Brusselse regelzucht vaak broodje aap

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo meldt Trouw:

De Europese Unie zou onzinnige regels over het continent uitstrooien. De kromming van komkommers en bananen zou niet meer dan 20 graden mogen zijn. Kapsters zouden niet langer hakken mogen dragen vanwege de veiligheid. Vers gefrituurde appelbeignets zouden altijd in een zakje verkocht moeten worden. Onzinnige regels, verzonnen door Brusselse bureaucraten.

Of toch niet? De Tsjechische europarlementariër Lenka Petrasova zocht het uit en publiceerde de bevindingen vorig jaar in een Tsjechische krant. Wat blijkt? Het zijn stuk voor stuk mythes. In het ene geval, de komkommers, gaat het om regels van landen zelf die op elkaar afgestemd zijn. In het andere geval, de kapsters, betrof het afspraken tussen de werkgevers en de vakbonden, slechts in de stad Brussel gemaakt. En wat de beignets betreft, was alleen de bedoeling dat de consument altijd om een verpakking mag vragen, als hij de hygiëne van de bakker vreest. […]

Petrosova, die inmiddels een hele lijst heeft van dit soort onjuiste berichten, zocht ook naar de bron van dit ‘nieuws’. Die was bijna zonder uitzondering te vinden in de Britse boulevardpers, vervolgens recyclen de berichten eindeloos in andere media.

Zullen we gewoon met z’n allen afspreken dat we dit zo snel mogelijk weer vergeten? Want waar moeten we het anders over hebben op de verjaardag van de overbuurman?

Open artikel

Reacties (6)

#1 kevin

Die commentaren ook… Man, man, man…

#2 Derpjan

Ik moet denken aan de meest recente toespraak van Mark Rutte. Binnen dezelfde toespraak wist hij te stellen dat Brussel zich niet moet bemoeien met de dingen waar de lidstaten over gaan en dat Brussel Italie en Frankrijk moet opleggen om Nederlandse architecten diploma’s te erkennen. De Britten doen het ook iedere keer: zeuren dat Europa teveel oplegt en tegelijk zeuren dat Europa dingen moet opleggen die de Britten economisch goed zouden uitkomen.

#3 lurker
#4 Raaskal

En Trouw wil deze mythes/leugens aan de kaak stellen door zelf met de leugen te komen dat Lenka Petrášová een Europarlementariër zou zijn? Pijnlijk.

#6 PepijnK

@5: Journaliste.

Een van de eerste resultaten in Google (“Lenka Petrasova”): http://www.voxeurop.eu/en/content/author/3223771-lenka-petrasova

Pijnlijk voorbeeld van luie “journalistiek” van Trouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*