De afhandeling van klachten over het gedrag van agenten is niet onafhankelijk meer sinds de komst van de nationale politie. Daarvoor waarschuwen burgemeesters minister Opstelten (Veiligheid en Justitie). Zij willen weer nauwer worden betrokken bij de klachtenprocedure.
Tot de komst van de nationale politie (2013) waren het de burgemeesters die als korpsbeheerder ernstige klachten beoordeelden. Nu doen de politie- en korpschefs dat zelf. Een klachtencommissie geeft een niet-bindend advies.
En die burgemeesters denken echt dat dit niet precies is zoals Opstelten het heeft gewild?
Reacties (5)
Een slager die zijn eigen vlees keurt, dat klinkt niet heel verstandig, nee. Had men dat op voorhand niet kunnen bedenken?
Iets voor de Nationale Ombudsman misschien? Of zullen de verkeersagenten zeggen dat ie zijn verleden tegen heeft?
“En die burgemeesters denken echt dat dit niet precies is zoals Opstelten het heeft gewild?”
Dit klinkt meer als de natte droom van Teeven.
@3
Opstelten bedoel je denk ik. Het is trouwens nog niet helemaal Opstelten’s natte droom want de politietop kan nog steeds ingaan tegen de minister. In Opstelten’s natte droom is hij de onbetwiste leider van een junta met meer medailles op zijn uniform dan Khaddaffi.
@4: Ik zou niet Opstelten door Teeven hebben vervangen in mijn #3 als ik Opstelten bedoelde. Je zou misschien eens een blik kunnen werpen op het OvJ-verleden van Teeven. Hij heeft altijd de randen van zijn bevoegdheden opgezocht (en waarschijnlijk meermaals overtreden). In zo’n situatie is het natuurlijk ideaal als er geen onafhankelijke toetsing is van je daden. Je collega’s begrijpen wel dat je net je boekje te buiten moest om die schurk eindelijk te pakken…