Buma: ‘Benoeming nieuwe ombudsman was een puinhoop’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wellicht ten overvloede de achtergrond:

Een oude uitspraak over een Marokkaanse taxichauffeur achtervolgde Van Woerkom afgelopen week rondom zijn voordracht als ombudsman. Hij zei vier jaar geleden dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi laat gaan, omdat er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur kan zitten.

De Marokkaanse gemeenschap vond daarom dat Van Woerkom geen ombudsman kon worden. Dat vond ook voor een deel van de Tweede Kamer, die donderdag uiteindelijk in meerderheid voor de benoeming stemde. Van de 144 aanwezige Kamerleden stemden 91 voor Van Woerkom.

En dit is wat Buma ervan vond:

De fractievoorzitter concludeerde dat het blijkbaar ‘een heel kwetsbare keuze is’ om je kandidaat te stellen voor zo’n belangrijke functie. […]

De andere kant van het verhaal is volgens de CDA’er dat ‘men het recht heeft om dit te doen’. Maar dat de Kamer een week lang loopt ‘te stuiteren’ terwijl het ‘gewoon gaat om de benoeming

van iemand’ gaat hem te ver. “Er wordt te veel naar de politiek van de dag gekeken en niet naar de komende zes jaar.”

Want de delicate gevoelens van mild(?)-racistische prominenten moeten worden beschermd tegen volksvertegenwoordigers?

Het is alleszins de moeite om ook Bas Heijne hierover te lezen:

O, de nieuwe gepikeerdheid van de politieke klasse! Het volk begrijpt niet meer wat politiek is, weet niet hoe de dingen gaan, en steekt zomaar een spaak in ieder goed geolied wiel, gewoon omdat het kan. De gevestigde orde krijgt almaar te maken met ongericht populisme en stemmingmakerij – zo kan je je werk niet doen. Men voelt zich in toenemende mate onbegrepen. En geïrriteerd.

Open artikel

Reacties (12)

#1 Mario

Ah, dit is het vervolg op ‘de puinhopen van (extreem)rechts’, van de afgelopen decennia, vooral ook mede mogelijk gemaakt door CDA?

Van Woerkom had nimmer op die positie mogen komen.

#2 gronk

wrt ‘puinhoop’:

Nee, echt. Het verbaast me dat de beste man de functie nog aannam. Ieder fatsoenlijk bestuurder had bedankt na die heisa voor de eer.

#3 gronk

Oh, en @bas heijne: Journalisten en columnisten hebben ’t maar al te graag over ‘de kloof tussen de burger en de politiek’, maar zelden zie je die kloof zo duidelijk geillustreerd als hier.

#4 Bismarck

Ik kan er überhaupt niet bij dat er een VVD’er op deze functie benoemd is. Los van dat ze de afgelopen jaren al veel te best bedeeld zijn in de baantjescarrousel, zijn VVD’ers gewoon incompatibel met de inhoud van de functie van ombudsman.

#5 Krekel

Welnee, ook bij de VVD weten ze precies wat er leeft op straat. Van Woerkoms vriend Peter Staal, van de koninklijke automobielclub, somde zijn sterke punten nog eens op in EenVandaag deze week:

Ik heb hem [Van Woerkom] leren kennen als […] iemand die een enorme feitenkennis heeft, ook een hele grote breedte van onderwerpen aankan. Of het nou om golf gaat, om oldtimers gaat, of dat het bijvoorbeeld gaat over iets als rekeningrijden, die hele breedte kan hij aan.

Je ziet, of het nou om golf gaat of om oldtimers, onze nieuwe Nationale Ombudsman vindt altijd wel een raakvlak met de gewone man. Ik, voor mijn part, ben gerustgesteld.

(was Marie-Antoinette niet beschikbaar trouwens? … )

#6 Joop

Ook aardig over de ‘onafhankelijkheid’ van deze man van autorijdend Nederland:

http://www.nrc.nl/youp/2014/06/07/op-de-vluchtstrook/

#7 Anton

Dankzij de PVV laat politiek Nederland niet meer zonder slag of stoot de oren laten hangen naar uitvretende beroepsslachtoffertjes en hun linkse zetbazen. Stalingrad?

#8 Benach

@5: Marie Antoinette had haar hoofd er niet bij.

@4, @5, @7: Rot toch op met je gejank. Dankzij rechtse huftertjes is de benoeming van Ybo Buruma’s benoeming tot rechter van de Hoge Raad gefrustreerd en zo zijn talloze mensen aan de schandpaal genageld. Dit spelletje vindt plaats vanuit links en vanuit rechts.
Vrijheid van meningsuiting is wederkerig in principe. Dat jankers zoals jij het oneens zijn met iemand, betekent nog niet dat iemand ongeschikt is voor een functie. Te veel mensen denken dat “geschiktheid” hetzelfde betekent als “het eens zijn met iemand”.

#9 L.Brusselman

Het is een ordinaire baantjesjager zonder greintje trots/eergevoel.
De consument/burger is hier niet bij gebaat,deze man heeft duidelijk een eigen agenda en die zal niet in het belang van “gewone”gedupeerden zijn.
Het is immers een VVDer

#10 Anton

@9: Zie hier de perverse logica van links: als iemand niet links is dan is hij (m/v) ongeshikt voor een publieke functie.

#11 Anton

@8: Van Woerkom lijk mij prima geschikt voor de functie.

#12 Benach

@11: en op basis van welke kwalificaties lijkt hij jou geschikt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*