zelf nog vrijheid overblijft in hun onderzoekskeuze. De gekoesterde autonomie van de jaren ’70 en ’80 was al verminderd door de groeiende samenwerking met het bedrijfsleven. Nu krijgt ook de burger inspraak. Toch is die groeiende verknoping met de maatschappij en het bedrijfsleven nodig volgens de minister, omdat het de uitwisseling van kennis versnelt.

Ik ben dan toch erg benieuwd hoe ‘de burger’ hierover mag meebeslissen. Het wordt vast geen referendum…

Daarnaast vraag ik me af in hoeverre onderzoekers straks nog iets buiten de gebaande paden mogen doen. Vast niet veel.

h/t Emile M

Open artikel

Reacties (10)

#1 Vipsania Agrippina maior

Groeiende roep van de burger om meer theoretische natuurkunde! “Die lekker moeilijke vooral!” Dit plan zou wel eens kunnen gaan werken.

#2 Henk van S tot S

Ik ben wel voor een onderzoek, dat kan vaststellen waarom er zoveel ministers zijn die onlogisch denken.
N.B.
Misschien moet hij het ook aan de burgers overlaten, om wel of niet naar amusement te mogen kijken, op de publieke zenders ;-)

#3 Bismarck

Want burgers weten veel beter dan wetenschappers wat er onderzocht moet worden natuurlijk. Het is al erg genoeg dat het bedrijfsleven (vanwege achterblijvende financiering vanuit de overheid) een steeds dikkere vinger in de pap krijgt, waardoor het verschil tussen HBO’s en universiteiten steeds meer verdwijnt (en dat is mijns inziens geen gunstige ontwikkeling), omdat dat vrijwel uitsluitend zit te wachten op toepassingsgericht en snel te vermarkten onderzoek.

#4 okto

Nou dat gaat leuk worden. Henk en Ingrid die vinden het helemaal niet leuk dat er b.v. klimaatverandering is. Onderzoek daaraan is helemaal niet nodig dus. Rassenleer kon echter wel eens belangrijk worden als vakgebied. En ik zie ook heel veel nieuw onderzoek gaan verschijnen naar zaken als astrologie en voetreflexologie. En vanuit de biblebelt zullen wel weer veel verzoeken tot onderzoek komen dat het ongelijk van de evolutieleer moet ‘bewijzen’.

#5 okto

Laten we dit ook doen op andere sectoren en vakgebieden.
Ik weet dan ook nog een leuke voor minister Schippers: burgers mogen voortaan gaan meebeslissen over welke medische behandelingen wanneer ingezet worden.

#6 McLovin

@3: Sinds het marketing-vernaaierij-studenten-lokken gegeven dat HBO’s zich ongegeneerd “universities of applied sciences” zijn gaan mogen noemen en de valorisatie-hype aan de universiteiten…is het hard gegaan met de teloorgang van fundamenteel en vrij onderzoek aan de universiteit. Noem mij conservatief maar het idee van Bildung, zeg maar maar gewoon kennis omdat het kan, spreekt mij nog steeds aan maar vrees dat dat echt van vroeguuh is…

#7 roland

@0: “in hoeverre onderzoekers straks nog iets buiten de gebaande paden mogen doen”
– Blijkbaar vergeten dat er vroeger Wetenschapswinkels bestonden, waar burgers bij hun probleem wetenschappelijke steun kregen. De burger mist zelf geld voor zo’n onderzoek, dus in die zin buiten de gebaande paden! Dat heette wetenschaps demokratisering, haaks op de huidige verzakeling.

#8 Bolke

Prima plan, ik stel voor dat de wetenschappers als eerste gaan onderzoeken hoe ze politici overbodig kunnen maken.

#9 MrOoijer (Jan van Rongen)

Politici zijn aangesteld om moeilijke keuzes te maken. Politici die dat niet durven zijn niet geschikt.

#10 Dirk Zeeman

Ik zie een gouden toekomst voor de nieuwe Diederik Stapels, inclusief niet-frauderende beroepsgenoten die voortdurend jagen op leuke weetjes voor in de Viva, de Linda en de Volkskrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*