Burgemeester Haren stapt op

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Burgemeesters van kleine gemeentes moeten blijkbaar voorbereid zijn op iets wat nog nooit eerder is voorgekomen.

Open artikel

Reacties (10)

#1 Loupe

Ontslagen door de roze meute?

#2 gronk

Good riddance.

#3 Joost

Waarom @gronk? Omdat hij niet voldoende maatregelen nam? Stel je voor dat hij wel een compleet peloton ME had ingezet en er waren 10 jongeren op af gekomen. Nou, de krantenartikelen de dag erna hadden er ook niet om gelogen (om maar te zwijgen van GeenStijl).

#4 mark2000

@3: De burgemeester van Haren verdient € 6.894,16 per maand, exlc. toeslagen. Wat rechtvaardigt dat salaris? Het feit dat hij voorzitter is van de gemeenteraad en B&W? Nee, 1 van de kerntaken van de burgemeester is dat hij verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid. En dat betekent dat hij verantwoordelijk is voor de veiligheid in de gemeente. Hij moet overlast en ordeverstoringen aanpakken en ook voorkomen dat er overlast ontstaat.

Hoe zit dat bij de burgemeester van Haren? Er is door de commissie Cohen een rapport uitgebracht waaruit overduidelijk blijkt dat de burgemeester meerdere fouten heeft gemaakt:
1. “De driehoek heeft van meet af aan geen greep gehad op de gebeurtenissen”.
2. “er was geen duidelijk plan van aanpak”
3. “Doordat er geen plan was, was ook de communicatie niet goed.” 4. etc…
Naast dit rapport blijkt ook nog dat hij achteraf heeft gelogen in de pers (wat betreft de voorbereidingen: we waren goed voorbereid!) en dat hij foutief heeft gespeculeerd (het waren hooligans! het was tuig!).

Wat mij betreft is hij dus niet de juiste persoon op de juiste plaats en is hij ongeschikt als burgemeester. Als hij deze conclusie niet zelf had getrokken, had hij ontslagen moeten worden.

#5 Joost

Dus elke burgemeester van een kleine plattelandsgemeente moet op het ergste voorbereid zijn? Op alles?

Wat een onzin. Soms gebeurt er gewoon iets wat je niet kan overzien of voorzien, en dan gaan zoeken naar een schuldige is totale bullshit.

De vraag is niet of er fouten zijn gemaakt, maar of die fouten met de kennis van toen, en niet die van nu, verwijtbaar waren. Het enige wat ik zie is wat onhandig gedoe in een voor Nederland (zelfs de wereld) totaal nieuwe situatie.

#6 mark2000

@5: Dus elke burgemeester van een kleine plattelandsgemeente moet op het ergste voorbereid zijn? Op alles?

Ja vind ik wel. Zoals ik als zei, dit is een van de kerntaken van een burgemeester. 99% van de tijd is het burgemeester zijn niet zo spannend, maar het verschil tussen een goede en een slechte burgemeester wordt bepaald door hoe een persoon handelt in die 1%.

Als uit dit rapport was gebleken dat de burgemeester goed voorbereid was, de politie goed was ingelicht en de communicatie goed verlopen was, de burgemeester er alles aan deed om de veiligheid te waarborgen, maar dat desondanks alle inzet de situatie toch uit de hand is gelopen, dan hadden we met vol lof over deze burgemeester gesproken. Maar Joost, dat is niet, sterker nog, het exact tegenovergestelde is hier het geval.

de kennis van toen
Verantwoordelijkheid is een lastig begrip. Er moet echter verschil gemaakt worden tussen situaties die je overkomen zonder dat er enige indicatie is van het event (natuurramp, terreuraanslag, etc) en situaties waarbij die indicatie er wel is. 1 ding zijn we het (neem ik aan) over eens: vooraf was bekend dat er een zeer reële kans bestond dat een grote groep jongeren naar Haren zou komen. De burgemeester moet hierop anticiperen. Dat gebeurde niet, of althans, veel te weinig. Naïef als hij was, verbood hij mensen naar Haren te komen en dacht dat het verder wel goed zou komen. “onhandig gedoe” is een eufemisme wat mij betreft.

#7 HansR

Burgemeesters van kleine gemeentes moeten blijkbaar voorbereid zijn op iets wat nog nooit eerder is voorgekomen.

Blijkbaar zie je Haren als een kleine [plattelands]gemeente.
Dat waag ik te betwijfelen. Om te beginnen heeft Haren bijna 20.000 inwoners en is ruim 50 km2 groot. Maar daarnaast ligt het tegen Groningen-stad aan en dat maakt het een gemeente als bv Amstelveen. Een overstort van een grote stad dus.

Ik heb meer de indruk dat men zichzelf als een kleine rustige gemeente zag met iets van : dat kan bij ons niet gebeuren. Het zichzelf zien als een beschermende enclave in de grote boze wereld. En dat is niet zo slim.

Ja, in deze tijd bestaan er geen kleine gemeentes meer. En een burgemeester die zich ziet als burgervader van het dorp van Swiebertje leeft buiten de tijd. Dat mag men zich / hem aanrekenen.

Hoe triest het ook is, ik vind het terecht dat hij opstapt en dat de bestuurslaag van NL even een tikje heeft gekregen. Besturen is niet alleen maar plasjes doen en glaasjes drinken.

De wereld draait.

#8 Inje

” Ik heb meer de indruk dat men zichzelf als een kleine rustige gemeente zag met iets van : dat kan bij ons niet gebeuren”

Precies. Haren is een enorm rijke gemeente waar nooit iets gebeurt. Als je wilt klooien, dan gaat de harense jeugd wel even naar Groningen. In Haren is het spannendste een jaarlijkse hardloopwedstrijd.

#9 Bismarck

@7: 20k inwoners is echt klein/plattelands. Zelfs in de provincie Groningen (en veel platter dan dat krijg je je land bijna niet, afgezien van de hoofdstad) zit Haren nog maar net in de top 10 qua inwonertal. Onder de huidige kabinetsplannen zou Haren met nog minimaal 5 andere gemeentes van gelijke grootte moeten fuseren om aan de nieuwe minimumnorm van gemeentes te voldoen.

Maar misschien is dit ook wel symptomatisch voor de wijze waarop Den Haag verkeerd denkt. Er wordt veel te veel bij de gemeente neergelegd dat eigenlijk op het niveau van een Provincie beter geregeld kan worden (vanwege schaal/bemanning/slagkracht). In Grote Randstadgemeentes met meer dan 100k inwoners kun je zoiets nog wel regelen, maar in de rest van Nederland hebben de gemeentes simpelweg te weinig inwoners om dat op te kunnen brengen, tegen een veel te groot oppervlak om nog verder te gaan schaal vergroten in verband met de veel kleinschaligere taken die gemeentes ook hebben (en die daar wel op hun plaats zijn).

Bovendien kan een dusdanig kleinschalige organisatie nu eenmaal niet ook nog tijd gaan lopen besteden aan zaken die daar waarschijnlijk nooit gebeuren (het zou bv. te debiel voor woorden zijn als elke Nederlandse gemeente nu gedwongen werd om “plan van aanpak” op te stellen voor feestboekfeestjes).

#10 Henk van S tot S

Waarom stapt het opperhoofd van onze veiligheid Ivo Opstelten eigenlijk niet op?
Snapt hij niet wat er gaande is en dat dit alles onder zijn verantwoordelijkheid valt, of is Don Quijote de Cannabis te druk met iets anders? ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*