1. 3

  Hoezo detailpolitiek. Laat die mensen toch lekker spelen en laat marktwerking z’n werk doen: slecht spelen = weinig fooi krijgen = minder aantrekkelijk om op straat te spelen.

 2. 4

  London ook. Maar weer typisch dat dit uit een christelijke hoek komt. Alsof de gemiddelde straatmuzikant het om esthetiek of liefde voor de muziek te doen is in plaats van botweg overleven.

 3. 5

  … maar wel tegen de overregulering, dat dan weer wel, dat dan weer wel … sukkels van politici …

 4. 7

  ik hoor de kruideniertjes alweer roepen: ‘en zo’n commissie die dat beoordeelt, moet dat van mijn belastingcenten betaald worden?’

  En ik hoor mezelf alweer roepen: ‘en zo’n commissie, wat voor criteria handhaaft die, moet in een gemeente met een PVV-meerderheid de muziek voldoende volkseigen zijn, etc. etc.’

  vragen, vragen…

 5. 8

  Een Idols voor straatmuzikanten. En dan moet daar een professionele commissie voor geritseld worden die dat beoordeelt, en vergunningen, en dat kost weer geld, dus dat moet dan weer worden verhaald op die straatmuzikant, die dan straks 70 euro voor een vergunning kan gaan betalen, en het moet worden gecontroleerd – wie gaat dat dan doen, politie of ook stadswachten… bladiebladiebla.

  Als mensen overlast hebben kunnen ze toch gewoon de politie bellen? Hé er staat hier een zwerver voor mijn raam te kwelen, en hij jaagt mijn klanten weg?

 6. 10

  Artikel over de maatregel in Utrecht:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2676/Cultuur/article/detail/988345/2010/05/03/Utrecht-verbiedt-straatmuzikanten.dhtml

  Ook de metro in Parijs en bv de Karluv most (Karelsbrug) in Praag kennen licensies met audities.

  De maatregel is in Utrecht in elk geval ingesteld vanwege reele overlast van bedelaars die met een muziekinstrument het verbod op bedelen omzeilden. En zonder verbod kun je mensen niet verplichten weg te gaan zonder dat iemand eerst een melding van overlast doet.
  Uiteindelijk is het een subjectieve beoordeling (dat je iemand die slechte muziek of eigenlijk geen echte muziek maakt weg kunt sturen, en iemand die het leuk doet laat staan.) Het ouderwetse gedoogbeleid (voor het richting ‘verworven rechten’ ging) biedt wat je zou willen: de mogelijkheid om mensen te verbieden door te spelen maar met voldoende ruimte om het toe te laten. Maar ja, dat heeft niet zo’n beste naam meer, dus krijg je dit soort constructies.

  Marktwerking werkt overigens NIET: de goede muzikanten kunnen namelijk niet meer spelen als iemand anders er doorheen speelt en verliest dus, bedelaar hebben minder te verliezen en blijven.

  Of deze maatregel het beste is om overlast tegen te gaan en de leuke muzikanten te behouden weet ik niet

 7. 12

  @2, ik heb in Munchen inderdaad waanzinnig goede straat orkesten en muzikanten gezien en gehoord. Dat had met bedelen niets meer van doen. Kippevel van gehad zelfs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren